Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Δελτίο τύπου του ''ΑΚ Δίστομο - Αμβούργο'' στις 5 Φλεβάρη 2015


Το ζήτημα των αποζημιώσεων επιστρέφει στην πολιτική ατζέντα

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει τα θύματα των Ναζί να ελπίζουν 

Αμέσως μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Α. Τσίπρας, έβαλε το δάχτυλο στην πληγή. 
Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει μέχρι και σήμερα τις οφειλές της στην Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής, 1941 μέχρι 1944. Η σημερινή καμπάνια των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης για την νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει μια ανεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας. Τα αιτήματα της Ελλάδας είναι νομικά, πολιτικά και ηθικά τεκμηριωμένα.

 Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει τις οφειλόμενες επανορθώσεις, δεν αποπλήρωσε το αναγκαστικό δάνειο που εκβίασε το Γερμανικό Ράιχ από το ελληνικό κράτος για την κάλυψη των εξόδων της κατοχικής δύναμης (!!) κι ένα μεγάλο μέρος των αρχαιοτήτων και άλλων έργων τέχνης που κλάπηκαν από αυτήν δεν επέστρεψε ποτέ πίσω στην Ελλάδα. Το γνωστό «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας δε θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την αναστολή της καταβολής των πολεμικών οφειλών της που της δόθηκε με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1953. Από την υπογραφή όμως της Συνθήκης 2+4 το 1990 και μετά είναι ληξιπρόθεσμα αυτά τα χρέη. Η άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει είναι μια καθαρή περίπτωση παραβίασης διεθνών συμφωνιών.

Γι’ αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ελληνική κυβέρνηση αν θα πεί: «Πληρώστε πρώτα τις δικές σας οφειλές και μετά μιλάμε για τις δικές μας». Υπάρχουν και απλήρωτες οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συμψηφιστούν με τις κρατικές οφειλές της Ελλάδας. Κατα τη διάρκεια της κατοχής, 1941-1944, δολοφονήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις σε εκτελέσεις και σφαγές περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι. Όσοι επέζησαν αυτές τις σφαγές και οι συγγενείς τους δεν έχουν πάρει από τη γερμανική ομασπονδιακή κυβέρνηση καμία αποζημίωση. Τα θύματα όμως τις δικαιούνται για τα όσα δεινά έχουν ζήσει.



Μετά τη σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου το 2000 στην υπόθεση του Διστόμου και την παρεμπόδιση, μετά από την πολιτική πίεση που άσκησε το Βερολίνο, της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του  γερμανικού κράτους ώστε να ικανοποιηθούν οι οφειλές του απέναντι στα θύματα, ήταν τα ιταλικά δικαστήρια που άνοιξαν πάλι το δρόμο για τις αποζημιώσεις. Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Οκτώβρη σύμφωνα με το οποίο κάθε άνθρωπος έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να εισακουστεί από τα δικαστήρια  δεν είχε προηγούμενο. Κι αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του Φλεβάρη του 2012. Σύμφωνα με αυτήν αναγνωρίζεται στη Γερμανία το δικαίωμα της ετεροδικίας για τα εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορούν τα θύματα της ναζιστικής βίας να μηνύσουν στη ίδια τους τη χώρα τη Γερμανία και να απαιτήσουν αποζημίωση για τα αδικήματα που τους συνέβησαν εκεί. Στην Ιταλία είναι όμως από τον Οκτώβρη του 2014 αυτό πάλι δυνατό. 

Οι αποζημιώσεις μπορούν όμως να πληρωθούν στα θύματα και στη Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει την άδεια για να γίνει εκτελεστή η δικαστική απόφαση για το Δίστομο. Αν δεν πληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της στα θύματα των σφαγών που έκαναν οι ναζί, θα μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν επιτέλους τα θύματα.

Σε αντίθεση με όσα λέγονται δημόσια εδώ στη Γερμανία, δε θα ήταν αυτό προσβολή απέναντι στη χώρα, αλλά μάλλον μια πράξη ειρήνης και δικαιοσύνης.

Θα ήταν μια προειδοποίηση για τα γεράκια του πολέμου, ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν αντιμετωπίζονται με τα καλά λόγια, αλλά οι υπεύθυνοί τους πρέπει ακόμη και μετά από 70 χρόνια να επανορθώσουν και οικονομικά για το κακό που έκαναν, όσο ισχυροί και να έχουν γίνει στο μεταξύ.



Το AK-Distomo ζητά:

Άμεση αποζημίωση όλων των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα!

Να τιμωρηθούν τα εγκλήματα των ναζί και να μην περάσει στη λήθη η αντιφασιστική Αντίσταση!

Κοινός είναι ο αγώνας μας ενάντια στον φασισμό στην Ευρώπη!

AK-Distomo

Αμβούργο, 5. Φλεβάρη 2015

Επαφή: Martin Klingner τηλ. 004940-4396001 oder 004940-4396002 oder

0049162-1698656

Για περισσότερες πληροφορίες:http://ak-distomo.nadir.org/


Δεν υπάρχουν σχόλια: