Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

OΡΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ με ειδική αναφορά στους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς (1943) και τους σφαγιασθέντες Διστομίτες (1944) - με την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.



Στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ι. Σ. Νιάρχος στις 17 Δεκεμβρίου 2018, ανέβηκε σε 1η εκτέλεση το Ορατορίο "Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί" του συνθέτη Κώστα Μουστάκα, σε Λιμπρέτο του Μάρκου Χαρίτου και Μουσική Διεύθυνση του Μαέστρου Γιώργου Αραβίδη,
Στην παράσταση συμμετείχαν: η Μαρίτα Παπαρίζου (Μεσόφωνος), ο Πέτρος Σαλάτας (Βαρύτονος), αφηγητές ο Γιάννης Σταματίου & η Αναστασία Πολίτη (που είχε και την σκηνική επιμέλεια), η Χορωδία της Τράπεζας της Ελλάδος σε Διδασκαλία Κωνσταντίνου Ευαγγελάτου και η Ορχήστρα την "Symfonietta" Αθηνών.
Στο Λιμπρέτο περιλαμβάνονται κείμενα και ποίηση των Σωτήρη Πατατζή, Αργύρη Σφουντούρη, Κώστα Καρτελιά και Δημητρίου Βαρβιτσιώτη.
Η μουσική δημιουργία και απόδοση οδήγησαν σε στιγμές έντονης συγκίνησης το κοινό, που εξέφρασε εγκωμιαστικές κριτικές για το έργο και την ερμηνεία του, συνεπήρε όλους όσους την παρακολούθησαν, περνώντας το μήνυμα της αδικαίωτης ακόμη θυσίας των θυμάτων των Ναζί, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με ειδική αναφορά στην εκτέλεση των Καλαβρυτινών (1943) και στη σφαγή του Διστόμου (1944).
Το Ορατόριο αναφέρεται στα δεινά της Κατοχής όπως με ακραία σκληρότητα βιώθηκαν από δεκάδες Μαρτυρικές πόλεις και χωρία σε όλη την Ελλάδα (Καλάβρυτα, Δίστομο, Δερβενοχώρια, Καλάμι, Βιάνος, Κάνδανος κα). Βία και καταστροφή που ακόμη περιμένει την δικαίωση και την αποκατάσταση.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έλαβε χώρα με την παρουσία του Προέδρου κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και με την παρουσία εκπροσώπων της Βουλής καθώς και οι Δήμαρχοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γ. Γεωργακός, Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, Αγ. Δημηρίου Μ. Ανδρούτσου. Το ΚΠΙΣΝ εκπροσώπησαν η Πρόεδρος Λ. Κονιόρδου και ο Δ.Σ. Ν. Μανωλόπουλος.
Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι: του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου και της Ένωσης Θυμάτων, των Μουσείων Διστόμου και Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρύτων και αντιπροσωπία των ΑΧΕΠΑ.
Διοργανωτές το Αρχείο Ι. Ε. Σταμούλη, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου και η Κοιν.Σ.Επ. Φιλόεργος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και των Δήμων: Τανάγρας, Καλαβρύτων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, του ΚΠΙΣΝ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και των ΑΧΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: