Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Το …όλον ΛΑΟΣ στην υπηρεσία Σαμαρά

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την κυβέρνηση Σαμαρά
Πηγή/Αναδημοσίευση: Periodista

Του Κώστα Καπνίση
Μόνο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ο πρώην βουλευτής, Κυριάκος Βελόπουλος, φαίνεται να μένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, εκτός της «Νέας Ελλάδας», προσωρινά ΝΔ, που οραματίζεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Οι πρόσφατες εξελίξεις, σχετικά με την υπόθεση Μπαλτάκου και την αποκάλυψη της στενής σχέσης με τη Χρυσή Αυγή, την οποία είχε στο παρασκήνιο ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, παραιτηθείς και όχι διαγραφείς από την ΝΔ, ανάγκασαν τον πρόεδρο της ΝΔ να καταφύγει στη δεξαμενή του ΛΑΟΣ, προκειμένου να καλύψει έκτακτες προεκλογικές υποχρεώσεις.


Η καταβαράθρωση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως έξω, στην κοινωνία, αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να στραφεί δεξιότερα της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον από τις χαμένες ψήφους, προκειμένου να γλιτώσει την σχεδόν βέβαιη εκλογική συντριβή στη διπλή εκλογική μάχη της Άνοιξης. Οι μετεγγραφές από το ΛΑΟΣ στην ΝΔ είναι πλέον πάρα πολλές και έχουν απογυμνώσει εντελώς το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν έχει αντιδράσει ακόμα. Πρόκειται για όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα, τα οποία ήταν στην πρώτη γραμμή του ΛΑΟΣ. Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, Νίκη Τζαβέλα. Τα πλέον προβεβλημένα στελέχη δηλαδή, οι άνθρωποι με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση με τη Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν έχει τελειώσει για την ΝΔ, αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι βρίσκεται στην αρχή της, καθώς ο Τάκης Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι δεν ήταν ο μόνος που είχε επαφές με τη Χρυσή Αυγή, αλλά υπήρχαν και άλλα στελέχη της ΝΔ που κρατούσαν ρόλους και αρμοδιότητες στις στενές επαφές με το ακροδεξιό – νεοναζιστικό μόρφωμα. Η δήλωση μάλιστα του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει στις απόψεις του και ισχυρίζεται ότι αν ενωθούν η ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες, τότε συγκεντρώνεται ένα ποσοστό, το οποίο κατά την εκτίμηση του Τάκη Μπαλτάκου κυμαίνεται στο 46%, τότε η Δεξιά θα κυβερνά για 50 χρόνια, ανακόπτοντας τον δρόμο για μια αριστερή κυβέρνηση, μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί.

Πολλά μαζεμένα έπεσαν εσχάτως και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να είναι μια καθαρή σύμπτωση. Κοντά σε αυτά μπορεί να προστεθεί και το «ΠΑΣΟΚ», ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πλέον μόρφωμα, το οποίο αποφάσισε να μετονομαστεί σε «Ελιά», σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεχάσει ο ελληνικός λαός το που κατάντησε ένα άλλοτε κραταιό Κίνημα, το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά λάθη και παραλείψεις στο παρελθόν, αλλά τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να του προσάψει σχέσεις και επαφές με τον νεοφιλελευθερισμό, πόσο μάλλον με την ακροδεξιά και τους νεοναζί. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα νοσούν βαρύτατα και προσπαθούν σε αυτή την ανίατη πλέον ασθένεια να πάρουν μαζί τους στον βυθό και τη χώρα. Η ζημιά που κάνουν στο πολιτικό σύστημα είναι τεράστια και προκαλεί με τη βοήθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ ένα κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την πολιτική και τους πολιτικούς.

Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν παραδειγματίστηκε από τη συντριβή και εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά επέλεξε έναν δρόμο ακόμα πιο σκοτεινό, αυτόν της μετατροπής από ένα φιλελεύθερο ευρωπαϊκό κόμμα, όπως το ίδρυσε ο ιστορικός του ηγέτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε ένα απόκομμα – συνονθύλευμα τύπου ΠΟΛΑΝ – ΛΑΟΣ με ολίγη ή περισσότερο από Χρυσή Αυγή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νύχτα της 25ης Μαΐου θα είναι μεγάλη και δύσκολη για τον Αντώνη Σαμαρά, όταν με τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Η ήττα θα είναι συντριπτική για δύο λόγους. Ο πρώτος, είναι η αναμενόμενη πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο δεύτερος, και αυτός που έχει να κάνει με την ΝΔ, είναι ότι θα την έχει εγκαταλείψει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι των λεγόμενων παραδοσιακών – συντηρητικών ψηφοφόρων της. Το πρώτο δείγμα ήταν οι εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου του 2012 όπου η ΝΔ δεν έφτασε το 19% και το 30% αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ήδη ταραγμένη ΝΔ και θα φέρει την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Κοντολογίς, πέρα από την πολιτική του Βερολίνου, και εκείνη των Μνημονίων, την οποία υπηρετεί πιστά ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί βέβαια με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες έχουν ισοπεδώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και έχουν διαλύσει την οικονομία στο σύνολό της, τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν με το νέο Μνημόνιο που θα βγει από το συρτάρι μετά τις ευρωεκλογές. Ο ελληνικός λαός όμως έχει και μνήμη και μάτια για να δει όσα συμβαίνουν τώρα, αλλά και κρίση πια, μετά από το πάθημά του, ώστε να μη ξεγελαστεί πια. Το πολιτικό σύστημα από τη βραδιά των ευρωεκλογών και μετά αναμένεται να αλλάξει ριζικά.

Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι διακριτό αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν νεότευκτα κόμματα που δρουν αποπροσανατολιστικά και προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο για τους ψηφοφόρους, το παράδειγμα της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι η μόνη δύναμη που μπορεί αυτή τη στιγμή να ελπίζει ο ελληνικός λαός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο γιατί υπάρχει η επιλογή για το ποιο κόμμα θα αναλάβει ως αυριανή κυβέρνηση να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», όσο για το γεγονός ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να καταφέρει να αναδιοργανωθεί με δημοκρατικό τρόπο και να αποκτήσει τις ισορροπίες του με συγκεκριμένα κόμματα, τα οποία θα έχουν ξεκάθαρη ιδεολογία και πολιτική τοποθέτηση. Όσο ειλικρινής – έντιμη και να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλο τον ελληνικό λαό το μόνο σίγουρο είναι ότι μια καλή αξιωματική αντιπολίτευση είναι απαραίτητη για την υπηρέτηση της Δημοκρατίας και για το κοινό καλό όλων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: