Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Προσκυνηματική επίσκεψη τμήματος 124 σπουδαστών της 2ας τάξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς στο Δίστομο

Προσκυνηματική επίσκεψη τμήματος 124 σπουδαστών της 2ας τάξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς που εδρεύει στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στη μαρτυρική πόλη του Διστόμου Βοιωτίας.
Οι σπουδαστές - νέοι και νέες- κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο Θυμάτων Ναζισμού στον ομώνυμο Λόφο που δεσπόζει της κωμόπολης και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, τιμώντας τη μνήμη των 228 Διστομιτών αμάχων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιούνη 1944..
Στη συνέχεια οι σπουδαστές - με επικεφαλής τον Υποδιοικητή της Σχολής- επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό της περιόδου εκείνης, όπου και ενημερώθηκαν για τη σφαγή του Διστόμου.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΣΜΥ διοργανώνει προσκυνηματική επίσκεψη στο Δίστομο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος- πέρυσι μάλιστα τους σπουδαστές συνόδευε ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος Γεώργιος Λιάκος.

Οι επισκέψεις σπουδαστών των Ανώτερων και Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα έχουν ενταχθεί στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με οδηγία της πολιτικής ηγεσίας.

20.000 επισκέπτες σε 20 μήνες
Οι επισκέψεις των σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών βέβαια είναι μόνο μια κατηγορία επισκεπτών στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο: Τους τελευταίους περίπου 20 μήνες  που κρατούνται συστηματικά στοιχεία έχουν επισκεφθεί το Μουσείο περίπου 20.000 προσκυνητές, δηλαδή κατά μέσο όρο 1.000 άτομα το μήνα! 
Παράγοντες του Διστόμου  επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια με την ενίσχυση του αγώνα για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών πανελλαδικά, την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας των συγγενών των θυμάτων με το Γερμανικό κράτος ( Χάγη κ.α.), την έκδοση σχετικών βιβλίων  και ενημερωτικής καμπάνιας που γίνεται, έχει αναπτυχθεί πολύ το Δίστομο  -συχνά ως  ''πακέτο'' προσκυνηματικού τουρισμού με την παρακείμενη Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά που ανήκει στον ίδιο Δήμο.
Σε αυτό βοηθάει, επισημαίνουν, η μικρή απόσταση από την Αθήνα ( μόλις 149 χιλιόμετρα), η προσβασιμότητα από πολλές πλευρές μέσω μεγάλων οδικών αξόνων (Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, Ναυπάκτου- Αθήνας) , η γειτνίαση με το παγκόσμιας τουριστικής αίγλης και επισκεψιμότητας Μαντείο των Δελφών, αλλά και η εγγύτητα ''εξόδου'' προς την θάλασσα (Παραλία Διστόμου,Αντίκυρα) και το βουνό (Ζεμενό, Αράχωβα από την πλευρά του Παρνασσού καθώς και Στείρι, Κυριάκι, προς την πλευρά του Ελικώνα ). 
Όλα αυτά έχουν δώσει μεγάλη ώθηση και στο Δίστομο με πολλές επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων , Γυμνασίων -Λυκείων, φοιτητών, Κέντρων Ηλικιωμένων, Συλλόγων κλπ αλλά και μεμονωμένων ατόμων- από την Ελλάδα και το εξωτερικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: