Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης η Γυναίκα -Σύμβολο της Σφαγής του Διστόμου

Είναι μια φωτογραφια του Ντμίτρι Κέσελ φωτογράφου, πολεμικού ανταποκριτή και δοκιμιογράφου, που τραβήχτηκε στις αρχές Νοέμβρη του 1944 λίγους μήνες μετά την Σφαγή των 228 Διστομιτών από τους Γερμανούς Ναζί και λίγες μέρες μετά έγινε η κεντρική φωτογραφία του αφιερώματος του διάσημου περιοδικού των ΗΠΑ Life, για τα όσα αίσχη έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Μια φωτογραφία που ταξίδευσε από τότε σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα αναδείχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 χάρη στην παρατηρητικότητα ενός Διστομίτη φοιτητή στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, στάλθηκε στο Δημαρχείο της Μαρτυρικής Κωμόπολης της για να γίνει μετά  μια εικόνα με παγκόσμια απήχηση κατά του ναζισμού, του φασισμού και του πολέμου.

Αυτή η φωτογραφία δεν θα μπορούσε να λείπει από το ICP – International Center of Photograph- άλλωστε και ο Ντμίτρι Κέσελ δεν είναι τυχαίος.

Πρόκειται για ένα μουσείο και συνάμα σχολείο αφιερωμένο στη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό. Το “Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας” (ICP) είναι το κορυφαίο ίδρυμα στον κόσμο αφιερωμένο στην πρακτική και την κατανόηση της φωτογραφίας και της αναπαραγόμενης εικόνας σε όλες τις μορφές της.

''Μέσα από τις εκθέσεις μας- διαβάζουμε στο προφίλ του-, το σχολείο, τα δημόσια προγράμματα και την προσέγγιση της κοινότητας, προσφέρουμε ένα ανοιχτό φόρουμ για διάλογο σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν οι εικόνες στον πολιτισμό μας. Από την ίδρυσή μας, έχουμε παρουσιάσει περισσότερες από 700 εκθέσεις και έχουμε προσφέρει χιλιάδες μαθήματα, παρέχοντας οδηγίες σε κάθε επίπεδο. Το ICP είναι ένα κέντρο όπου φωτογράφοι και καλλιτέχνες, μαθητές και μελετητές μπορούν να δημιουργήσουν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο της εικόνας''.

Έχει ιδρυθεί το 1974 και από τον Ιανουάριο φέτος το ICP άνοιξε το νέο ολοκληρωμένο κέντρο του στην οδό Essex 79, στο Μανχάταν. Το κτίριο των 3.700 m2 διαθέτει γκαλερί, εργαστήρια πολυμέσων, αίθουσες διδασκαλίας, σκοτεινούς θαλάμους και στούντιο επεξεργασίας, κατάστημα, καφετέρια, βιβλιοθήκη ερευνών και δημόσιους χώρους εκδηλώσεων. 

Η φωτογραφία της Μαρίας Παντίσκα – μαζί με άλλες φωτογραφίες του Κέσελ- παρουσιάζεται στο  ICP, και περιγράφεται, πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών, με την εξής λεζάντα :” Ντμίτρι Κέσελ: Η Μαρία Παντίσκα κλαίει ακόμα, τέσσερις μήνες αφότου οι Γερμανοί σκότωσαν τη μητέρα της σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστομο.”( Dmitri Kessel : Maria Padiska still weeps, four months after the Germans killed her mother in massacre at the Greek town of Distomο. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: