Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ!

Από τον λογαριασμό του Λουκά Δημάκα στο facebook

Ήμασταν εκεί! Το ''Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου'', στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας που εφαρμόζει αλλά και της διαμόρφωσης μιας πολιτικής ανάπτυξης & προώθησης του μηνύματός του, συμμετείχε στο 6ο Συνέδριο του Μουσείου Μπενάκη με θέμα ''Μουσεία και Τουρισμός: μία σχέση σε εξέλιξη'', με ομιλητές σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες.
Τις εργασίες παρακολουθήσαμε- η Αμαλία Παπαϊωάννου και ο Λουκάς Δημάκας- κάνοντας ταυτόχρονα και σειρά διερευνητικών επαφών με παράγοντες του χώρου των Μουσείων & του Τουρισμού, εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου και του Μαυσωλείου.
Ενδεικτικό της βαρύτητας του σημερινού Συνεδρίου είναι το ότι τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο οι Πρέσβεις ΗΠΑ Ντέιβιντ Ντ. Πιρς και και Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Κίτμερ.
Ξεχωριστοί ειδικοί ομιλητές είχαν έρθει από το Λος Άντζελες, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Λίβερπουλ κ.α.,ενώ από ελληνικής πλευράς ήταν η Σοφία Αντωνιάδου, Συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Discover Greek Culture και η Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, Chief Operating Officer & Υπεύθυνη Έργων, PostScriptum Ltd. Παρόντα επίσης στελέχη του κρατικού μηχανισμού, πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίων, Μουσειολόγοι, τουριστικοί πράκτορες κ.α

Τα Μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί , ανεξαρτήτως ειδικότερου προσανατολισμού, όπως φυσικά και οι αρχαιολογικοί χώροι, αποτελούν παραδοσιακά πόλο τουριστικής έλξης για μια περιοχή αλλά και για μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός έχει εκτεταμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτική επίδραση. Αυτή η σχέση Μουσείου - ανεξαρτήτως μεγέθους όπως καταδείχτηκε στο συνέδριο- με τον τουρισμό, στην Ελλάδα δεν έχει το ''δέσιμο'' που πρέπει και αυτό ήταν ένα από τα ζητούμενα της διοργάνωσης.
Καθώς ο πολιτιστικός, ο προσκυνηματικός, ο θρησκευτικός τουρισμός εξελίσσεται σε μία βιομηχανία εμπειριών, δημιουργείται η ευκαιρία για τα μουσεία να διεισδύσουν ακόμα πιο πολύ στην τουριστική αγορά και να αυξήσουν τους επισκέπτες, ενδυναμώνοντας παράλληλα τον ξεχωριστό τους ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.
Στην περίπτωση μας, ως Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, να περάσει το μήνυμα της θυσίας των συμπατριωτών μας, ως απαίτηση για Ειρήνη.
Στις εργασίες - ομιλίες και εργαστήρια - εξετάσθηκαν λοιπόν τρόποι με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως τουριστικοί προορισμοί ώστε να συμμετάσχουν στη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη. 
Επίσης πώς μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να διαμορφώσουν ισχυρότερες συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τουριστικές ενώσεις και άλλες ομάδες ενδιαφερομένων, προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους. 
Ακόμη τι είδους χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές επιλογές μπορούν να επιδιώξουν βασιζόμενοι στο τουριστικό μοντέλο. 
Και τέλος πώς η επένδυση στον πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα στα μουσεία μπορεί να έχει έναν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής μας.
Φύγαμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες , αλλά και με την βεβαιότητα ότι το πλάνο ανάπτυξης που έχουμε εξ αρχής για το Μουσείο μας είναι στην σωστή κατεύθυνση σε όλα- βέβαια δεν έχουμε ούτε προσωπικό ούτε υποδομή υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: