Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Μία ανεμογεννήτρια λιγότερη στον ''Κούκκο'': υποχώρησε η Εταιρεία!

Των Ειρήνης και Λουκά Καστρίτη

  -Καταργεί την πιο κοντινή στο Δίστομο και σε κατοικίες και η οποία ήταν 1.300 μ. από το Μαυσωλείο!
Οι 300 και πλέον υπογραφές των συμπολιτών μας που ευαισθητοποιήθηκαν, τα δημοσιεύματα και βεβαίως η Απόφαση του Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου, Αράχοβας,Αντίκυρας, της 18.11.2016 μετά την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Δημοτικού Σύμβουλου κ. Θοδωρή Μπέλλου, γεωλόγου αλλά και τις παρεμβάσεις παριστάμενων δημοτών, είχαν αποτέλεσμα: Η εταιρεία Wind Storage με επιστολή της που κατέθεσε στο Δήμο έκανε τελικά ''ένα βήμα πίσω'' και δηλωσε ότι καταργεί την «επίμαχη» ανεμογεννήτρια ''Α/Γ1'', που είναι πιο κοντά στο Δίστομο και η οποία βρίσκεται :
  • Σε οπτική επαφή από το Μαυσωλείο και
  • Σε απόσταση 318 μέτρων από τα σπίτια μας ( Ειρήνης και Λουκά Καστρίτη) αλλά κοντά και άλλες οικίες και εγκαταστάσεις! Παράλληλα παρουσίασε από την πλευρά της προσομοιώσεις (φωτοαπεικονήσεις) βάση των οποίων, όπως παρουσιάζονται, οι άλλες τρεις ανεμογεννήτριες δεν θα φαίνονται από το Μαυσωλείο.
Συγκεκριμένα η εταιρεία Wind Storage στην από 1.12.2016 επιστολή της στον Δήμο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Α)Η ανεμογεννήτρια που βρίσκεται κατά το ήμισυ σε οπτική επαφή και σε απόσταση 1.300m από το Μαυσωλείο, φεύγει παντελώς από το οπτικό πεδίο του Μαυσωλείου και στις δύο εναλλακτικές χωροθετήσεις.
Β)Η πλησιέστερη ανεμογεννήτρια η οποία έχει απόσταση περίπου 350m από την οικία της Κας. Ειρήνης Καστρίτη και του Κου. Λουκά Καστρίτη φεύγει και η πλησιέστερη θα έχει πλέον απόσταση μεγαλύτερη των 800m και στις δύο χωροθετήσεις.»

Δηλαδή η εταιρεία καταργεί το κοντινότερο στο Δίστομο «οικόπεδο» και απομακρύνει την Α/Γ1 ανεμογεννήτρια και αντ' αυτής προτείνει δυο εναλλακτικές χωροθετήσεις στο άλλο- πιο μακρινό - «οικόπεδο» :
Α΄ χωροθέτηση:
Τρεις(3) ανεμογεννήτριες.
Ύψος πυλώνα 80μ., ακτίνα πτερωτής 45μ.: συνολικό ύψος 125μ.( τα μεγέθη αυτά είναι ίδια με την υπάρχουσα άδεια)
Β΄ χωροθέτηση:
Δύο (2) ανεμογεννήτριες
Ύψος πυλώνα 91,50μ., ακτίνα πτερωτής 58,50μ.: συνολικό ύψος 150μ.( εδώ έχουμε δυο ανεμογεννήτριες- μια δηλ. λιγότερη - άλλα 25 μέτρα ψηλότερες)
Οσον αφορά δε την ''οπτική επαφή'', σε σχέση με τις νέες προτάσεις της για το απομακρυσμένο ''οικόπεδο'', αναφέρει τα εξής: «όσον αφορά τις αποστάσεις από τα όρια του οικισμού και αυτές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και δε θα υπάρχει καμία οπτική επαφή από τον οικισμό του Διστόμου.»
Τα στοιχεία αυτά αναφερονται και απεικονίζονται στο τεύχος «Τοπογραφική παρουσίαση – φωτορεαλισμός» που επίσης κατέθεσε μαζί η εταιρια με την εκπρόσωπό της.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η εταιρια ενώ αναφέρει αριθμό και ύψος αναμεμογεννητριών, πουθενά δεν αναφέρει στοιχεία για την συνολική ισχύ του αιολικού πάρκου που θα προκύψει από τη νέα αδειοδότηση άλλα ούτε και για κάθε μια από τις ανεμογεννήτριες ( 3 ή 2 ) που θα συνθέτουν το (νέο) πάρκο. Αυτό ζητάμε να καταστεί σαφές εγγράφως.
Η εταιρια πέραν της παρουσίασης των δυο εναλλακτικών λύσεων ζήτησε και κάτι άλλο,τόσο με την επιστολή της όσο και προφορικά κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου: Προκείμενου, όπως αναφέρει, να προχωρήσει στις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με παράλληλες ενέργειες, προς τις διάφορες υπηρεσίες, Τράπεζες, αγορά κλπ. για την έγκριση της νέας αδειοδότησης η οποία θα προκύψει από την ολοκλήρωση της /ερευνας/μελέτης (3 ή 2 ανεμογεννήτριες),  ζήτησε να έχει τη συναίνεση του Δήμου και στις δύο νέες εναλλακτικές προτάσεις της για να αρχίσει τις ενέργειές της.
Η απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο τόσο εμείς όσο και αρκετοί άλλοι συγχωριανοί ήμασταν παρόντες και μιλήσαμε, είναι αυτή της συναίνεσης προς εξεύρεση λύσης με βάση τις δυο νέες προτάσεις. Δηλαδή η εταιρια, αφού κατάργησε την κοντινή στο Διστομο που δημιουργούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα, να διατηρήσει τις άλλες τρεις με καποιες αλλαγές ( βλέπε συν. επιστολή).
Εμείς από την πλευρά μας και ανεξάρτητα από ποιο είναι το σκεπτικό της Εταιρείας για τις κινήσεις που έκανε, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια της να αμβλύνει την αντιπαράθεση της με τους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού για την οπτική όχληση του Μαυσωλείου και να ικανοποιήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις μας, όπως τουλάχιστον φαίνεται προς το παρόν. Υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω- με βάση τις αποφάσεις των δυο Δημοτικών Συμβουλίων- αλλά πρέπει να πούμε πως τόσο το σταμάτημα των εργασιών στο ''επίμαχο''οικόπεδο, όσο και η απόφαση κατάργησης της κοντινής ανεμογεννήτριας, είναι προς την σωστή κατεύθυνση.Επίσης, στην συνεδρίαση αυτή της 7ης Δεκεμβρίου- και μετά την συναίνεση που εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο προς την εταιρια για τις δυο εναλλακτικές λύσεις μετά την κατάργηση της ''επίμαχης'' ανεμογεννήτριας - αποφασίστηκε και συστάθηκε 9μελής Επιτροπή με σκοπό την παραπέρα διεκδίκηση των αιτημάτων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΔΣ. Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν απόψεις ,σκέψεις σχετικά με τις δυο εναλλακτικές χωροθετήσεις, αλλά και προτάσεις να κριθεί προτιμητέα (επικρατέστερη), η λύση των 3 Α/Γ και ΟΧΙ των δύο (2) τεράστιων Α/Γ, τόσο στο ύψος 150μ. όσο και στην - πιθανολογούμενη- ισχύ!
Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Εισηγητή,τους λοιπούς συμβούλους και τους δημότες που με θετικές τους παρεμβάσεις στο Δ.Σ. , βοήθησαν ώστε σε ένα μήνα (1) να φτάσουμε στο σημείο αυτό. (αρχές Νοεμβρίου: η μπουλντόζα πάνω από το σπίτι μας για την τοποθέτηση της Α/Γ, 1η Δεκεμβρίου η εταιρεία εγγράφως ενημερώνει το Δήμο ότι προτίθεται να απομακρύνει – καταργήσει την συγκεκριμένη Α/Γ)..Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε και τους εκατοντάδες συνδημότες μας οι οποίοι και προφορικά μας ενθάρρυναν για τη συνέχιση του αγώνα μας, αλλά με την ενυπόγραφη διαμαρτυρία τους ( συγκεντρώθηκαν πάνω από 300 υπογραφές) για την κατάργηση της Α/Γ στοn Κούκο, στο λόφο του χωριού μας, όπου είναι χτισμένα πολλά σπίτια Διστομιτών και ρυπαίνει οπτικά και τον ιερό, ιστορικό χώρο του Μαυσωλείου.Ακόμα και τωρα πολλοί ζητούν να υπογράψουν!
  Ακόμη ευχαριστούμε πολύ το DISTOMO.BLOGSPOT.GR και τον διαχειριστή του γιατί από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και προέβαλε το θέμα με αποτέλεσμα να ενημερωθούν άμεσα και εγκύρως τόσο οι κάτοικοι του Διστόμου και της ευρύτερης περιοχής όσο και οι αρμόδιοι
Επίσης, ως μέλος της συσταθείσας επιτροπής (σύμφωνα με την απόφαση του Δ. Σ. μέλος ορίζεται και η αρχιτέκτων Ειρήνη Καστρίτη) θα προσπαθήσω εκτός των άλλων όσο μπορώ ώστε τα Αιολικά πάρκα που συνεχίζουν να εγκαθίστανται στην περιοχή του Διστόμου και του Στειρίου να βοηθάνε την κοινωνία της περιοχής μας και ΟΧΙ να είναι άρπαγες και επικίνδυνα για την ζωή τους. Hδη χθες το βράδυ (Τρίτη) με πρόσκληση των Αντιδημάρχων, πιάσαμε δουλειά.
Ευχόμαστε Καλές Γιορτές σε όλους!
Με εκτίμηση,
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΣΤΡΙΤΗ
ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

*Παρατίθεται η από 1.12.2016 επιστολή της Εταιρείας Wind Storage προς τον Δήμο



Δεν υπάρχουν σχόλια: