Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Φωτογραφικό άλμπουμ 9 - Εικόνες του παρελθόντος από το Δίστομο
















Συνεχίζεται η ανάδρομη στο παρελθόν του Διστόμου, μέσα στις περιόδους άνθισής του, άλλα και σε όλα του τα στάδια. Δεν ακολουθείται κάποια χρονολογική σειρά. Οι φωτογραφίες είναι σε καθαρά τυχαία σειρά και έτος.

Στην πρώτη φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, απεικονίζεται ο Διστομίτης επιχερηματίας και Δήμαρχος Διστόμου για αρκετό καιρό, Γεώργιος Λουκά Μπάρλος, με τον Διστομίτη Καλόγηρο Ιωάσαφ Κωσταγιάννη, και κάποιους Πολωνούς, για επαγγελματικούς λόγους, καλεσμένους στο Δίστομο. Χρονολογείται το καλοκαίρι του 1977.

Η δεύτερη από τις αρχές του εβδομήντα. Γίνεται παρέλαση που περνά από την Πλατεία Δανιήλ Γαμβρίλη, την 25 Μαρτίου του 1973, στο κρύο Δίστομο, που τότε είχε τριπλάσιο πληθυσμό από τον κανονικό του, λόγω της άνθισης των μεταλλείων και των πολλών ξένων εργαζομένων.

Στην τέταρτη, πάλι ο Γεώργιος Λ. Μπάρλος, και πάλι στο Mοναστήρι του Οσίου Λουκά με τον Πολωνό φίλο του.

Στην πέμπτη φωτογραφία, διακρίνονται Διστομίτισσες αλλά και ξένες λουόμενες, στην Παραλία του Διστόμου, το 1973 ( διακρίνεται η αδερφή μου, που είναι το μωρό στα δεξιά, αλλά και η μητέρα μου ).

Και η πιο ιστορική φωτογραφία, είναι η τελευταία. Είναι από τα εγκαίνια της σκάλας φορτώσεως της Εταιρείας ''Ελληνικοί βωξίται Ελικώνος'' στην Περιστερά της Παραλίας Διστόμου, την περίοδο της ακμής των Εταιρειών. Διακρίνεται, με το τσιγάρο στο χέρι, ο Διστομίτης Λουκάς Μπάρλος ( ιδρυτής της Βωξίται Μπάρλος ΑΜΕ ), νυν ( ''Δελφοί - Δίστομο''), δίπλα του ο Γεώργιος Λουκά Μπάρλος με την κόρη του Πηνελόπη Μπάρλου ( ιδρύτρια του Μπάρλειου Νηπιαγωγείου Διστόμου ). Τέρμα δεξιά ο Διστομίτης ιερέας ( από τους λίγους παπάδες που είχε το Δίστομο), ο περιβόητος Παπαλουκάς ( Παπαλ'κάς ), κατά κόσμον Λουκάς Βασιλείου, πάλι από την δεκαετία του εξήντα, και κάπου στα τέλη της.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε και να βρείτε πολλά στοιχεία για την ιστορία μας, απλά κάνοντας κλίκ επάνω τους, αλλά και επάνω στις φωτογραφίες για να τις μεγαλώσετε.

Αν έχετε κάποια παλιά φωτογραφία, που θέλετε να μου στείλετε για να δημοσιευτεί, μπορείτε να μου στείλετε στα παρακάτω mail, katsabinis@yahoo.gr και katsabin@otenet.





Δεν υπάρχουν σχόλια: