Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Ευέλπιδες στο ''Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου''.

Υπό το βλέμμα της θρηνούσας Διστομίτισσας

Επίσκεψη προσκυνήματος που συνδυάστηκε και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, πραγματοποίησε στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, αντιπροσωπευτικό τμήμα της Σχολής με επικεφαλής τον ίδιο τον Διοικητή αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.
Η επίσκεψη στο Μουσείο της Μαρτυρικής κωμόπολης, έγινε στο πλαίσιο των ευρύτερων εκδηλώσεων Μνημης για την 74η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944), που διοργανώνει ο εκεί Δήμος και συνδυάστηκε και με συμμετοχή της Σχολής στον 34ο Δρόμο Θυσίας (11,2 χλμ). 
Ενημερώθηκαν εκτενώς για το ιστορικό της Σφαγής από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα, τους δράστες του απάνθρωπου εγκλήματος και την τύχη τους αλλά και τις εξελίξεις όσον αφορά την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
Φωτογραφήθηκαν δε μπροστά στην φωτογραφία της Μαρίας Παντίσκα που ως επιβιώσασα και θρηνούσα την μητέρα της έγινε εσώφυλλο στο αμερικάνικο περιοδικό LIFE to 1944- μάλιστα η σχετική φωτό αναρτήθηκε στο σάιτ της Σχολής ( δείτε σχετική φωτό). 
Οι συμμετοχές της Σχολής σε ευρύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός Ιδρύματος αποτελούν μια από τις επιλογές που εφαρμόζονται στην Στρατιωτική Σχολή. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι της IV Τάξης Ευελπίδων στην Μακεδονία και την Θράκη.
Οι Ευέλπιδες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς, το ΑΤΑ, καθώς και τις ζώνες ευθύνης του Γ΄ και Δ΄ Σώματος Στρατού, αποκτώντας τις πρώτες εμπειρίες τους από το έργο και την αποστολή των Μονάδων και των Σχηματισμών. 
Παράλληλα, ήλθαν σε επαφή με τις κατά τόπους δημοτικές και θρησκευτικές αρχές, και ενημερώθηκαν για το έργο τους. 
Τις προάλλες δε Ευέλπιδες πήραν μέρος και στον αγώνα δρόμου με την ονομασία ''Δρόμος Ορεινού Τρεξίματος Περιβάλλον και Ένοπλες Δυνάμεις'' (απόστασης 12,5 χλμ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, που εγινε στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους στο Χαϊδάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: