Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος με τίτλο «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον» που διοργανώνει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου διευκρινίζουμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους ότι το Μουσείο δεν έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα, ούτε πρόκειται να συμμετάσχει στο μέλλον σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, οποιουδήποτε είδους, που οργανώνεται ή χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.
Οι θέσεις αυτές εκπορεύονται από τον υπερεικοσαετή δικαστικό αγώνα του Μαρτυρικού Διστόμου και την ενεργή και διαρκή απαίτηση της «έμπρακτης συγγνώμης», που αυτοί σηματοδοτούν, με τo αίτημα για αποζημίωση. Είναι οι ίδιες αυτές θέσεις που έχουν περιληφθεί στις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας και εκφράζουν την πάγια πεποίθηση των πολιτών του Μαρτυρικού Διστόμου.
Εκ των πραγμάτων υποχρεούμεθα να αρνηθούμε την επίσκεψη των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο, η οποία μοναδικό σκοπό είχε την ξενάγηση και την ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Στόχος της άρνησής μας αυτής είναι η ενίσχυση της πάγιας θέσης μας και η αποφυγή  δημιουργίας εντυπώσεων, αντίθετων προς τις αρχές μας.
Οι πόρτες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού του Διστόμου παραμένουν ανοιχτές για κάθε πολίτη, Έλληνα ή όχι, ο οποίος προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση απόδοσης τιμής στη Μνήμη των Θυμάτων, ενημέρωσης και δίψα για αντικειμενική λήψη γνώση.

                             Διοικούσα Επιτροπή Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: