Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Δίστομο : Κορυφαίοι καθηγητές του πλανήτη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου

Αναδημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών

Κορυφαίοι καθηγητές απ' όλο τον κόσμο και σπουδαστές ενός εξαιρετικού διπλού σεμιναρίου που διεξάγεται στους Δελφούς, επισκέφτηκαν το Σάββατο, το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας.       

Πρόκειται για πρόγραμμα μαθητείας διεθνούς ακτινοβολίας και κύρους και αποτελεί μεγάλη τιμή για το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού  και την ίδια τη μαρτυρική και ιστορική κωμόπολη του Διστόμου να περιληφθεί η τραγική της εμπειρία της Σφαγής από τους Ναζί και ο αγώνας της για διατήρηση της μνήμης, δικαιοσύνη και αποζημίωση σε αυτό, καθώς κεντρική θεματολογία του είναι ο Πόλεμος, η Ειρήνη, η Μνήμη και η Μετανάστευση. Οι καθηγητές- επισκέπτες ενημερώθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου επί 2ωρο.

Το πρόγραμμα είναι υπό την εποπτεία του Καθηγητή του Harvard Παναγιώτη Ροϊλού, πρόεδρου του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών που έχει και τη διοργάνωση. 

Το πολυήμερο πρόγραμμα έχει επικεφαλής Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή που αποτελείται από τους: Καθηγητή Homi Bhabha, (Harvard), Καθηγητή Peter Frankopan (Oxford), Καθηγήτρια Michelle Lamont (Harvard), Καθηγητή Spiros Pollalis (Harvard), Καθηγητή Δημήτριος Γιατρομανωλάκης, (Johns Hopkins), Καθηγητή Παναγιώτης Ροϊλός (Harvard, Πρόεδρος της Επιτροπής).  

Θέμα σεμιναρίων 2023: DISPLACEMENT, MIGRATION, MEMORY

Σεμινάριο 1: Movement and morality: Ethical questions in contemporary forced migration (Κινητικότητα και ηθική: ηθικά ερωτήματα στη σύγχρονη αναγκαστική μετανάστευση)

Διδάσκων: Καθηγητής Matthew J. Gibney, Elizabeth Colson Professor of Politics and Forced Migration στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Επίσημος εταίρος του Linacre College της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Κέντρου Προσφυγικών Μελετών στην Οξφόρδη (2017-2022)

Σεμινάριο 2: Imaging War, Imagining Peace. Migration, Memory, and Repair.. (Απεικονίζοντας τον πόλεμο, φανταζόμαστε την ειρήνη. Μετανάστευση, μνήμη και αποκατάσταση.)

Διδάσκοντες: Καθηγήτρια Marianne Hirsch, William Peterfield Trent Professor Emerita of Comparative Literature and Gender Studies at Columbia University, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και Καθηγητής Leo Spitzer, K. T. Vernon Professor of History Emeritus and Research Professor, Dartmouth College.

Δεν υπάρχουν σχόλια: