Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΣΤΟΜΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Κείμενο του Λουκά Δημάκα
Είναι κάτι που θα ήθελα να το έχω δει από καιρό! Προϊόντα της Διστομίτικης γης (μερικά της ευρυτερης περιοχής Βοιωτίας) συσκευασμένα, να έχουν βγει στο λιανεμπόριο, με επιχειρηματική πρωτοβουλία μέσα από το ίδιο τον τόπο μας! Με έκπληξη λοιπόν βρήκα στην αγορά του Διστόμου, στο σούπερ μάρκετ του Ακη,πετιμέζι σε όμορφα μπουκαλάκια με 5 ευρώ και σε όμορφες χάρτινες συσκευασίες (φακέλους) μια σειρά βότανα για αφεψήματα- για γιατρικό ή απόλαυση: Βάλσαμο,Δάφνη,Φλισκούνι,Φασκόμηλο,Θυμάρι,Λουίζα,Θρούμπι,Μέντα, Δυόσμο, Μαντζουράνα, Δενδρολίβανο, Μελισσόχορτο κλπ - με 2 ευρώ. 
Ολα, όπως με πληροφόρησαν, μαζεμένα με το χέρι, στο βουνό ή σε κήπους, βιολογικά...με μεράκι. Πετιμέζι, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο του Διστόμου - που μετρά αιώνες, όπως και γενικά η Οινοποιία...

Άφησα τελευταίο τον πρωταγωνιστή ή μάλλον την πρωταγωνίστρια διότι για γυναίκα που αγαπά την φύση και την γεωργία, πρόκειται! Παρόλο που ξέρω το όνομα της, δεν το γράφω διότι δεν μου έδωσε την άδειά της - μάλλον απόρροια σεμνότητας και συστολής (δεν είναι κρυφό , πάρα πολλόι το ξέρουν). Εκείνο όμως που της αξίζει έτσι κι αλλιώς είναι η αναγνώριση ότι ΤΟΛΜΗΣΕ να κάνει ένα - μίνι αυτή την στιγμή- επιχειρηματικό βήμα, σε έναν τομέα που όπως μου είπαν της αρέσει πολύ. Εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα παράδειγμα δημιουργικότητας στον πρωτογενή τομέα στον τόπο μας που μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, ιδίως σε τούτη την εποχή που η κρίση θερίζει.
Έχουμε περιθώρια με το υπέροχο κρασί (που ήδη έχει αρχίσει η πιο συστηματική επεξεργασία-εμπορία), έχουμε καταπληκτική φέτα, το περίφημο οψιμοτύρι,ζυμαρικά ( που ήδη ''τρέχουν'' στην αγορά) κλπ κλπ. 
Η γη μας μπορεί να δώσει κάποιες διεξόδους. 
ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν στην συγχωριανή μας, καλές δουλειές και γρήγορα με ...ανταγωνιστές σε παρόμοιους τομείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: