Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Θέμα ημερήσιας διάταξης της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας για το έτος 2024 Θέμα: «Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού ώρα μηδέν» - Επιστολή από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Γεώργιο Αγγελόπουλο

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024οο Δήμος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας διοργάνωσε συνάντηση στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχοβας για ενημέρωση των φορέων της γύρω περιοχής, αλλά και τη λήψη πρωτοβουλιών για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το ΧΚΠ αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής. Δυστυχώς όμως όπως υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχοβας Αράχοβας κ. Σταθάς μέρα με την ημέρα απαξιώνεται όλο και περισσότερο, καθώς η ΕΤΑΔ Α.Ε. που έχει την διοίκησή του το έχει αφήσει στην μοίρα του. 

Ο Δήμαρχος με επιστολές του στην ΕΤΑΔ Α.Ε., αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών (κ. Χατζηδάκη) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, παραθέτοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. 

Οι επιστολές του Δημάρχου έμειναν αναπάντητες και σαν να μην έφτανε αυτό δεν υπήρχε εκπρόσωπος της διοίκησης της ΕΤΑΔ Α.Ε. ούτε στην συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας και τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί, αιρετοί, σύλλογοι, τοπικοί φορείς και πολίτες από όλη την Στερεά Ελλάδα.

Ο κ. Σταθάς ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους παρέθεσε αναλυτικά τα προβλήματα του ΧΚΠ όπως το ότι δεν έχει γίνει ετήσια συντήρηση και ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για πολυετή συντήρηση. 

Για παράδειγμα στο αναβατόριο «Ηρακλής» που δεν λειτούργησε πέρυσι, δεν έχει γίνει καμία επισκευή και δεν θα λειτουργήσει ούτε φέτος, αλλά το πιθανότερο ούτε και του χρόνου αν δεν γίνει κάτι άμεσα. Επίσης υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. 

Στον τομέα των μελετών επίσης δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Τεράστιο πρόβλημα επίσης εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο πλησίον του ΧΚΠ (ειδικά μετά τα Κελάρια προς Φτερόλακκα, Π.Ε. Φωκίδας). Επιπλέον μεγάλο είναι το πρόβλημα με την τιμολογιακή πολιτική, καθώς οι τιμές είναι πολύ ακριβές και οι τιμοκατάλογοι αργούν πολύ να εκδοθούν κάθε χρόνο. 

Τέλος υπάρχει θέμα με τα μαγαζιά που είναι σε δικαστική διαμάχη με την ΕΤΑΔ Α.Ε. και δεν έχουν πληρώσει, με κίνδυνο να υπάρχει πιθανότητα φέτος να μην λειτουργήσουν. 

Σε αυτή την περίπτωση τίθεται θέμα ασφάλειας λόγω ότι λειτουργούν σαν καταφύγια σε περίπτωση χιονοθύελλάς.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να λυθούν τα άμεσα προβλήματα και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΧΚΠ και σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να ασχοληθούμε και με την διαφήμιση – ανάδειξη του ΧΚΠ, αλλά και την τεχνητή χιόνωση.

Η πρόταση του κ. Σταθά, που ήταν και ομόφωνη πρόταση όλων των παραβρισκόμενων ήταν α) να κανονιστεί άμεσα συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους Δημάρχους των περιοχών πλησίον του ΧΚΠ, τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη και β) να γίνουν κινήσεις για να περάσει η διοίκηση του ΧΚΠ από την ΕΤΑΔ Α στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους που συνορεύουν με το ΧΚΠ.

Κύριε Περιφερειάρχη ποιες οι άμεσες ενέργειες σας για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την λειτουργία του ΧΚΠ; 

Έχετε προγραμματίσει επισκευές του οδικού οδοστρώματος από Κελάρια προς Φτερόλακκα όπου υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας για τους διερχόμενους οδηγούς; 

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεσες κινήσεις για την ανάληψη της διοίκησης του ΧΚΠ από την ΠΣΕ κατ’ αποκλειστικότητα ή σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής του ΧΚΠ;

Ο υπογράφων σύμβουλος:

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: