Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ο άδικος θάνατος ενός στρατιώτη... Άρθρο του συμπατριώτη μας, Λουκά Δημάκα

Πριν μερικές ημέρες το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι ένας 22χρονος στρατιώτης  - ο Νικήτας Λιθάρης -πέθανε από πνευμονία στην εντατική μονάδα του 401 Στρατιωτικού νοσοκομείου Αθήνας- έγραψε εκτενώς το News4people.gr.Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να παρέμβει η ίδια η Στρατιωτική Δικαιοσύνη, ότι δεν αρκεί μια απλή ένορκη διοικητική εξέταση...
 
Και πως να μην είναι σοβαρό ένα θέμα που αφορά το θάνατο ενός νέου ανθρώπου; Όταν μάλιστα πεθαίνει από πνευμονία εν έτει 2015; Οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγε καλά  από πολλές πλευρές είναι πολλές...Τα ερωτήματα που προκύπτουν ακόμα περισσότερα...Μια σειρά από ...λεπτομέρειες δείχνουν ότι γενικά αυτό που πάσχει είναι η νοοτροπία μέσα στο στράτευμα - τουλάχιστον σε κάποιους ''θυλάκους''...Είναι δυνατόν  να στέλνουν από την Σπάρτη άρρωστο στρατιώτη  με ...λεωφορείο στην Αθήνα και εκεί να διαπιστώνουν ότι χρειάζεται να μπει άμεσα στην Εντατική, όπου μπαίνει και μετά από 2-3 μέρες πεθαίνει; ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΌ ΔΕΙΧΝΕΙ ΌΤΙ ΠΆΣΧΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Και στις διαδικασίες και στην νοοτροπία και παντού. Τι να το κάνεις όταν οι κκ Καμμένος Ήσυχος, Τόσκας , Ταφύλλης ανακοινώνουν προθέσεις για καλύτερη θητεία και αφήνουν μέρες τωρα να σέρνεται αυτό το θέμα;
Επειδή, λέει, τις καταγγελίες τις έκανε μια οργάνωση , ο ''Σπάρτακος'' και όχι κάποιος επώνυμα;.. Πέρασαν αρκετές ημέρες χωρίς ουσιαστική ανάδειξη του θέματος.. Το έκανε τώρα με άρθρο του ο βετεράνος αλλά πάντα μάχιμος αμυντικός συντάκτης Λουκάς Δημάκας,με άρθρο του στο Onalert.gr . Παραθέτει όλα τα στοιχεία - ενδείξεις- ερωτήματα που έχουν αναδειχθεί σε μια λογική σειρά και ζητά απαντήσεις. Ζητά παρέμβαση δικαιοσύνης και - προσέξτε - αποκαλύπτει ότι η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) την κάνει αξιωματικός από την ίδια μονάδα!
Όλοι έχουμε παιδιά που πήγαν στρατό, που θα πάνε, έχουμε φίλους, συγγενείς, γνωστούς, γείτονες. ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ που - χτύπα ξύλο- μπορούν αύριο να βρεθούν σε μια τέτοια θέσει...Για αυτό χρειάζεται έρευνα και άπλετο φως. Από όλες τις πλευρές. Για αυτό αναδημοσιεύουμε το άρθρο του κ Λ. Δημάκα.Τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί  προκαλούν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Κυρίως για τους γονείς και τους φίλους του 222χρονου Νικήτα . Αλλά και για τους υπόλοιπους γονείς που ακούγοντας τέτοιες απίστευτες ειδήσεις είναι λογικό να χάνουν την εμπιστοσύνη τους για την “ασφάλεια” των παιδιών που στέλνουν για να υπηρετήσουν την θητεία τους για την πατρίδα. 
 
  Το ΓΕΣ δυστυχώς έχει αρκεστεί σε μια ανακοίνωση - είναι στο άρθρο- για τον θάνατο του νεαρού στρατιώτη. Ελπίζουμε να κάνει κάτι παραπάνω ευασθητοποιούμενο από την δημοσιότητα.Πρέπει να καταλάβει ότι το φως που θα πέσει θα κάνει καλό πρώτα απ όλα στο ίδιο το στράτευμα.Διότι στράτευμα δεν είναι μόνο τα ...όπλα. Ούτε οι καριέρες. Είναι η ομοψυχία γύρω από αξίες, από αποτρεπτική ισχύ, γύρω από το δόγμα της άμυνας.
 
Το άρθρο:
 
Του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ
 
Την ώρα που  ετοιμάζονταν τα πακέτα για τις 10.000 σημαιούλες που θα μοιραστούν δωρεάν στο Σύνταγμα για την παρέλαση με τις φιέστες,τα χορευτικά,τα τραγούδια, τους''εθελοντές'' ενστόλους στα πεζοδρόμια να χειροκροτούν και άλλα σχετικά, ένας 22χρονος στρατιώτης βαριά άρρωστος επί μέρες, οδηγείτο από την Σπάρτη στην Εντατική Μονάδα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθήνας συνοδεία ενός συναδέλφου του, ως ''πακέτο'', με ...λεωφορείο!
 
Δυο μέρες μετά πέθανε... Οι καταγγελίες για ό,τι μεσολάβησε σοβαρές. Όπως και για το ισχύει ακόμα σε αυτή (μόνο;) την μονάδα.Δεν μπορεί να πει ένας δημοσιογράφος εκ των προτέρων μάλιστα πόσα απ΄όσα καταγγέλλονται είναι ακριβή. Χρειάζεται -τουλάχιστον -έρευνα από τους αρμόδιους που λόγω του ότι έχουμε θάνατο αλλά και δημόσιες καταγγελίες, πρέπει να γίνει από την Δικαιοσύνη.
 
Τα 6+5 στοιχεία της καταγγελίας
 
Πριν πούμε τι εν τέλει γίνεται, ας παραθέσουμε τις καταγγελίες που έχουν γίνει από μια επώνυμη- με όνομα και τηλέφωνο, δηλαδή- οργάνωση που ασχολείται με θέματα στρατευμένων. 
 
1)  ''Ο Νικήτας ήταν ένας καλοκάγαθος γίγαντας(...).Κανονικά, επειδή ήταν υπέρβαρος, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί η Σωματική Ικανότητα Ι-5''.
 
2)  ''Ο Νικήτας αφού κόπηκε μετά από ιατρικές εξετάσεις στο Γύθειο , όπου εκπαιδεύονταν για μάγειρας, πήγε στο ΚΕΝ Σπάρτης, περιμένοντας τη μετάθεση για μονάδα της παραμεθορίου.Στο ΚΕΝ Σπάρτης, σε αυτό το άθλιο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που κυριαρχεί η βρωμιά, που βασιλεύει η Αδιαφορία των στελεχών και της Διοίκησης, γρήγορα θα παραπονεθεί για την κατάσταση της υγείας του''.
 
3) ''Όμως, ενώ θα βγει ελεύθερος υπηρεσιών, δε θα του δοθεί καμιά συγκεκριμένη αγωγή. Δε θα υπάρξει καμιά Διάγνωση. Για 10 μέρες παραπονιέται ότι πονά, ότι υποφέρει, αλλά δεν του δίνουν Παραπεμπτικό (Σ.Σ.για νοσοκομείο)''.
 
4) ''Οι συνάδελφοι του τον παρακολουθούν να αγκομαχεί, καθώς πασχίζει και χρειάζεται μισή ώρα για να διανύσει την απόσταση από τους κοιτώνες στα ιατρεία, που απέχουν 5 λεπτά.Όταν πλέον η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει, όταν πνίγεται από το βήχα, ουσιαστικά "τον φυγαδεύουν" εσπευσμένα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο''.
 
5) 'Ενώ το ΓΕΣ ανακοινώνει ότι νοσηλεύτηκε από τις 13-18-/3 στο 401 ΣΝ, μόλις την τελευταία στιγμή και λίγο πριν πεθάνει ενημερώνουν τους γονείς του''. 
 
6) '' Η ανακοίνωση του ΓΕΣ, όσο και η συμπεριφορά των διοικητών σε Γύθειο-Σπάρτη, αποκαλύπτουν ότι έχει επιλεγεί ο δρόμος της συγκάλυψης''.
 
Δεν υπήρχε κρεβάτι στο ιατρείο;
 
Αυτά με τη πρώτη ανακοίνωση της οργάνωσης '' Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος''. Γιατί χθες το βράδυ ακολούθησε και άλλη με καταγγελίες, που δείχνει- αν είναι ακριβής σε όλα τα σημεία της - ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι γενικότερο.
 
 Αναφέρει λοιπόν:
1) ''Σήμερα είναι η πρώτη φορά που έφεραν γιατρό στο στρατόπεδο''.
 
2) 'Μετράμε δεκάδες αρρώστους οι οποίοι φεύγουν για τα ΣΤΕΠ στην Σπάρτη αφήνοντας πίσω, είτε νέους αρρώστους (για παράδειγμα άλλοι 10 έφυγαν σήμερα για Σπάρτη) είτε λιγοστούς φαντάρους που πρέπει να βγάλουν το σύνολο των υπηρεσιών χωρίς να πάρουν ανάσα''.
 
3) "Σύμφωνα με καταγγελίες των φαντάρων που υπηρετούν στην ίδια μονάδα, ο 22χρονος παρουσίαζε συμπτώματα πνευμονίας πολλές μέρες νωρίτερα, αλλά με ευθύνη του στρατοπέδου δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Δε νοσηλευόταν στο ιατρείο γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι, παρά μόνο του δινόταν το ελεύθερο υπηρεσίας για να μένει όλη μέρα στο θάλαμο''.
 
4) ''Δε διατέθηκε ούτε καν ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στην Αθήνα, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά στάλθηκε με ΚΤΕΛ με τη συνοδεία ενός ακόμα φαντάρου''.
 
5) ''Υπάρχουν ακόμα δεκάδες φαντάροι οι οποίοι νόσησαν με παρόμοια συμπτώματα και υπήρξαν καθυστερήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους''.
Αυτά λένε οι καταγγελίες.
 
Τι είπε το ΓΕΣ
 
Για την πληρέστερη εικόνα του  αναγνώστη παραθέτουμε και την ανακοίνωση του ΓΕΣ της 18ης / 3/2015:
 
''Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2015 ο Στρατιώτης (ΠΖ) Λ.Ν. ετών 22, ο οποίος βρισκόταν νοσηλευόμενος από τις 13 Μαρτίου 2015 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, απεβίωσε λόγω κεραυνοβόλου νεκρωτικής πνευμονίας – πολυοργανικής ανεπάρκειας. 
Ο παραπάνω Στρατιώτης κατετάγη στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στις 28 Ιανουαρίου 2015 και υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών από την 18η Φεβρουαρίου 2015 για εκπαίδευση σε ειδικότητα. 
Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντα''.
 
Τα ερωτήματα των πολιτών -γονιών
 
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορούμε - αυτήν την ώρα - να ξέρουμε τι απ' όλα αυτά που καταγγέλλονται και αναφέρονται είναι ακριβή. Από το ρεπορτάζ έχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί από (ανεπίσημες )στρατιωτικές πηγές ότι πράγματι ο άτυχος Νικήτας ήταν υπέρβαρος αλλά δεν είχε πάρει βαθμό Σωματικής Ικανότητας Ι-5 αλλά ( μάλλον) Ι-4. Ότι  είχε κάποιες ήμερες πρόβλημα και του είχε δοθεί κάποιο φάρμακο.Ότι πράγματι στάλθηκε στο 401 ΣΝ με λεωφορείο του στρατού (όχι του ΚΤΕΛ), μαζί με συνοδό στρατιώτη...
Για έναν απλό πολίτη, για ένα γονιό που έστειλε ή θα στείλει τα παιδιά του στο στρατό, υπάρχουν πολλά ερωτήματα.Υπάρχει αγανάκτηση. Ζητεί απαιτήσεις- ιδίως από μια νέα κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει ουσιαστική την θητεία των νέων πολιτών.Απαιτεί διερεύνηση στον ανώτατο βαθμό διότι έχουμε θάνατο αίνος νέου ανθρώπου.
 
''Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει;''
 
Αντί αυτού μαθαίνουμε επισήμως από το ΓΕΣ που ρωτήσαμε  ότι όχι η Δικαιοσύνη δεν έχει εμπλακεί, διότι είναι, μας είπαν, ανεξάρτητη και δρα μόνη της, αλλά μας είπαν επίσης ότι ούτε της έστειλαν μια ειδοποίηση για το περιστατικό και την καταγγελία ... Θα της σταλεί, μας είπαν, το πόρισμα της   Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) όταν τελειώσει...Α, και ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για να χαρακτηρισθεί ο άτυχος νεαρός ως θανών εν υπηρεσία- με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Η Ένορκη Διοικητική Εξέτασης (ΕΔΕ)  πάντως  δεν  γίνεται από αξιωματικό άλλης, προϊσταμένης, Μονάδας ή Σχηματισμού . Αλλά από αξιωματικό της ...ίδιας της Μονάδας! 
 
Θα κληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι φαντάροι να καταθέσουν και μάλιστα σε συνθήκες που να μην τους προκαλείται άγχος -πίεση ( έστω έμμεσα) λόγω του ότι έχουν μπροστά τους υπόλοιπο θητείας; 
 
Θα διερευνηθούν οι - επώνυμες - καταγγελίες του ''Σπάρτακου'';
 
Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο διεξάγων την εξέταση δεν κάνει σωστά την δουλειά του. 
 
Ωστόσο η κοινή λογική λέει ότι δεν πρέπει ο Γιάννης να κερνά και μόνος του να πίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: