Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Θέματα για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αράχοβας από τον Θεόδωρο Μπέλλο


Δίστομο, 27 Οκτωβρίου 2017

ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Προς:
Τον Πρόεδρο του ΔΣ
Τον κ. Δήμαρχο ΔΑΑ
Τους κ.κ. αρμόδιους Αντιδημάρχους
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

Θέμα: Νέος ασφαλτοτάπητας δημοσίου επαρχιακού δρόμου λόγω επικινδυνότητας, μήκους περίπου 1270 μέτρων με συντεταγμένες Χ1: 384480.044 – Ψ1: 4253983.144 και Χ2: 384923.222 – Ψ2: 4252930.762 (όπως εμφανίζεται με κίτρινη γραμμή στη συνημμένη εικόνα)

Ο συγκεκριμένος δρόμος αφορά στο τμήμα από:
τη διασταύρωση της κύριας επαρχιακής οδού Διστόμου Οσίου Λουκά με οδό έμπροσθεν ιδιοκτησίας εταιρείας Γ. Μπάρλου
μέχρι

τη διασταύρωση της ίδιας επαρχιακής οδού με τον αγροτικό δρόμο στον Άγιο Μηνά.
Το έργο αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η αναγκαιότητά του έγκειται στην επικινδυνότητα του έργου λόγω των εργασιών που έγιναν λόγω της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών και διάνοιξης εκ νέου τάφρων για την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου καθώς και άλλων δικτύων.
Επειδή διέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων από τα γειτονικά χωριά,
Επειδή αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση των τουριστών προς τη μονή του Οσίου Λουκά, θρησκευτικός προορισμός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο νομό Βοιωτίας,
Επειδή σκάφτηκε κατά το μήκος του όλο το τμήμα του δρόμου αυτού για την υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων των ανεμογεννητριών αλλά και καλωδίων τηλεπικοινωνιών εκατέρωθεν,
Επειδή οι άκρες του δρόμου, λόγω των πολλαπλών ασφάλτων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν είναι αρκούντως διακριτές και συνεχείς,
Επειδή ο επαρχιακός αυτός δρόμος, κυρίως στο προαναφερθέν τμήμα του, έχει χάσει την ομοιογένειά του,
Επειδή κατά το παρελθόν έχουν συμβεί θανατηφόρα τροχαία λόγω της ακαταλληλότητάς του,
Επειδή το έργο αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου,
Επειδή αγρότες κατέχουν καλλιεργήσιμα κτήματα παρακείμενα του δρόμου,
Επειδή πολλοί κάτοικοι, επισκέπτες, αγρότες, επαγγελματίες και τουριστικά γραφεία ζητούν την επισκευή του δρόμου αυτού,
Για τους λόγους αυτούς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ασφαλτόστρωσης αυτού του τμήματος της επαρχιακής οδού Διστόμου Οσίου Λουκά και αιτούμαι:
Τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα και επιτακτικότητα επισκευής και πλήρους ασφαλτόστρωσης του προαναφερθέντος τμήματος του οδικού δικτύου, καθώς ήταν και παλαιότερο αίτημα των κατοίκων, για τη βελτίωση της ασφάλειας των οδηγών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας αλλά και προς τον Περιφερειάρχη, ώστε το έργο αυτό να ενταχθεί στα έργα οδοποιίας της Περιφέρειας.

Μπέλλος Θεόδωρος
Δημοτικός Σύμβουλος Στειρίου


Δίστομο, 27 Οκτωβρίου 2017
ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Προς:
Τον Πρόεδρο του ΔΣ
Τον κ. Δήμαρχο ΔΑΑ
Τους κ.κ. αρμόδιους Αντιδημάρχους
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου


Θέμα: Βελτίωση βατότητας δασικού δρόμου για θέμα αντιπυρικής προστασίας, μήκους περίπου 635 μέτρων με συντεταγμένες Χ1: 386609.001 – Ψ1: 4250856.855 και Χ2: 386017.788 – Ψ2: 4250761.208 (όπως εμφανίζεται με κίτρινη γραμμή στη συνημμένη εικόνα)

Πρόκειται για δασικό δρόμο που ενώνει τον περιφερειακό δασικό δρόμο του Στειρίου με τον δασικό δρόμο που διασχίζει το όρος Αμάλια (ερχόμενος από τον Άγιο Μηνά).
Η περιοχή επέμβασης δεν είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 και δεν αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Η βλάστηση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του δρόμου αποτελείται κυρίως από πουρνάρια και λοιπούς θάμνους, ενώ ανάντη του δασικού δρόμου και προς το μικρό οροπέδιο είναι έντονη η παρουσία χορτολιβαδικών εκτάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι. Επίσης, στην περιοχή είναι έντονη η διάνοιξη και διαπλάτυνση αντίστοιχων δασικών δρόμων, παλαιότερων οδικών δικτύων μεταφοράς βωξίτη, προς χρήση εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Κατά τη βελτίωση του δασικού δρόμου θα υπάρξει ελαχιστότατη έως μηδαμινή απομάκρυνση βλάστησης, δεν απαιτείται κανένα τεχνικό έργο διότι απουσιάζουν ρέματα μεγάλης υδατοπαροχής, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος θα είναι πολύ μικρό.
Η βελτίωση του δρόμου αυτού θα εξυπηρετήσει εν πρώτοις υλωρικές ανάγκες, όπως αντιπυρική προστασία της δασικής έκτασης (πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών), φύλαξη από πιθανές λαθροϋλοτομίες και λαθροθηρία.
Επίσης, η βελτίωση βατότητας του δρόμου αυτού θα εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τους κτηνοτρόφους της περιοχής για τις καθημερινές τους ανάγκες, αφού όπως τεκμαίρεται από τις επισυναπτόμενες διαδρομές θα συντομευτεί η απόσταση για κάθε μετακίνηση περίπου σε 8,5 χιλιόμετρα τη φορά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα μετακίνησης.



Το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί ως:
δημοτικό έργο σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία για τη βελτίωση δασικών δρόμων όπως και των άλλων δασικών δρόμων πέριξ του οικισμού Στειρίου στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας,
έργο των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών «αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας» που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα «Προγράμματα δασικών δραστηριοτήτων για χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ του αντίστοιχου έτους» από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.
Για τους λόγους αυτούς αιτούμαι τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την άμεση βελτίωση βατότητας του δασικού αυτού δρόμου για θέμα αντιπυρικής προστασίας και της εξυπηρέτησης των κτηνοτροφικών και αγροτικών αναγκών κατοίκων της περιοχής, ως δημοτικό έργο.

Μπέλλος Θεόδωρος
Δημοτικός Σύμβουλος Στειρίου

Δίστομο, 27 Οκτωβρίου 2017

ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Προς:
Τον Πρόεδρο του ΔΣ
Τον κ. Δήμαρχο ΔΑΑ
Τους κ.κ. αρμόδιους Αντιδημάρχους
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

Θέμα: Αναβάθμιση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού σε Μουσείο Ιστορικής Μνήμης σύγχρονων προδιαγραφών - Μουσειολογική και Μουσειογραφική Μελέτη

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την επιστολή της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΝΠΑΑΠΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αριθ. πρωτ. 430115/258229/2072/611/22-12-2016, ως απάντηση στο έγγραφο της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, με αριθ. πρωτ. ΓΓΓ4955/21-11-2016.
Στην 9η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Μαΐου 2017 είχα προσωπικά φέρει το θέμα (17ο θέμα) σχετικά με την εξέλιξη της αναβάθμισης του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού σε ένα Σύγχρονο Μουσείο Ιστορικής Μνήμης όπως θα άξιζε. Σύμφωνα με τα πρακτικά του ΔΣ, σελίδες 23-32, έθεσα ως άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση των προτάσεων της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, για ενέργειες του δήμου, τυπικές και ουσιαστικές, που θα οδηγήσουν στη θεσμική ισχυροποίηση και στην ποιοτική βελτίωση του Μουσείου, όπως η εκπόνηση μουσειογραφικής και μουσειολογικής μελέτης.
Η απάντηση του κυρίου Δημάρχου, στην ίδια συνεδρίαση, ήταν ότι ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης μελετητή ο οποίος θα εκπονήσει δωρεάν τη μουσειολογική μελέτη, κάτι αντίστοιχο που έγινε και με το Λαογραφικό Μουσείο Αράχοβας, αφήνοντας την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την ανεύρεσή του.
Ένα χρόνο μετά από την επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ένα εξάμηνο μετά το ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κατάσταση μάλλον παραμένει η ίδια.
Στο έγγραφο του Υπουργείου μνημονεύονται τα βήματα ενέργειες για την ανάδειξη του Μουσείου, σε πρώτη φάση, εφόσον το Μουσείο και κατ’ επέκταση ο Δήμος επιθυμεί να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε επίπεδο επιστημονικό για την αναβάθμισή του. Είναι δηλαδή απαραίτητη η κατάθεση από μέρους του Μουσείου στην αρμόδια υπηρεσία καταρχήν όλων των στοιχείων εκείνων που αφορούν στην ταυτότητά του και συγκεκριμένα:
Το Μουσείο είναι απαραίτητο να αποκτήσει νομική προσωπικότητα, δηλαδή να είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Σωματείο, Ίδρυμα, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ή να υπάρχει ιδρυτική πράξη εάν το Μουσείο ανήκει σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Λεπτομερή περιγραφή της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, με καταγραφή και τεκμηρίωση των αντικειμένων που την απαρτίζουν.
Εκτενέστερη παρουσίαση της ίδιας της έκθεσης (σκεπτικό, θεματικές ενότητες, τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων, ερμηνευτικά μέσα), εν είδει μουσειολογικής προσέγγισης.
Σε δεύτερο επίπεδο και πιο ουσιαστικό, σύμφωνα πάντα με την επιστολή του υπουργείου, και εφόσον το Μουσείο δηλώνει την επιθυμία του να επαναδιαπραγματευτεί τον εκθεσιακό του σχεδιασμό και διενεργηθεί αυτοψία στους χώρους του Μουσείου, η Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΝΠΑΑΠΚ) δύναται να προχωρήσει σε συνεργασία με το Μουσείο συνδράμοντας στο επιστημονικό κομμάτι του μουσειολογικού - μουσειογραφικού σχεδιασμού της έκθεσης και στην καθοδήγηση του φορέα για την επίτευξη των απαιτούμενων προδιαγραφών λειτουργίας ενός σύγχρονου μουσείου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και επειδή:
σε όλο αυτό το διάστημα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων όπως (α) Καταστατικό ίδρυσης ή Ιδρυτική πράξη, (β) Περιγραφή - Καταγραφή - Τεκμηρίωση συλλογής, (γ) Παρουσίαση της έκθεσης, και να έχουν κατατεθεί ήδη στην αρμόδια Υπηρεσία για τη συμπλήρωση του φακέλου του Μουσείου στο Αρχείο της (η ύπαρξη φακέλου στο Αρχείο της αντίστοιχης Διεύθυνσης του ΥΠΠΟΑ είναι θεμελιώδης για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία με αυτό ή για να μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα),
το Μουσείο ΘΝ έχει νομική προσωπικότητα (σύμφωνα με το ΦΕΚ 2040Β/26-06-2012 το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού έχει νομική υπόσταση αφού υπάγεται στην Κοινωφελή Επιχείρηση Τουρισμού και Πολιτισμού Αράχοβας, όπως ισχύει αντίστοιχα και για το Λαογραφικό Μουσείο Αράχοβας) και μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ (η εγγραφή αυτή είναι απαραίτητη γιατί σύμφωνα με την παράγραφο 3 του νόμου 3028/2002 προβλέπεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης μη κρατικών μουσείων αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟΑ),
υπάρχει ήδη πρόγραμμα (στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης - ΣΕΣ  για την προγραμματική περίοδο 2014-2020) όπου το ΜΘΝ μπορεί να ενταχθεί στον άξονα δράσης “Χώροι μνήμης του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και την τριμερή ξενική κατοχή 1940-1944”,
η ύπαρξη και λειτουργία του συγκεκριμένου Μουσείου είναι ιδιαίτερης σημασίας για το ίδιο το ελληνικό κράτος, για τη διεθνή κοινότητα, είναι απαίτηση να δημιουργηθεί ένα σύγχρονων προδιαγραφών Μουσείο Ιστορικής Μνήμης,
υπάρχει δέσμευση και αμέριστη συμπαράσταση από τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΝΠΑΑΠΚ),
Για τους λόγους αυτούς αιτούμαι τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για:
την άμεση ολοκλήρωση όλων των παραπάνω αναφερομένων ενεργειών ώστε να ολοκληρωθεί η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και να κατατεθούν στο φάκελο του Υπουργείου,
την ολοκλήρωση της νομικής υπόστασης του ΜΘΝ, σε περίπτωση που δεν θεωρείται πλήρης σύμφωνα με το ΦΕΚ 2040Β/26-06-2012,
την κατάθεση (κατόπιν) ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης πρότασης οικονομικής ενίσχυσης από το ΥΠΠΟΑ ως μη κρατικό μουσείο αλλά αναγνωρισμένο από αυτό,
την κατάθεση πρότασης για ένταξη του ΜΘΝ στο πρόγραμμα Ανάδειξης Χώρων Μνήμης στο πλαίσιο του ΣΕΣ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, και ειδικότερα στον άξονα δράσης “Χώροι μνήμης του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και την τριμερή ξενική κατοχή 1940-1944”, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις δράσεις Πολιτισμός,
συνεργασία για την κατάρτιση μουσειολογικής - μουσειογραφικής μελέτης με τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει εκπονήσει πλήθος αντίστοιχων μελετών ανά την Ελλάδα, ή
την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατάρτιση μουσειολογικής - μουσειογραφικής μελέτης για το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, για την οποία έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι θα παρέχει οποιαδήποτε τεχνογνωσία χρειαστεί για την ολοκλήρωσή της,
δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου κατά το νέο έτος και έγκριση κατ’ αρχήν ποσού 50.000,00€ περίπου στον νέο προϋπολογισμό για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Μπέλλος Θεόδωρος
Δημοτικός Σύμβουλος Στειρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: