Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

H Αράχωβα και το Δίστομο του 1993 με την ματιά του Καλλιτέχνη από το Δίστομο, Κώστα Πετράκου

Μερικές  ματιές - πολύτιμες σήμερα - στο Δίστομο και στην Αράχωβα του 1993 με τον φακό του Διστομίτη  Κώστα Πετράκου που εδώ και πολλά χρόνια ζει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και διαπρέπει στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο-επαγγελματικά και καλλιτεχνικά.
'Οπως γράφει ο ίδιος ο Κώστας Πετράκος στην λεζάντα του για το φιλμάκι  ''Στο Πανηγυράκι της Αράχωβας 2 Μαίου  1993 με τον φίλο κ. Μίταλα και την μητέρα του...'' 
Το πολύτιμο βίντεο για την Αράχωβα με κάμερα τω 8 mm, εδώ:




Από την ίδια χρονιά είναι και το δεύτερο φιλμάκι του Κώστα Πετράκου που δείχνει, ανήμερα το Πάσχα την προετοιμασία μιας γειτονιάς του Διστόμου - αυτής της Κάτω Πλατείας του Μαρτυρικού τόπου- με το άναμμα της φωτιάς με κλήματα αμπελιού για το φτιάξιμο του ''λάκκου'' όπου και θα ψηθούν στην συνέχεια τα πασχαλινά αρνιά κατά τον κλασσικό ρουμελιώτικο τρόπο.
Ωραίες εικόνες από πρόσωπα και έθιμα από την Αράχωβα και το Δίστομο που τα μεν πρώτα φεύγουν σιγά -σιγά αλλά τα δευτερα τα διατηρούν αναλλοίωτα τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων...
Το όμορφο φιλμάκι-ντοκουμέντο  για την προετοιμασία του πασχαλιάτικου ''λάκκου'' στο Δίστομο εδώ:


Εικόνες,στιγμές και συναισθήματα από τα δυό χωριά που  αποτύπωσε ο συνδημότη μας Κώστας- είναι ο ξενητεμένος αδελφός των Πετρακαίων που έχουν το πρατήριο καυσίμων Revoil λίγο πριν μπούμε στο Δίστομο από την μεριά της Λειβαδιάς.

Τα φιλμάκια αυτά δεν είναι τα μόνο που έχει ''τραβήξει'' και διασώσει ο Κώστας Πετράκος. 
Θα επανέλθουμε με πιό παλιά από την δεκαετία του εβδομήντα και του ογδόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: