Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Η βασίλισσα Αρέθα αναχώρησε για τους ουρανούς


Πηγή/αναδημοσίευση: Parallaxi
Η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, μετέδωσε το πρακτορείο AP επικαλούμενο τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας. Η Aretha Louise Franklin γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 και απεβίωσε στις 16 Αυγούστου 2018. Στα ενδιάμεσα 76 χρόνια έζησε μια συναρπαστική ζωή. Η ζωή της μοιάζει πολύ με ζωές άλλων ομότεχνων της της μαύρης σκηνής. Κόρη ενός ιερέα του βαπτιστή C. L. Franklin και της τραγουδίστριας των γκόσπελ Barbara Siggers Franklin, έζησε τα παιδικά χρόνια ενός παιδιού χωρισμένων γονιών και αργότερα της ορφάνιας αφού η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα χρόνων. 
Εγκαταστάθηκαν με τον πατέρα της στο Μίσιγκαν όπου εκείνος κήρυττε το λόγο του Κυρίου και κείνη τραγουδούσε μαζί με τις αδερφές της Carolyn and Erma, επίσης τραγουδίστριες, ύμνους στην εκκλησία του ενώ η φιλία του πατέρα της με τις Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ την έκανε να αγαπήσει τα γκόσπελ. 

Ο έρωτας την βασάνισε πολύ και σε σχεδόν παιδική ηλικία, στα 14 και τα 16 απέκτησε δυο παιδιά στο μεγάλωμα των οποίων αφιερώθηκε καθυστερώντας μια καριέρα που είχε ξεκινήσει ήδη με ένα δίσκο, το Songs of Faith, που κυκλοφόρησε το 1956 από την Checker Records.
Το 1960 ξεκινά η εποχή της Columbia αφήνοντας κατά μέρος την κατάμαυρη Motown που ηχογραφούσαν τότε μαύροι καλλιτέχνες. Ξεκινά με τζαζ ηχογραφήσεις για να ακολουθήσουν soul, pop, funky ακόμα και όπερα! Τα βραβεία αρχίζουν να έρχονται βροχή. Γίνεται η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που έχει κερδίσει 44 υποψηφιότητες και δεκαοκτώ Grammy και είκοσι πρωτιές στα Bilboard. Αφήνει την Columbia για την Atlantic στα τέλη του 60 και γίνεται ένα σύμβολο για την Αφροαμερικάνικη μουσική σκηνή. Η εποχή της R’n’B περιόδου της θεωρείται και είναι μια κορυφαία στιγμή της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, οι εμφανίσεις της είναι θρυλικές και μεγάλοι μουσικοί της ζητούν να πει τραγούδια τους. Beatles, Simon & Garfunkel, Sam Cooke, the Drifters, Stevie Wonder. Η επιστροφή στις ρίζες της είναι μοιραία και όταν τραγουδά γκόσπελ ανατριχιάζει το σύμπαν. Κάνει ντουέτα με παλιές και νέες δόξες όπως ο Luther Vandross και τον George Michael. Μερικές πληροφορίες για τη ζωή της: Η φωνή της είχε 4 οκτάβες. Ο πατέρας της πυροβολήθηκε από κλέφτες το 1979 και έζησε σε κώμα μέχρι το 1984 που απεβίωσε. Την κηδεία του τέλεσε ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον. Φοβόταν υπερβολικά τα ταξίδια με το αεροπλάνο και είχε και ένα ατύχημα. Τραγούδησε μπροστά σε 3 προέδρους της Αμερικής (Κλίντον, Μπους, Ομπάμα). Παντρεύτηκε δυο φορές και χώρισε και τις δυο με τους Glynn Turman (April 11, 1978-1984) και Ted White (1961-1969). Τον Σεπτέμβριο του 1999 κυκλοφόρησε την βιογραφία της Aretha: From These Roots,” με άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής της. Το 1980 έπαιξε στην ταινία “The Blues Brothers” ερμηνεύοντας το “Think”. Στις τεράστιες διακρίσεις της η συμπερίληψη στη θέση 9 από το Rolling Stone της λίστας με τους σπουδαιότερους μουσικούς του κόσμου, το βραβείο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Κλίντον, στις 3 Ιανουαρίου του 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 2005 της απονομήθηκε το βραβείο Presidential Medal of Freedom από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους. Κυκλοφόρησε 34 προσωπικούς δίσκους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: