Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ...ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ''ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ''


Το απόγευμα της Παρασκευής, 1ης Ιουνίου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δίστομο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δ.Ε του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ), με σκοπό τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού για τον εμπλουτισμό της συλλογής του Μουσείου. Το κοινό καλωσόρισε η Χριστίνα Σταμούλη τονίζοντας τη σπουδαιότητα της στήριξης του Μουσείου από την τοπική κοινωνία.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από την εκπαιδευτικό και μέλος της ΔΕ του ΜΘΝ Αμαλία Παπαϊωάννου εξαιρετικής σπουδαιότητας - και αρκετα νέα - -στιγμιότυπα της ιστορίας του Διστόμου στο χρόνο, μέσα από αρχειακές πηγές και τεκμήρια του υλικού και άϋλου πολιτισμού. Στιγμές από την Προϊστορία, τη ζωή της πόλεως των κλασικών χρόνων, κυρίως όμως δόθηκε βάρος στη ζωή του Διστόμου κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Το ταξίδι αυτό στον λαβύρινθο του χρόνου, φώτισαν αρχειακές πηγές όπως εκλογικοί κατάλογοι, διαθήκες και προικοσύμφωνα, δημοσιεύματα στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, φωτογραφίες από ιδιωτικά αρχεία των Διστομιτών, αλλά και καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες. 

Το αφήγημα που ξεδίπλωσαν οι πηγές, αναπτύσσεται ήδη στην Αρχαιολογική Συλλογή του Διστόμου, επιθυμούμε όμως, είπε, να συνεχιστεί με την πραγματοποίηση της μεγάλης επανέκθεσης στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στο μέλλον.
Στο δεύτερο μέρος τον λόγο πήρε η Ζέτα Παπανδρέου, Δρ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία με δόκιμο επιστημονικό λόγο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναπαλαισίωσης του Μουσείου, και στους τρόπους που αυτή μπορεί να υλοποιηθεί. 
Η κα Παπανδρέου - που έχει ήδη γράψει βιβλίο για την Σφαγή του Διστόμου- παρουσίασε το μουσειολογικό σκεπτικό μουσείων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, αλλά και της Ελλάδας, με την ίδια περίπου θεματική: τραυματικά ιστορικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην συνέχεια πρότεινε την παρουσίαση του υλικού στο χώρο του Μουσείου διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες: α) πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄Π. Π. (οικονομία – εκπαίδευση - όψεις της καθημερινής ζωής), β) το ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής και γ) η ζωή μετά (μαρτυρίες, υλικό σχετικό με την τύχη των επιζησάντων, την απασχόληση των κατοίκων, την ανάπτυξη του τόπου.
Η εισήγηση της Ζετας Παπανδρέου έκλεισε λέγοντας τα εξής: '' Έχετε όλοι σας αποδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες ότι τις ενέργειές σας διακρίνει η «παραδειγματική μνήμη», η οποία δίνει τη δυνατότητα για επεξεργασία του τραυματικού παρελθόντος σε ένα πλαίσιο που αφορά σχετικές κινητοποιήσεις στο παρόν. 
Έχετε το κτίριο, έχετε την ψυχή, έχετε τη μαχητικότητα να δώσετε νέα πνοή στο μουσείο για σας, για τον τόπο σας, για την ηθική δικαίωση των νεκρών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας''.
Ακούστηκε με πάρα πολύ ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους η αναγγελία ότι ο συντοπίτης μας Τάσος Βασιλαράκος έχει ήδη προσφέρει στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ηχητικά ντοκουμέντα από επιβιώσαντες της Σφαγής, όπως και η δια ζώσης ανακοίνωση του Θέμη Πίτσου ότι προσφέρει σημαντικό φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του οπως και ένα αυθεντικό ντοκουμέντο (έγγραφο) για την Σφαγή.
Στην εκδήλωση - που εντάσσεται στις Εκδηλώσεις Μνημης-παρέστησαν μεταξυ άλλων ο Δήμαρχος Γιάννης Γεωργακός, ο τ. Δήμαρχος κ Λουκάς Παπαχρηστος , ο τ, Δήμαρχος Αθανάσιος Πανουργιάς (Προεδρος της Δ.Ε του Μουσειου), ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ομίλου Μυτιληναίου Γιάννης Καραβάς, ο επικεφαλής της Θεατροφρένειας Τάσος Σταθάς,o Γιάννης Παούρης κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια: