Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιάννη Σταθά, σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση σχολικού συγκροτήματος στην Άμφισσα




Αθήνα, 14 Μαρτίου 2013

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η εικόνα εγκατάλειψης του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το ΕΠΑΛ και το 1ο ΣΕΚ – ΙΕΚ Άμφισσας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου απαράδεκτη είναι η κατάσταση του σχολικού κτιριακού συγκροτήματος του ΕΠΑΛ – 1ου ΣΕΚ-ΙΕΚ Άμφισσας. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή της νότιας πτέρυγας το 1980, δεν έχει πραγματοποιηθεί η παραμικρή εργασία συντήρησης από την οικοδόμησή του μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση από άποψη λειτουργίας, ενώ η παραμονή εκπαιδευτικών και μαθητών σε αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε με μακροσκελή έκθεση στις 31-10-2012, και η Πολεοδομία Φωκίδας κατόπιν σχετικού ελέγχου που πραγματοποίησε, και αναφέρει μεταξύ των άλλων: «…στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων … διαπιστώθηκαν ρωγμές στην εξωτερική τοιχοποιία, που εστιάζονται ως επί το πλείστον στη γωνία του κτίσματος και στην πλάκα δαπέδου, η διεύθυνση των οποίων καταδεικνύει διαφορετικές καθιζήσεις του εδάφους στην περιοχή έδρασης των φερόντων στοιχείων …  Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμής στη βάση υποστυλώματος κυκλικής διατομής, το βάθος της οποίας πρέπει να διερευνηθεί. … διαπιστώθηκε αποκόλληση του επιχρίσματος της πλάκας οροφής στο χώρο της θεατρικής σκηνής, ύπαρξη υγρασίας και οξείδωση του οπλισμού της, ο οποίος έχει ανεπαρκή επικάλυψη….»   

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και του 1ου ΣΕΚ-ΙΕΚ Άμφισσας φοιτούν κάτω από απαράδεκτες και ντροπιαστικές συνθήκες τις οποίες έχουν καταγγείλει και από τους Διευθυντές των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε σχετική επιστολή ,στην οποία αναφέρουν αναλυτικά τα προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος. Ενδεικτικά στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα προβλήματα:
  • Στη στέγη του κτιρίου υπάρχουν σπασμένα κεραμίδια με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να έχουν σαπίσει την ξυλεία  και από τις οροφές να πέφτουν οι σοβάδες.
  • Από τα παράθυρα τα νερά της βροχής μπαίνουν σε πολλά σημεία στις αίθουσες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίμνες, ή τα νερά να τρέχουν πάνω στις καλωδιώσεις του Ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχουν χώροι παροπλισμένοι διότι είναι αδύνατη ή επικίνδυνη η χρησιμοποίησή τους.
  • Οι ρωγμές που έχει το κτίριο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν και δημιουργούνται και νέες. Σε πολλά σημεία  του κτιρίου υπάρχει μόνιμη μούχλα συνεπώς και μόνιμη εστία μόλυνσης.
  • Για τη στατικότητα του κτηρίου ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δελφών   επισκέφτηκε το σχολείο στις 21/9/2012 διαπίστωσε πλήθος ρηγματώσεων σε τοιχοποιίες  και πιθανόν στον φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα σε δύο πτέρυγες και σε έγγραφό του προς την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ζητεί την περαιτέρω διερεύνησή  τους.
Παρά τις κατά καιρούς επισκέψεις αρμοδίων και τις υποσχέσεις δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια για την αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να είναι σχεδόν ερείπια.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επισκευαστεί άμεσα το σχολικό συγκρότημα και να καταστεί εύρυθμη η λειτουργία του ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα από την απαράδεκτη εγκατάλειψή του;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σταθάς Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: