Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

«Έφυγε» ο μεγάλος Σον Κόνερι σε ηλικία 90 ετών

Πηγή/Αναδημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών

Φτωχότερος ο παγκόσμιος πολιτισμός από την απώλεια ενός πραγματικού θρύλου. Ο Σον Κόνερι άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, μετά από μια καριέρα δεκαετιών στoν κινηματογράφο και το θέατρο.

Την είδηση του θανάτου του μεγάλου ηθοποιού γνωστοποίησε το BBC, που ανέφερε ότι πέθανε κατά τη διάρκεια του ύπνου του ενώ βρισκόταν στις Μπαχάμες.

Για πολλούς ο πρώτος Τζέιμς Μποντ, τον οποίο ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη το 1962, ήταν και ο καλύτερος. Αναγνώστες βρετανικού περιοδικού Radio Times τον ψήφισαν πρόσφατα ως τον πιο πετυχημένο 007.

Ο γοητευτικός ηθοποιός υποδύθηκε τον ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ σε έξι «επίσημες» ταινίες της κινηματογραφικής σειράς, καθώς και στο ανεπίσημο remake του «Thunderball» με τίτλο «Never Say Never Again» το 1983.

Άλλα από τα γνωστά φιλμ στα οποία πρωταγωνίστησε ήταν τα «Το κυνήγι του κόκκινου Οκτώβρη», «Ο βράχος» και «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».

Ο Κόνερι γεννήθηκε στο Φάουντενμπριτζ στο Εδιμβούργο κι ήταν γιος της καθαρίστριας Έφι και του εργάτη Τζόζεφ. Το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς. Ύστερα κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και έκανε διάφορες δουλειές, όπως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο για το κολλέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου.

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός πρωτοανακαλύφθηκε από τους Χάρι Σάλτζμαν και Άλμπερτ Μπρόκολι, μετά την άρνηση άλλων υποψήφιων ηθοποιών για το ρόλο του Μποντ.

Είχε τιμηθεί με Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου το 1988 για την ερμηνεία του ως αστυνομικός στο «Οι Αδιάφθοροι», τρεις Χρυσές Σφαίρες, μία την προαναφερθείσα ταινία, μία ως αγαπημένος ηθοποιός του 1972 και μία για το σύνολο του έργου του το 1996.

Είχε κερδίσει δύο Bafta, ένα για «Το Όνομα του Ρόδου» (1986) και το τιμητικό βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επίσης για το σύνολο του έργο του, το 1998.

Τον Ιούλιο του 2000 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Toν περασμένο Αύγουστο γιόρτασε τα 90α γενέθλιά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: