Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

''Η νύχτα των στοιχειών'' - Από το Εικαστικό Εργαστήρι Άμφισσας


 Από το 1995 στην Άμφισσα, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, γίνεται η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών». Αναβιώνoυμε τον μύθο, του ταμπάκη Κωσταντή με την αγαπημένη του Λενιώ, που έπεσε νεκρή από ένα φοβερό κεραυνό , κοντά στην πηγή της Χάρμαινας.…
Πρόκειται επί της ουσίας για την κορύφωση ενός διήμερου εκδηλώσεων που ξεκινά την Παρασκευή το βράδυ στη Χάρμαινα με μουσική, φαγητό, ποτό, κέφι και χορό, τις πρώτες μεταμφιέσεις και το ξύπνημα του Κωνσταντή ο οποίος στοίχειωσε εκεί, στην πηγή των Ταμπάκηδων μετά το τραγικό τέλος της αγαπημένης του…..
και κορυφώνεται την άλλη μέρα Σάββατο όταν το βράδυ το θρυλικό στοιχειό της Χάρμαινας και προστάτης των ταμπάκηδων κατά την παράδοση, κατεβαίνει από τα γραφικά σκαλάκια του Αϊ Νικόλα για να αναμετρηθεί μέχρι έσχατων με τα στοιχειά άλλων πηγών, της Τέχολης και του Γκυριζιού, συνοδευόμενο από εκατοντάδες αλλόκοτα πλάσματα: αράπηδες, νεράιδες, ξυλένιους, αχυρένιους, ντεβέτσκες και μποτσνάκδες που ξεχύνονται στα δρομάκια της πόλης για ένα γλέντι μέχρι πρωίας.
Οι εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου. Χρηματοδοτούνται από το Δήμο Δελφών και την Περιφερειακή ενότητα Φωκίδας ενώ διοργανώνονται από το Εικαστικό Εργαστήρι Άμφισσας, το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας και φίλους εθελοντές που ενδιαφέρονται για τις εκδηλώσεις και που αποτελούν την Επιτροπή Στοιχειού.

Φίλες και φίλοι, κάθε χρόνο προβάλλουμε την συνοικία που γεννήθηκε ο μύθος, δημιουργούμε με απλά υλικά και με τα χρώματα των ταμπάκηδων, επιλέγουμε το ύφος και το χρώμα της παλιάς πόλης, τη μουσική, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα «Στοιχειά», γίνονται οι στολές, τα τοτέμ και οι μάσκες από δέρμα, πηλό, χαρτί, κ.α. Η εξελικτική πορεία όμως της εκδήλωσης που μέχρι τώρα ήταν μεγάλη, οφείλεται κυρίως σε όλους εσάς, τους φίλους εθελοντές που με την προσφορά σας καλύπτονται οργανωτικές ανάγκες, πλαισιώνεται η εκδήλωση και αποκτά μια μοναδική δύναμη συμμετοχής που πάντα μας βοηθά να συνεχίζουμε μαζί…

Φέτος, με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν, η δική σας ενεργή συμμετοχή κρίνεται απαραίτητη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα την έχουμε. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας περιμένουμε κοντά μας για να μας μείνει αξέχαστη «Η νύχτα των στοιχειών»!!!
  • Όσοι από τους φίλους της εκδήλωσης επιθυμούν να λάβουν μέρος στην οργάνωση του διημέρου
ή να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις οργανωμένα στο πλευρό της οργανωτικής επιτροπής μπορούν να το δηλώσουν στο λογαριασμό στο facebook με το όνομα:
Οργανωτική επιτροπή «Η νύχτα των στοιχειών 2013» είτε στο Εικαστικό Εργαστήρι (Σταλλού & Θόαντος τηλ 2265079264).
  • Στολές για τους συμμετέχοντες θα δίνονται όπως κάθε χρόνο από το Εικαστικό Εργαστήρι από την Δευτέρα 04 Μαρτίου και κάθε εργάσιμη ημέρα πρωί 10.00 με 13.00 και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα 17.00 με 20.00.
  • Από το Εικαστικό Εργαστήρι μπορεί κανείς να προμηθευτεί και λαχνούς για την κλήρωση μιας αυθεντικής δερμάτινης πλήρους στολής που θα κληρωθεί κατά την εκδήλωση της Παρασκευής 15/03 στα Ταμπάκικα. Τα έσοδα από τη λαχειοφόρο θα διατεθούν για την αγορά επιπλέον στολών για τις ανάγκες τις εκδήλωσης.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ


ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 6 μ.μ – 11 μ.μ, ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Τηλ. Επικοινωνίας: 2265079264

Δεν υπάρχουν σχόλια: