Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

ΠΗΓΗ: in.gr

O Ιάκωβος Καμπανέλλης απεβίωσε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, μετά από δίμηνη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου «Υγεία».
Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 89 ετών.
Ο θεατρικός συγγραφέας έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1922. Το 1935 η οικογένειά του μετακομίζει μόνιμα στην Νίκαια.
Το1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, όπου κρατήθηκε μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Μετά την επιστροφή του παρακολούθησε πολλές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κουν. «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» δήλωνε ο ίδιος.
Το πρώτο του θεατρικό έργο του ήταν «Ο Χορός πάνω στα στάχυα», ενώ ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι τα εξής: «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός» και «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα».
Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και ανέβηκαν σε σκηνές σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, το θεατρικό του «Η Αυλή των θαυμάτων» (1957) είναι το πρώτο του, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και το 1961 ανέβηκε στο Workshop Theatre του Λονδίνου.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, επίσης, στίχους, που μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες, και παράλληλα, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά.
Κατά καιρούς συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.
Για ένα διάστημα διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής Κάρολος Κουν, ενώ υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, επίσης, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, ανάμεσά τους η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου και τα Κορίτσια στον Ήλιο του Βασίλη Γεωργιάδη.

Βίντεο από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλοτάξιδος!!!!!

Πίκινος είπε...

Από τις γραφές του ξεχωρίζω το παραστατικότατο "Ο ταύρος".

Υπήρξε άνθρωπος με κριτική σκέψη και τέτοιοι γίνονται -δυστυχώς στις μέρες μας- όλο και λιγότεροι.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Δυστυχώς καλέ μου, φίλε!!
Να δούμε τώρα ποιοί είναι άξιοι να τους διαδεχτούν..
Αν και ξέρουμε