Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Κωνσταντοπούλου: Συστήνουμε διακομματική για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πηγή/Αναδημοσίευση : tvxs.gr
Τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, προανήγγειλε για τις επόμενες μέρες η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας κατά την τελετή μνημοσύνου για τους 212 Έλληνες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις Βίγλες Μεγαλόπολης.
«Η σημερινή ημέρα μνήμης δεν είναι απλώς ημέρα ανάμνησης και εθιμοτυπίας, είναι ημέρα εθνικού πατριωτικού χρέους» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Η παρουσία μου εδώ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει ότι η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάστηκαν κι εκτελέστηκαν στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης. Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν.

Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να διεκδικήσουμε αποκατάσταση της θηριωδίας, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών, επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «από αυτήν εδώ την αφετηρία, μέσα στις επόμενες ημέρες μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι η επανασύσταση της κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων».
Επιπλέον, τόνισε με νόημα, «υπάρχει ένα απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα μας, προς την ελευθερία και προς την δημοκρατία και αυτό το χρέος δεν μπορούν να το ξεχνούν και δεν μπορούν να το διαγράφουν ιδίως εκείνοι που επικαλούνται άλλα χρέη που δεν έχει καν αποδειχθεί ότι είναι νόμιμα και καταβλητέα».
Νωρίτερα, στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Μεγαλόπολη, ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας προκάλεσε επεισόδιο για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση της προέδρου της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Κώστα Ήσυχου και άλλων επισήμων.
Ο μητροπολίτης Ιερεμίας χαρακτήρισε «αλειτούργητους» τους επισήμους που καθυστέρησαν και κάλεσε το δήμαρχο να τηρεί το πρόγραμμα. Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν από την εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: