Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Χαιρετισμός Δημάρχου Δήμου Διστόμου Αράχoβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά

Στις Καρούτες, το ορεινό χωριό στις πλαγιές της Γκιώνας, σε μια γωνιά του κοιμητηρίου υπήρχε ένας κοινός τάφος. Σ’ αυτόν είχαν ενταφιαστεί τα 29 παλικάρια του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι τους Γερμανούς κατακτητές και το ναζισμό, πριν 76 χρόνια, στις 5 Αυγούστου 1944 σε μια από τις μεγαλύτερες  μάχες της Εθνικής Αντίστασης.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα, 4 Αυγούστου, όταν ο αντάρτης που φυλούσε σκοπιά στο ψηλότερο πέρασμα της Γκιώνας ειδοποίησε τους συναγωνιστές του για το πέρασμα γερμανικής φάλαγγας. Ήταν το επίλεκτο και ειδικό στον ανταρτοπόλεμο Τάγμα του 18ου Συντάγματος των Ορεινών Κυνηγών που εκτελούσε μαζί με άλλες γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με την κωδική ονομασία Έχιδνα, εναντίον των αντιστασιακών δυνάμεων της Ελεύθερης Ελλάδας.

Οι ετοιμοπόλεμοι άντρες της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, κατόρθωσαν να παγιδεύσουν τις γερμανικές δυνάμεις. Η μάχη που ξεκίνησε το απομεσήμερο κράτησε ώρες με πλήρη επικράτηση του ΕΛΑΣ και μεγάλες απώλειες για τις γερμανικές δυνάμεις: 97 νεκροί και 105 αιχμάλωτοι. Οι περισσότεροι επιζώντες παραδόθηκαν.

Ο πρώτος νεκρός αντάρτης ήταν ο Διστομίτης Παναγιώτης Μπούρας ή Πρίαμος, με δυο σφαίρες στο στήθος.

Έπεσαν ηρωικά, μαχόμενοι για τα ιδανικά τους, κατακτώντας τον ωραίο θάνατο για τη λευτεριά και την ειρήνη, με ψυχή βαθιά, άλλοι 28 νέοι αντάρτες.

Ανάμεσά τους ο Διστομίτης Νίκος Κελέρμενος, μόνο 19 χρονών. Κι ο Αραχοβίτης Γιώργος Πατσαντάρας.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της Λευτεριάς και της Αντίστασης και  μεταφέρω ένα μήνυμα στο Δήμαρχο Δωρίδας, κ. Γιώργο Καπεντζώνη:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: