Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η Μάχη στο Δίστομο την 17η Ιανουαρίου 1827

Πηγή/Αναδημοσίευση: Wikipedia

Η Μάχη στο Δίστομο ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Ήταν μια από τις πιο φημισμένες μάχες, όχι μόνο επειδή οι Έλληνες πολέμησαν με μανία και νίκησαν πολυπληθέστερο εχθρό, αλλά διότι ο Ομέρ Πασάς, ο ήρωας των Οθωμανών ηττήθηκε, ο οποίος θεωρείτο ανίκητος.

Πριν τα γεγονότα

Οι φήμες των νικών των υπό του Καραϊσκάκη Ελλήνων διαδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα και ενέπνευσαν χαρά και θάρρος σε όλους τους Έλληνες. Ο αρχηγός του Οθωμανικού στρατού των Αθηνών Κιουταχή όμως τρόμαξε και δεν ήξερε τι να αποφασίσει. Σκεφτόταν και να βγει ο ίδιος να τον πολεμήσει, αλλά φοβήθηκε να μην διαλυθεί η πολιορκία της Ακρόπολης. Τελικά αποφάσισε να στείλει εκπρόσωπό του τον Ομέρ Πασά από την Κάρυστο μαζί με τον αδερφό του Μουστάμπεη Καροφίλμπεη επικεφαλής δύο χιλιάδων πεζικού και 500 ιππέων.

Η εξέλιξη των γεγονότων

Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν στις 17 Ιανουαρίου 1827 το πρωί έξω από το Δίστομο, το οποίο κρατούσαν 300 Σουλιώτες με αρχηγό τον Ν. Μπότσαρη, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Κουτσονίκα, Χρήστο Κουτσονίκα, Ιωάννη Μπραιρακτάρη, Ν. Κάσκαρη και Ιωάννη Μπιλπίλη. Οι Έλληνες βγήκαν και ακροβολίστηκαν, αλλά όταν είδαν το σμήνος των εχθρών κλείστηκαν στα οχυρώματα και έστειλαν μήνυμα στα Σάλωνα να έρθουν για βοήθεια. την επόμενη μέρα επιτέθηκαν ορμητικά οι εχθροί και έγινε μανιωδέστατος πόλεμος, και οι Έλληνες αποκλείστηκαν από όλες τις μεριές. Δεν είχαν ελεύθερα παρά μόνο τα οπίσθια. Στις 10 του μηνός όρμησαν οι εχθροί από αριστερά και από το κέντρο και μπήκαν στο χωριό και κατέστρεψαν με τα χέρια τους τα περιφράγματα των οχυρωμάτων. Επιτέθηκαν και στο ισχυρό οχύρωμα του προφήτη Ηλία με δύναμη, αλλά οι Έλληνες έδειξαν άλλη τόση τόλμη, ανδρεία ψυχής και απαραδειγμάτιστη καρτερία, ρίχνοντας σφαίρες μανιωδώς και με επιτυχία κατά των εχθρών. Κατά την διάρκεια της μάχης έφτασε και ο Γεώργιος Δράκος με διακόσιους Έλληνες και επιτέθηκε στους εχθρούς και τους έκανε να φύγουν στους λόφους. Οι υπόλοιποι βλέποντας την κατάσταση έφυγαν και αυτοί τρέχοντας από το χωριό, ενώ οι Έλληνες τους σκότωναν στην φυγή. Από τους εχθρούς σκοτώθηκαν ογδόντα, και άλλοι τόσοι πληγώθηκαν, ενώ από τους Έλληνες σκοτώθηκαν δύο και οκτώ πληγώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Μπότσαρης ελαφρά.

Δείτε επίσης παρακάτω άρθρα σχετικά με το Δίστομο και με τον αγώνα της εθνικής μας παλιγγενεσίας:

Γεώργιος Καραϊσκάκης
Στρατηγός Μακρυγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: