Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΡΗ - Του συμπολίτη μας Γιώργου Ι. Λούκα

Πανάρχαια, ορθώνονται από τα σπλάχνα της μάνας γης. Πεισματάρικα και αέναα χάνονται στον χρόνο και επανέρχονται στην αιωνιότητα, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς αναγέννησης. Λαυρέντιος, Αλγκόνκιος , Ασσύντιος ορογένεση, πολύ πριν ακόμα το κύτταρο δώσει την άπειρη ποικιλότητα μορφών και ζωής, αυτά εκκινούν την εξύψωση τους στους ουρανούς του πλανήτη.

Από την αρχαία σανσκριτική λέξη rsva που σημαίνει ψηλός και από το όρνυμι που σημαίνει ξεσηκώνω- ορμώ, το βουνό ανέκαθεν πλαισίωνε σπουδαίους πολιτισμούς και παραδόσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Από τους Ίνκας και τους Θιβετιανούς ορεσίβιους λαούς , μέχρι τους Έλληνες αποτέλεσε καταφύγιο λευτεριάς και ασφάλειας.

Γεωλογικό ύψωμα σχηματιζόμενο από τις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών για τους γεωλόγους, τόπος λατρείας και κατοικία Θεών για τους αρχαίους μας, απόδραση από την πολύβουη ,αστικοποιημένη πραγματικότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο, ματαιόδοξη προσπάθεια κατάκτησης των κορυφών του για τον φιλόδοξο ορειβάτη, πεδίο εκμετάλλευσης από τη σύγχρονη βιομηχανία, αλλά και μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία για τον καθένα από εμάς που τα διαβαίνουμε.

Τα βουνά εκτός του σπουδαίου τους ρόλου ως οικοσύστημα, πηγή νερού, άγριας ζωής και βιοποικιλότητας, αποτελούν και σύμβολα. Η τρομακτική τους εκδοχή για την καθώς πρέπει κουλτούρα, βρίσκει την έκφραση της στον Πάνα, Θεό της αναπαραγωγής, της ενότητας με τη φύση και του γενετήσιου έρωτα. Αν και δευτερεύουσα θεότητα, λατρεύτηκε όσο λίγοι στον ελλαδικό χώρο και ακόμη παραπέρα.

Ο πρώτος θάνατος του Πάνα, δεν άργησε να έρθει. Κατά την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο ο Πάνας, με την έλευση του Χριστιανισμού θεωρήθηκε δαιμονική μορφή και η ενότητα με την φύση χάθηκε και μεταφέρθηκε, βαθιά διχοτομημένη στους Ουρανούς. Η μεταθανάτια ζωή είχε μεγαλύτερη αξία από τις ποταπές γήινες απολαύσεις.

Ο δεύτερος θάνατος του συμβαίνει σήμερα, κάθε μέρα και είναι πιο βίαιος από ποτέ. Η φύση και τα βουνά μας λογίζονται ως απονεκρωμένη ύλη και ο άνθρωπος κυρίαρχος, πάνω από Θεούς και Δαίμονες, εξουσιοδοτημένος από τους εύπλαστους γραπτούς του νόμους, ορίζει την εκμετάλλευση της ως αυτοσκοπό.

Η αντίσταση στην αφέλεια αυτή του πολιτισμού μας, αναγκαιότητα για την ύπαρξη μας.

#terrapindus#παγκόσμιαμέραβουνού

Δεν υπάρχουν σχόλια: