Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ


Γεώργιος Ι Λούκας
Η έννοια της υποχρέωσης, υπερέχει εκείνης του δικαιώματος. Η υποχρέωση ισχύει από τη στιγμή που αναγνωρίζεται…. ακόμα όμως κι αν δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, δεν χάνει ποτέ την πληρότητά της.
Yποχρέωση έχει η μάνα να μεγαλώσει με ασφάλεια το παιδί της, υποχρέωση έχει ο επιστήμονας να κοινοποιεί προς όφελος της κοινωνίας την έρευνά του, υποχρέωση έχουν οι πολίτες να αντιδρούν όταν δεν εισακούγονται, υποχρέωση έχουν και οι πολιτικοί να ακούν τους πολίτες…Ή μήπως πρέπει να μιλάμε για ευθύνη; Η ευθύνη πηγάζει από το μέσα η υποχρέωση από τα έξω..Κάνοντας λοιπόν, μια εννοιολογική επέμβαση θα μπορούσαμε να προβούμε σε αυτόν τον άτυπο διαχωρισμό ο οποίος όμως έχει μια κοινή βάση και αυτή είναι η ανάγκη για δράση.
Έχουμε υποχρέωση λοιπόν, να οικοδομήσουμε μια ορθολογική κοινωνία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους επόμενους που θα ζήσουν μετά από εμάς…ο κόσμος δεν τελειώνει με τον θάνατο μας. Η αρένα άσκησης δράσης στο τεράστιο παγκοσμιοποιημένο γίγνεσθαι πρέπει να αρχίσει να υφίσταται από τη μήτρα της κάθε κοινωνίας, δηλαδή την κοινότητα, τη γειτονιά, την οικογένεια. Μέσα στην κοινότητα κανένας δεν μπορεί να κρύβεται και υποχρεωτικά παίρνει θέση ακόμη και δια της απουσίας του. Στην κοινότητα μπορεί ο καθένας μας να τοποθετηθεί και να αποφασίσει για τη ζωή του.
Η κοινότητα ήταν αυτή που κράτησε όρθια την Ελλάδα… Από το θεσμό της πόλης-κράτους, που γέννησε την πιο αυθεντική μορφή δημοκρατίας, μέχρι τις κοινότητες που δρούσαν σε καθεστώς ανεξαρτησίας ακόμη και επί τουρκοκρατίας και από την ελεύθερη Ελλάδα της Κυβέρνησης του Βουνού που έκανε εκλογές κάτω από την μπότα του Γερμανού κατακτητή, μέχρι και σήμερα καλούμαστε να ανιχνεύσουμε εκείνα τα πολιτειακά χαρακτηριστικά που μας έκαναν ανθεκτικούς στο χρόνο και στο χώρο.
Η κοινότητα σε μαθαίνει να αποφασίζεις ..Σε μαθαίνει να παίρνεις ευθύνη. Η κοινότητα είναι αυτή που μετατρέπει την υποχρέωση σε ευθύνη με τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Όλοι οι ήρωες που συνέβαλλαν στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους δεσμεύτηκαν σε αποφάσεις ακόμη κι αν δεν ήταν σίγουροι… Η ίδια η αμφιβολία τους, έγινε ελευθερία.
Έτσι άνθρωποι κάθε ηλικίας, μα κυρίως νέοι αυτού του τόπου βρεθήκαμε. Βρεθήκαμε, συζητήσαμε, δεσμευτήκαμε…(ας διαφωνούμε σε πολλά) και συναποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε..
Άραγε εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο νιώθεις υποχρέωση ή ευθύνη να ενημερωθείς σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αθροιστικά με τις προηγούμενες η νέα μονάδα Μυτιληναίου στην υγεία σου; Νιώθεις υποχρέωση ή ευθύνη να αντισταθείς στον εκκολαπτόμενο αποδεκατισμό του τόπου σου; Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στην Ανοιχτή Συνέλευση της Κυριακής ήταν οι νέοι…οι νέοι που συνειδητοποιούν ότι το μέλλον θα το περπατήσουν μαζί.
Είχα ακούσει τον Ioannis Stathas και νυν Δήμαρχο να λέει κάποτε, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν ανάθεση στους πολιτικούς αλλά να αναλαμβάνουν δράση και οι ίδιοι...
Αναλάβαμε φίλε Γιάννη, σε καλέσαμε μάλιστα να παρευρεθείς εσύ και το Δημοτικό Συμβούλιο,ώστε να συνδιαμορφώσουμε θέσεις. Κάναμε και προτάσεις, ούτε καταστροφολογίας, ούτε επιθετικής ρητορείας… αλλά υποκινούμενες μόνο από το γενικό συμφέρον που εκλέχτηκες να υπηρετείς..Δεν ήρθε κανένας…
Σας χρειαζόμαστε(σε χρειαζόμαστε) σε αυτόν τον αγώνα κατά της αλλοπρόσαλλης μεγέθυνσης και όχι ανάπτυξης . Γιατί η πραγματική ανάπτυξη περιλαμβάνει και τους ζωντανούς οργανισμούς ενός τόπου. …και τι ζητάμε ρε γαμώτο;;; ΈΛΕΓΧΟ για τα σκατά που θα αναπνέουμε!!Εμείς είμαστε οι οικοδεσπότες σε αυτόν τον τόπο…Αυτό το χώμα μας ανήκει και δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στον οποιοδήποτε φιλοξενούμενο που το εκμεταλλεύεται να μας αντιμετωπίζει σαν φτωχούς συγγενείς, ανάξιους διαλόγου και να πετάει ψίχουλα. Όχι κύριοι δεν ζητάμε ελεημοσύνη, εμείς είμαστε τα αφεντικά εδώ πέρα..και αυτή τη φορά θα μας ακούσετε γιατί γινόμαστε όλο και περισσότεροι, γιατί ζητάμε τα αυτονόητα, για τα παιδιά μας, για το παρόν, για το μέλλον, για μια ισορροπημένη συνύπαρξη..
Δεν θα αποφασίζετε χωρίς εμάς, αλλά μαζί με εμάς…είτε έχουμε μαζί μας το Δήμο είτε όχι… ΌΤΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΣΕ ΦΟΒΑΤΑΙ…Τα πουρνάρια είναι ακόμη εδώ..
Υ.Γ. Λεπτομέρειες για τόπο και ώρα συνάντησης για την κινητοποίηση θα αναρτηθούν το συντομότερο..

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο κύριος Ιωάννης Σταθας πρώην βουλευτής και νην δήμαρχος και αριστερών πεποιθήσεων άνθρωπος θα πρέπει να μας πει ανοιχτά με ποιους είναι με τα μεγάλα κεφάλια της περιοχής η'με τον απλό κόσμο που τον επέλεξε. Θα είναι όντως ο "Άρης Βελουχιώτης" της περιοχής μας για τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν, όπως έγραψαν σε άλλο σαιτ της περιοχής μας Η' όλα είναι λογια και θα είναι επαναστάτης των κάδων σκουπιδιών. Αυτό είναι το ερώτημα των ημερών. ΑΝΑΜΈΝΟΥΜΕ.