Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

''Η Κόρη των Καλαβρύτων" - Θεατρικό έργο του Θανάση Φροντιστή

H Kόρη των Kαλαβρύτων, ακολουθώντας τα χνάρια της αρχαίας τραγωδίας ως σύνθεση και ως πλοκή, σκοπό έχει να αναδείξει και στη σκηνή την έκφραση της ακραίας βαρβαρότητας, της σκληρότητας και της απανθρωπιάς των Γερμανικών στρατευμάτων Kατοχής στα Kαλάβρυτα, στις 13/12/1943.
Aλλά, επίσης, και πτυχές της ανθρώπινης φύσης και συναισθήματα, που ταυτοποιούνται στα πρόσωπα της τραγωδίας.
«Στη ράχη του Kαπή, όπου είχαν οδηγήσει όλον τον ανδρικό πληθυσμό πάνω από 12, ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος λοχαγός B. Aκαμπχούμπερ, σε ερώτηση του Kαθηγητή K. Aθανασιάδη “τι θα μας κάνετε;”, έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής, ότι δεν θα εκτελεστεί ο πληθυσμός. Λίγα λεπτά αργότερα, διέταξε “πυρ”...».
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων,η σφαγή όλου του ανδρικού πληθυσμού τους πάνω από τα 12 και η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, αναφέρει ο εκδότης, αποτέλεσε την αφετηρία για το θεατρικό αυτό έργο του Θανάση Φροντιστή.

Έργο, εν μέρει βιωματικό, αφού ο συγγραφέας, παιδί στην πείνα του ’41, έζησε τον τρόμο της κατοχής, τις κακουχίες, τους κατατρεγμούς, τα ερείπια και το αίμα. Το έργο ισοδυναμεί ως εκ τούτου με μια γνήσια κατάθεση ψυχής. Με αξιοζήλευτη δομή και ρέοντα λυρικό λόγο, αποτελεί μια θυσία στο βωμό της Ιερής Μνήμης και της Ειρήνης. «Η Κόρη των Καλαβρύτων» ακολουθώντας τα χνάρια της αρχαίας τραγωδίας κατά τα Αριστοτελικά πρότυπα ως σύνθεση και ως πλοκή, σκοπό έχει να αναδείξει και στη σκηνή την έκφραση της ακραίας βαρβαρότητας, της σκληρότητας και της απανθρωπιάς των Γερμανικών στρατευάτων στα Καλάβρυτα στις 13/12/1943. Αλλά, επίσης, να αναδείξει και πτυχές της ανθρώπινης φύσης και συναισθήματα, που ταυτοποιούνται στα πρόσωπα της Τραγωδίας. Μια επιτυχημένη θεατρική πλοκή, που συγκλονίζει τον αναγνώστη και πλουτίζει το Νεοελληνικό Θέατρο με ένα άρτιο έργο θέματος και ποιότητας. Είναι μια ζωντανή κραυγή κατά της βίας, του φασισμού και του πολέμου. Μια ωδή στην Ειρήνη που αποτελεί την αποθέωση της ουσίας του έργου και την εναρμόνισή του με τα δεδομένα της Αρχαίας τραγωδίας. Γραμμένο σε έμμετρο ιαμβικό, ημίστιχο δεκαπεντασύλλαβο, το έργο αυτό του Θανάση Φροντιστή σύντομα θα βρει το δρόμο του στη σκηνή, όπως του αξίζει και όπου θα καταξιωθεί.
Βιογραφικο
Ο Θανάσης Φροντιστής είναι Διδάκτωρ Οικονομολόγος. Σπούδασε οικονομία και διοίκηση στην Ελλάδα (ΑΣΟΕΕ και ΑΠΘ) και στα ΗΠΑ (NYU). Δίδαξε σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία και την Ελλάδα και επί 30 χρόνια διοίκησε γνωστές πολυεθνικές εταιρίες στην Ελλάδα και τη Μ. Ανατολή. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΙ Εκπαιδευτική – Συμβουλευτική Α.Ε., μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και αρθρογράφος εφημερίδων και περιοδικών. Διετέλεσε μέλος της διοίκησης διεθνών, ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων και Οργανισμών και Σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου (ITC) του ΟΗΕ/ΠΟΕ. Έχει συγγράψει 3 βιβλία, το τρίτο Κεφάλαιο του βιβλίου του J. Juran «Ιστορία της Διαχείρισης της Ποιότητας» με τίτλο «Το Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας στην Κατασκευή Ναών και Θεάτρων στην Αρχαία Ελλάδα» και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα και μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα οικονομίας και διοίκησης.

Στα Ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1978 με την ποιητική του συλλογή «Υπάρχω». Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές και έχει μια υπό έκδοση, τρία θεατρικά έργα και πάνω από 150 δοκίμια, χρονογραφήματα, και διηγήματα.
Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν βραβευτεί. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών και του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, καθώς επίσης της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού. Είναι επίσης μέλος της Κίνησης Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ για την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων και του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ). Έχει επιδείξει αξιόλογο κοινωνικό έργο και έχει υποστηρίξει οργανισμούς που ασχολούνται με το παιδί.
Γεννήθηκε στο Μώλο Φθιώτιδας, είναι έγγαμος, έχει τρείς κόρες και τέσσερα εγγόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: