Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΤΡΙΠΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ από τον Πατριωτικό Σύλλογο Διστομιτών Σικάγου ''η Άμβροσσος''


Από τον Λουκά Δημάκα
Τριπλή θα ειναι φέτος η Εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνει ο Πατριωτικός Σύλλογος Διστομιτών Σικάγου ''η Άμβροσσος'' για την 75η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου από τα Γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα, στις 10 Ιουνίου 1944.
Φέτος μάλιστα συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων είναι το γνωστό ''Εθνικό Ελληνικό Μουσείο'' National Hellenic Museum (NHM) στο Σικάγο, δίνοντας με την βαρύτητά του ιδιαίτερη προβολή στην Επέτειο, όχι μόνο στον ελληνισμό αλλά σε ολόκληρη την αμερικανική μεγαλούπολη.
Οι εκδηλώσεις για την 75η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του Διστόμου θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιουνίου : Το πρωί (09.00 πμ) θα γίνει η Επιμνημόσυνη Δέηση που θα διεξαχθεί στο Annunciation Greek Orthodox Cathedral of Chigago όπου και καλούνται οι ομογενείς του Σικάγο να τιμήσουν τα 228 θύματα της Σφαγής.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει (13.00 μμ) στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο εκδήλωση με δυο σκέλη.
- Το κύριο μέρος περιλαμβάνει προβολή της ταινίας " Ένα τραγούδι του Αργύρη" - η γνωστή βραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Stefan Haupt για την ζωή του Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος ήταν 4 ετών το 1944 όταν οι γερμανικές δυνάμεις δολοφόνησαν τους 228 άμαχους κατοίκους του Διστόμου, συμπεριλαμβανομένων των γονέων του.
(Η ταινία είναι στα γερμανικά και τα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους).
- Νωρίτερα, ο Σύλλογος Διστομιτών του Σικάγο θα παρουσιάσει στους προσερχόμενους στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο φωτογραφίες και άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες για την Σφαγή, ενώ θα προβληθεί - μεταξύ άλλων - το εξαιρετικό , αποκαλυπτικό τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ των '' Νέων Φακέλων'' του Σκάι για την Σφαγή του Διστόμου, που παίχτηκε το 2009.
Στο εξαίρετο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται αποστολή στην Γερμανία, όπου σε ένα μικρό χωριό έξω το Ανόβερο, η ρεπόρτερ της εκπομπής συναντά τον Ντίτερ Μπέγκεμαν, τον ιστορικό που εδώ και χρόνια ερευνά την σφαγή του Διστόμου. Επίσης η εκπομπή φέρνει στο φως αποκαλυπτικά νέα στοιχεία, όπως ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο Γερμανού στρατιώτη, ο οποίος περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις σκηνές που είδε στο Δίστομο το 1944. Εικόνες που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούν να βγουν από το μυαλό μου.»
Το ντοκυμαντέρ θα προβληθεί με άδεια που παραχώρησε ευγενικά ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, στο Μουσείο.
Αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους συμπατριώτες μας στo Σικάγο και γενικά στις ΗΠΑ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (NHM) προβάλει την ελληνική ιστορία και την Ελληνική κληρονομιά μέσα από εκπαιδευτικά μαθήματα, εκθέματα και προγράμματα. 
Με ένα αυξανόμενο αποθετήριο πάνω από 20.000 αντικείμενα, το Μουσείο καταγράφει και αναδεικνύει τη συμβολή των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών στο αμερικανικό μωσαϊκό και εμπνέει την περιέργεια για τις δικές τους οικογενειακές διαδρομές των επισκεπτών μέσω της πολιτιστικής έκφρασης, της προφορικής ιστορίας και της βιωματικής εκπαίδευσης.
Το NHM, που βρίσκεται στο Greektown του Σικάγου, παρέχει δια βίου μάθηση για όλη την κοινότητα χρησιμοποιώντας τεχνουργήματα και ιστορίες που προκαλούν έρευνα και συζήτηση σχετικά με τα ευρύτερα θέματα της ζωής μας.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.nationalhellenicmuseum.org. Ακολουθήστε το NHM στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter .

Δεν υπάρχουν σχόλια: