Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΡΩΔΕΙΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 9:00μμ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»




ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
 ΗΡΩΔΕΙΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 9:00μμ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΛΥΠΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΣΤΑ ΜΑΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ, ΠΟΙΗΤΕΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΙ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ
 ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ  

Εδώ και 23 χρόνια ο απόδημος ελληνισμός γιορτάζει στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις αρχές Αυγούστου. Φέτος η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού που αποτελεί θεσμό μεταφέρεται και στο Ηρώδειο με μία συναυλία, που πραγματοποιείται στις 28 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»:Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιο Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά.  Η συναυλία περιλαμβάνει ειδικό, πιο εκτενές αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στήριξε με το έργο του και την παρουσία του τη γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού στην Ολυμπία όλα τα χρόνια της διοργάνωσης της. Τα τραγούδια του αφιερώματος θα ερμηνεύσει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, η οποία θα αφιερώσει το τραγούδι του συνθέτη «Το γελαστό παιδί» στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει προσκληθεί για να δώσει το παρόν, θα τιμήσουν στην συναυλία οι Έλληνες της διασποράς.  
Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός διοργανώνεται για τη δημιουργία, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια. Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον»,  με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Οι τραγουδιστές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Δημήτρης Ψαριανός.  Επίσης οι συνθέτες Μανώλης Καραντίνης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης. Οι ηθοποιοί Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς, Άννα Φόνσου.  Η Χορωδία ΟΣΕ με μαέστρο τον Αιμίλιο Γιαννακόπουλο και επίτιμο μαέστρο την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και η Μικτή Χορωδία Πύργου με μαέστρο τον Θεόδωρο Παναγόπουλο. 



Ποιήματα τους απαγγέλουν οι ποιητές μας: Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος. Έργα τους που λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.



«Είναι σημαντικό που συγκεντρώνεται τόσος κόσμος κάθε χρόνο σ ένα τόσο όμορφο μέρος και φεύγει το μήνυμα του ελληνικού πολιτισμού και φτάνει στους απόδημους έλληνες σε όλη τη γη», έχει δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης για την γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού στην Ολυμπία και συνεχίζει:  «Νοιώθω κι εγώ απόδημος κατά κάποιο τρόπο γιατί έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Η ποιότητα των εκδηλώσεων στο ξωκλήσι της ξενιτειάς όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι το ελληνικό πνεύμα ακόμα ζει. Ο Γιάννης Τζουανόπουλος ακούραστος και δημιουργικός κατάφερε να συγκεντρώσει σ αυτές τις εκδηλώσεις τους κορυφαίους του ελληνικού πολιτισμού και τον τιμά αυτή του η πρωτοβουλία, όπως τιμά την περιοχή και την Ελλάδα ολόκληρη».

Να τονίσουμε, τέλος, ότι εδώ και 23 χρόνια, αδιάλειπτα,  «Οι Φίλοι του Αη Γιάννη» - «Το ξωκλήσι της ξενιτιάς», διοργανώνουν υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Εξωτερικών, Πολιτισμού, της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της ΕΡΑ, τη «Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού» στο ξωκλήσι της ξενιτιάς τον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις Αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για τη κορυφαία γιορτή – θεσμό του Απόδημου Ελληνισμού όπου οι Έλληνες της διασποράς συναντούν την πατρίδα μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τίμησαν με την παρουσία τους και τιμήθηκαν από τους Έλληνες της διασποράς οι μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλης, Αντώνης Σαμαράκης, Κώστας Γαβράς, Ζυλ Ντασέν, Μιχάλης Κακογιάννης, Δημήτρης Μυταράς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι. Η συναυλία στο Ηρώδειο στις 28 Σεπτεμβρίου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη γιορτή του απόδημου ελληνισμού.

Ώρα έναρξης συναυλίας: 9.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 60 (Διακεκριμένη), 40 (Α’ ζώνη),  30 (Β+Γ’ ζώνη), 15 (Άνω διάζωμα) και 10 ευρώ (φοιτητικό - ανέργων).

Προπώληση:

- Εκδοτήρια: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, Αθήνα & Ταμεία Ηρωδείου)

- Καταστήματα Public & Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου

- Τηλ.: 210 3272000

- Online πωλήσεις στο:www.tickethour.com



ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: MEGA, ΜΕΛΩΔΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, SPRORT FM, SPORT DAILY.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: