Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Κωρύκειο Άντρο - Η επιγραφή ενός Διστομίτη του 4ου αιώνα π.χ

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ

Έστειλε ο συμπατριώτης μας, Θανάσης Γεωργιλόπουλος

Κωρύκειο Άνδρο

Αφού απολαύσαμε το καφεδάκι μας στο σαλέ της Φτερόλακκας, συνεχίσαμε την περιήγηση στο βουνό. Κατευθυνόμαστε προς το Κορύκειο Άντρο, ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια της Ελλάδας, που η ιστορία του χάνεται πραγματικά στα βάθη των αιώνων.
Τώρα να σας κατατοπίσω ακριβώς πώς να πάτε, δεν μπορώ, γιατί δεν υπάρχουν πουθενά πινακίδες και αν δεν το ήξερε ο Γιάννης, δεν θα το έβρισκα ποτέ. Τέτοιος σεβασμός στους ιερούς τόπους μας! Στρίβετε πάντως στο τέλος του Λιβαδιού, καθώς έρχεστε από Αράχωβα. Αν βρείτε τον χωματόδρομο που ανηφορίζει, έχοντας το Λιβάδι στ΄αριστερά σας, είστε στον σωστό δρόμο. Και κει που τελειώνει ο χωματόδρομος, υπάρχει πινακίδα και περπατάτε 20 μέτρα.
Χιόνιζε πολύ εκείνη την ώρα. Γι αυτό και ψάξαμε βιαστικά την χαραγμένη στον μεγάλο βράχο επιγραφή που λέει: «ΕΥΣΤΡΑΤΟΣ ΑΛΚΙΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΥΣΣΙΟΣ ΣΥΝΠΕΡΙΠΟΛΩ ΠΑΝΙΝΥΜΦΑΙΣ».  ΔΗΛΑΔΗ  ¨  Ο ΕΥΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΒΡΥΣΣΟ ΕΔΩ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΥΜΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ ¨ Η Επιγραφή πρέπει να είναι 4ου ή 5ου π.Χ. αιώνα  οι λέξεις  δεν φαίνονται να είναι τυχαίες γι΄αυτό και η φανερή πρόταση μπορεί να έχει και άλλες έννοιες.


Σημ: Η Άμβροσσος είναι το Δίστομο. Μετονομάστηκε σε Δίστομο γύρω στο 1450

Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα και την νύμφη Κωρυκεία., ενώ ανακαλύφθηκαν εδώ πάρα πολλά ευρήματα, που μαρτυρούσαν ότι επρόκειτο για λατρευτικό χώρο. Στο βάθος του σπηλαίου, πριν το ΑΔΥΤΟΝ, υπάρχει ακόμη μια χαραγμένη επιγραφή που λέει: ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΣ ΔΕΛΦΟΥΣ. Αριστερά στην 1η μεγάλη αίθουσα της σπηλιάς, θα δείτε έναν μεγάλο σταλαγμιτικό βράχο, που ονομάζεται ΤΡΑΠΕΖΑ και εκεί εικάζεται ότι άφηναν τις προσφορές τους οι προσκυνητές. Το αρχαίο μονοπάτι που ξεκινούσε από τους Δελφούς και κατέληγε εδώ, υπάρχει και σήμερα και ξεκινά από το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού στο χωριό Δελφοί.

Φόρο τιμής στο ιερό σπήλαιο, αποτίσανε και μερικοί νεοέλληνες, που διοργάνωσαν πρόσφατα RAVE PARTY εντός του σπηλαίου !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: