Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΕΙΚΟΣΙ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΥΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ!

Ήταν κυριολεκτικά μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου! Χωρίς ειδοποίηση - κάτι παράξενο για τους τυπολάτρες Γερμανούς - έφθασαν σήμερα έξω από το Μουσείο, 20 μαθητές και μαθήτριες με τους δύο καθηγητές τους.
Οι συστάσεις έγιναν αμέσως, χάρις στην Σοφία, μια Γερμανίδα μαθήτρια που πριν χρόνια είχε ζήσει για 9 χρόνια στον Βόλο και μιλούσε άριστα ελληνικά: Ήταν μια ομάδα από το - ιδρυθέν το 1604 - Γυμνάσιο Suso-Gymnasium, της γερμανικής πόλης Konstanz, που βρίσκεται στις όχθες της ομώνυμης μεγάλης λίμνης στα σύνορα Γερμανίας, Ελβετίας και Αυστρίας.
Οι μαθητές κάνουν εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα και στα πέριξ - και στο πρόγραμμά τους έβαλαν και το Δίστομο, με το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.
Ο επικεφαλής τους καθηγητής δεν ήθελε- επίκαλούμενος την έλλειψη πολύ χρόνου- την κλασσική ενημέρωση με την προβολή του ντοκιμαντέρ και την ξενάγηση καθώς , όπως μας μετέφρασε η Σοφία, '' είχε ενημερώσει πλήρως τους μαθητές για το χρονικό''.

Έτσι περιηγήθηκαν στις αίθουσες, είδαν τις φωτογραφίες των θυμάτων και οι διάβασαν προσεκτικά όλο το κείμενο στα Γερμανικά και Αγγλικά που υπάρχει σε ειδική θέση.
Οι καθηγητές τους έλεγαν διάφορα- προφανώς ήταν ένα μάθημα που είχε προετοιμαστεί και επιτόπου δίνονταν κάποιες εξηγήσεις-διευκρινήσεις.
Σιγά-σιγά πάντως έσπασε η αμηχανία και έγιναν καποιες ερωτήσεις στους εθελοντές μέλη της διοίκησης του Μουσείου Χρήστο Παπανικολάου και Λουκά Δημάκα που τους εξήγησαν με δύο λόγια την δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στα θύματα, ενώ εντυπωσιάστηκαν όταν έμαθαν ότι ανάμεσα στα 228 θύματα ήταν 57 παιδιά μέχρι 17 ετών, ανάμεσά τους και μωρά... Όπως εντυπωσιαστηκαν όταν έμαθαν ότι πολλά από θύματα εκτός από πυροβολισμό, είχαν σφαχτεί και με ξιφολόγχες στην κοιλιά-κάτι που ήδη είχε προσέξει η καθηγήτρια τους σε μια γκραβούρα. - και έδειξαν ενδιαφέρον όταν έμαθαν ότι κανένας από τους δράστες δεν δικάστηκε...
Ενδιαφέρον έδειξαν για την ιστορία της επιβιώσασας Μαρίας Παντίσκα που εγινε εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό LIFE τρεις μήνες μετά την Σφαγή του 1944.
Πολύ μεγάλη εντύπωση τους έκανε ο πίνακας ''Μάνες του Διστόμου'' του Κ. Μουστακα που θύμιζε,όπως ειπε μια μαθήτρια, τεχνοτροπία Πικάσο,
Στους εθελοντές του Μουσείου έκανε εντύπωση μια μαθήτρια - με χαρακτηριστικά που θύμιζαν αραβική καταγωγή- που έμεινε τελευταία και μόνη στη αίθουσα με τις φωτογραφίες των θυμάτων και των κρανίων τους για 2-3 λεπτά - σε μια στάση απόλυτης ακινησίας και σιωπής...
Ο καθηγητής ζήτησε την βοήθεια της Σοφίας να καταλάβει ένα ποίημα του Ανδρέα Τσούρα και το επίγραμμα του Ρίτσου για το Δίστομο, καθώς φάνηκε ότι ήξερε λίγα Αρχαία Ελληνικά- στο Suso-Gymnasium διδάσκονται πάντως προαιρετικά.
Άλλωστε από το συγκεκριμένο Σχολείο - που έχει ονομαστή βιβλιοθήκη- έχει αποφοιτήσει ο πολύ γνωστός καθηγητής Κλασσικής Φιλοσοφίας Bernhard Zimmermann που είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Χαϊδελβέργης, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας , ενώ το 2014 έγινε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2016 ανακηρύχτηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , επίτιμος διδάκτωρ, έχοντας γράψει πολλά βιβλία με ελληνικά θέματα.
Τα παιδιά συνέχισαν το μάθημά τους και στο προαύλιο του Μουσείου, ενώ έκαναν και μια μεγάλη βόλτα στην πόλη του Διστόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: