Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ: ''Εκεί που σμίγει o Ελικώνας με τoν Παρνασσό γεννήθηκα'' - Παρουσίαση του βιβλίου ''Τα Διστομίτικα και άλλα ποιήματα''

Του Λουκά Δημάκα
Τον Αργύρη Σφουντούρη οι περισσότερoι τον ξέρουν για τους πολύπλευρους αγώνες του για τη δικαστική δικαίωση των συγγενών των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τους Γερμανούς, το 1944.
Το νέο του βιβλίο ''Τα Διστομίτικα και άλλα ποιήματα'' (εκδόσεις Βεργίνα) που παρουσιάστηκε στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών,συμπληρώνει με μια διαφορετική όψη την πολυσύνθετη προσωπικότητα του Αργύρη ως ''πολίτη του κόσμου''.
Για το έργο μίλησε ο Δημήτρης Φαφούτης και για τον συγγραφέα η εκδότρια Ευγενία Ασημακοπούλου Τσαλπαρά.
Ποιήματα απήγγειλαν η φιλόλογος Βικτωρία Kουσίδου και ο Βασίλης Τσακίρογλου.

Ο τελευταίος όπως και Δημήτρης Φαφούτης είναι μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών και - τι ευχάριστο, αλλά διόλου τυχαίο, πιστεύω!- πρώην εργαζόμενοι για δεκαετίες στην Παραλία Διστόμου.
Η εκδήλωση περιελάμβανε και μουσικό μέρος - έπαιξε κιθάρα ο εγγονός (από αδελφή) του Αργύρη, Πέτρος Ν. Τζάθας και πιάνο η Χαρούλα Τσαλπαρά (που απέδωσε και το έργο ''Εδώ το λένε Δίστομο'' του Στάθη Σταθά).
Τα σκίτσα του βιβλίου είναι της ανιψιάς του Αργύρη Σφουντούρη, Ελένης Τσακμάκη.
Κρατώ μια φράση του Δημήτρη Φαφούτη για την συλλογή: Είναι, είπε, συμπύκνωμα του πόνου κα της οδύνης.
Το βιβλίο, όπως και όλα τα άλλα του Αργύρη Σφουντούρη, θα τα βρείτε στις εκδόσεις Βεργίνα, Φειδίου 14-16 τηλ.210-3833725, στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στο βιβλιοπωλείο Ρουσάκη στο Δίστομο.
Καλοτάξιδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: