Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί χωριά στην Αχαΐα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: in.gr
Αθήνα


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές της Αχαΐας όπου από τα ξημερώματα της Τετάρτης μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά. Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πλατάνι και Άνω και Κάτω Καστρίτσι, όπου έχει αρχίσει η εκκένωση σπιτιών. Δεν κινδυνεύουν κατοικίες στους οικισμούς Σελλά και Αργυρά, απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά. Στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής σπεύδει ο υπουργός Δημ.Τάξης Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίζει την επιχείρηση της κατάσβεσης.
Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και γι' αυτό ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όμως οι άνεμοι που φτάνουν τα 9 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο τους. Στην περιοχή επιχειρούν 65 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων με 50 πυροσβέστες και 20 οχήματα από την Ήπειρο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.
Σε εξέλιξη είναι επίσης πυρκαγιά στην περιοχή Τζάιλο Αχαΐας, κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Η φωτιά καίει δασική έκταση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Όπως είπε στον Βήμα 99,5 ο αντιδήμαρχος Πατρέων Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, έχει μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του σχεδίου «Ξενοκράτης» ώστε οι κάτοικοι των χωριών που κινδυνεύουν να είναι σε ετοιμότητα να εγκαταλείψουν την περιοχή αν χρειαστεί.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.
Για τρίτη ημέρα μαίνεται επίσης η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, καίει δασική έκταση και οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης.
Στην περιοχή επιχειρούν 87 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην περιοχή κατευθύνονται δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: