Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Στην Στερεά Ελλάδα το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αθήνα 3.5.2014
Φουντώνει το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών!
Κλιμακώνεται, μέρα με τη μέρα, σε όλη την Ελλάδα ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, όπως τονίστηκε στην άκρως επιτυχημένη συνέντευξη τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 2.5.2014.

Η κα Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας, που ξεκίνησε ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου, αφορά πλέον το σύνολο των οφειλών, δηλαδή τις αποζημιώσεις των θυμάτων, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές και την αρπαγή του πλούτου του ελληνικού λαού, την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των πολιτιστικών θησαυρών. Τόνισε ότι το ζήτημα δεν απασχολεί πλέον μόνον τους ειδικούς της νομικής επιστήμης και κάποιους συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (2012), σημειώνοντας ότι προτρέπει τα κράτη να επιλύσουν το ζήτημα με διμερείς διαπραγματεύσεις, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους η Ελληνική και η Γερμανική Κυβέρνηση. Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν εκδικούμαστε τον Γερμανικό Λαό, απλά διεκδικούμε τα δίκαιά μας».
Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, οδοντίατρος - πολιτικός επιστήμων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, επισήμανε ότι ο αγώνας της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών έχει πλέον πάρει φωτιά. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «έναν αγώνα εθνικό, διεθνιστικό, οικουμενικό, που ενώνει τους Έλληνες και κερδίζει την υποστήριξη ολοένα και περισσότερων δημοκρατών και φορέων μέσα στη Γερμανία». Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους και κάλεσε σε συστράτευση όλο τον ελληνικό λαό για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας διεκδίκησης. Κάλεσε δε την Ελληνική Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσει με τον πλέον κατάλληλο διπλωματικά τρόπο, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το συνολικό ζήτημα σε διμερές επίπεδο στη Γερμανική Κυβέρνηση και την τελευταία να δώσει συνέχεια και ουσιαστικό περιεχόμενο στην συγνώμη του Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, προχωρώντας στην εκπλήρωση του απαράγραπτου χρέους της προς τον Ελληνικό Λαό.
Η συντονίστρια της συνέντευξης τύπου Μαρία Λαϊνά, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στη σημασία της συνυπογραφής του κειμένου υποστήριξης του αγώνα διεκδίκησης απ’ όλους τους υποψηφίους, σημείωσε την απουσία πολιτικής βούλησης από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση του Ελληνικού Λαού. 
Μίλησε επίσης ο Διστομίτης δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας, που αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό Ολοκαυτωμάτων σε όλη τη χώρα και στο αντιφασιστικό περιεχόμενο του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
Στη συνέχεια (ακολουθεί) παρουσιάστηκε το κείμενο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, το οποίο καλούνται να συνυπογράψουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, δεσμευόμενοι ότι θα στηρίξουν εμπράκτως τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων θυμάτων, επανορθώσεων, επιστροφής κατοχικού δανείου και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών).
Παρόντες στη συνέντευξη, εκφράζοντας την ολόθερμη υποστήριξή τους στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Θωμάς Στάικος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάνος Λαμίας κ. Πάνος Φώσκολος, ο εκπρόσωπος της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία και υποψ. Δημοτικός σύμβουλος κ.Παναγιώτης Ράπτης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Υπάτης Β. Παπανάγνου καθώς και εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αθήνα, 25.4.2014
Διαμαρτυρία και έκκληση
Οι υπογράφοντες την παρούσα, πολίτες και υποψήφιοι για τις Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκφράζουμε την πικρία μας για το γεγονός ότι αν και ο προσφάτως επισκεφθείς τη χώρα μας Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ αναγνώρισε τα φοβερά δεινά που υπέστη ο Ελληνικός Λαός από τη δολοφονική και καταστροφική δράση των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής και ζήτησε συγγνώμη, γεγονός αναμφίβολα θετικό και αναγκαίο, εντούτοις η Γερμανική Κυβέρνηση δεν έχει, μέχρι στιγμής, αναθεωρήσει την αδιάλλακτη στάση της, αποφεύγοντας προκλητικά να προχωρήσει στην έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας των Ελλήνων. Μιας Θυσίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό, γεγονός που η σύγχρονη Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί.
Στο όνομα του Δικαίου και της Ηθικής απαιτούμε από την Ο.Δ.Γ την καταβολή των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και την αρπαγή του πλούτου του Ελληνικού Λαού, καθώς και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των λεηλατηθέντων και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας.
Διακατεχόμενοι από αισθήματα φιλίας απέναντι στον Γερμανικό Λαό, διακηρύσσουμε ότι η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης, έστω και ύστερα από 70 χρόνια, θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τους κοινωνικούς, πνευματικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των λαών μας. Άλλωστε, η δημόσια έκφραση συγγνώμης από τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γ., για πρώτη φορά στην ιστορία, αποτελεί κατάκτηση του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού και πρέπει να συνοδευτεί από χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης, επανόρθωσης και αποκατάστασης για να οδηγήσει στην ουσιαστική αναγνώριση των τρομερών εγκλημάτων του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για την τέλεσή τους από το Γερμανικό Κράτος και τη δικαίωση της Θυσίας της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά του Γερμανικού Λαού, με τον οποίο αισθανόμαστε αλληλέγγυοι, όπως και με κάθε Λαό, αλλά επιδιώκουμε την απόδοση Δικαιοσύνης. Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι!
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να θέσει, χωρίς καθυστέρηση, με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα σε διμερές επίπεδο στη Γερμανική Κυβέρνηση. Καλούμε τη Γερμανική Κυβέρνηση να αναλογιστεί την ευθύνη της και να προχωρήσει με θάρρος, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα απαντά στο ανεκπλήρωτο χρέος της απέναντι στην Ελλάδα και την ιστορική μνήμη. Αυτή άλλωστε είναι η προτροπή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που αναγνωρίζει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων των θυμάτων υφίσταται και πρέπει να επιλυθεί με διακρατικές διαπραγματεύσεις.
Διαδηλώνουμε την αταλάντευτη απόφαση και βούλησή μας να μην παραιτηθούμε ποτέ από τις ιερές αυτές διεκδικήσεις των θυμάτων αδελφών μας και του Ελληνικού Λαού, που είναι καταγεγραμμένες με πύρινα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας και όσο καθυστερεί η ικανοποίησή τους θα χαλυβδώνουν τον αγώνα μας.
Οι νεκροί ζητούν Δικαίωση! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα ενώπιον των ευθυνών μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: