Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Άρχισαν πάλι οι φωτιές στο Δίστομο, περίπου στα ίδια σημεία με πέρισυ!!

Άρχισαν πάλι οι φωτιές στο Δίστομο, περίπου στα ίδια σημεία με πέρυσι!!
Σας παραθέτω το κείμενο που ανέβασε στην ομάδα Δίστομο στο facebook, ο πυροσβέστης του Αλουμινίου της Ελλάδος, Θανάσης Γεωργιλόπουλος :
Με αφορμή την πρώτη φωτιά που είχαμε για την φετινή αντιπυρική περίοδο στις 4/7/2015 στον ελαιώνα της Παραλίας Διστόμου ( ΣΗΜ: η πρώτη ήταν πέρσι πάλι στον ελαιώνα σε κοντινό σημείο με την φετινή ). Έσβησε με την έγκυρη επέμβαση 7 πυροσβεστών με δυο οχήματα της ομάδας πυροπροστασίας του Αλουμινίου της Ελλάδος, 8 εθελοντών κάτοικοι της Παραλίας Διστόμου , 12 πυροσβεστών με έξι οχήματα από τη Π.Υ. Λιβαδειάς ένα αεροπλάνο Pzl και οχήματα του Δήμου. Θα ήθελα να σας θυμίσω τις φωτιές που είχαμε στην περιοχή μας το καλοκαίρι του 2014 ( έντεκα σύνολο ) επίσης ότι στις 20/7/2015 συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την φωτιά που ξεκίνησε από το Δίστομο και με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων 10 - 11 μποφόρ σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. έφτασε στις πρώτες κατοικίες των Άσπρων Σπιτιών της Παραλίας Διστόμου ,καίγοντας δασική έκταση και των ελαιώνα της περιοχής. Είπαν ότι η φωτιά ξεκίνησε μακριά από τον δρόμο ( τσιγάρο ).
Με την επέμβαση της ομάδας πυροπροστασίας του Αλουμινίου της Ελλάδος 10 πυροσβεστών με δυο οχήματα , 20 πυροσβεστών με επτά οχήματα από την πυροσβεστική υπηρεσία της Λιβαδειάς ,από αέρος τρία αεροσκάφη καθώς και μια γενικότερη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής μας καταφέραμε να σβήσουμε την φωτιά. Παρ’ όλο που ήταν μια δύσκολη ημέρα από πλευράς καιρικών φαινομένων η συμμέτοχη στην κατάσβεση ήταν σημαντική.

Επίσης στις 2/8/2015 συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την φωτιά που ξέσπασε πίσω από το εργοστάσιο του Αλουμινίου όπου είχαν καεί 30 στρέμματα με θάμνους & ελαιόδεντρα.
Όσοι λοιπόν συμμετείχαν στις κατασβέσεις ευελπιστώ πως θα έχουν μεταλαμπαδεύσει αυτά που αποκόμισαν από αυτήν την εμπειρία σε όσους περισσότερους φίλους , γνωστούς και γείτονες τους ώστε να μην ζήσουμε ξανά τέτοια περιστατικά. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι εάν θέλουμε να προστατέψουμε αυτόν τον όμορφο τόπο στον οποίο ζούμε αλλά και τα σπίτια μας κατά συνέπεια την ίδια τη ζωή ,την οποία επιλέξαμε για εμάς και τις οικογένειες μας .Η αντιπυρική θωράκιση του τόπου μας πρέπει να μας απασχολεί όλους. Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη γιατί η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον κρατικό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας .Κατά συνέπεια η εθελοντική προσπάθεια και συμβολή είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Πρέπει να συμβάλουμε όπου και όσο μπορούμε. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε με τις πράξεις μας ως ενεργοί πολίτες και εθελοντές πως η κοινωνική συνοχή μπορεί να υπερπηδήσει την όποια δυσκολία και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι αναγκαίο λοιπόν ως συνειδητοποιημένοι πολίτες να αντισταθούμε να συνδράμουμε σε εθελοντικές πρωτοβουλίες με όποιο τρόπο μπορούμε. Άλλωστε τα θετικά αποτελέσματα θα τα καρπωθούμε όλοι μας.
Η αντιπυρική περίοδος προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη !
Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύουμε καλυτέρα και αποτελεσματικότερα την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: