Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην προοπτική διακυβέρνησης» από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου(*)




O ΣΥΡΙΖΑ EKM προελαύνει ακάθεκτος  και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, έχει μπει σταθερά σε τροχιά διακυβέρνησης.  Μέσα στον ορυμαγδό και την κατάρρευση  που  ζούμε ακόμη και εάν δεν υπήρχε θα τον έβρισκε η απογοητευμένη κοινωνία .  Με τα ευτελή επιχειρήματα  και  στερεότυπα του συρμού  που λένε και γράφουν οι υπεύθυνοι της σημερινής πανωλεθρίας , δεν αναχαιτίζεται η δυναμική του.   Η επίδοσή του και ο   νέος κομματικός «χάρτης» θα  εξαρτηθούν από την συγκυρία, το διακύβευμα, τα διλήμματα , τον χρόνο των εκλογών και τον εκλογικό νόμο.   Αν  το πρόγραμμα του είναι πειστικό   μπορεί     να φτάσει το 39%-42% και  με το ισχύον εκλογικό σύστημα να αποσπάσει  οριακή κυβερνητική αυτοδυναμία.  Λέγεται  και γράφεται ότι  κ. Σαμαράς  φλερτάρει  με την απλή αναλογική. Αν τολμήσει αυτή την ενέργεια πολιτικής κακεντρέχειας , θα προϋπογράψει  την ληξιαρχική  πράξη θανάτου του.  Λοιπόν «..Ιδού η Ρόδος και ιδού το πήδημα….» .   Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συνεπής προς την πάγια θέση της Αριστεράς, να ταχθεί  αμέσως χωρίς πολιτική μεμψιμοιρία  υπέρ της απλής αναλογικής. Αν υποχρεωθεί να αναδιατάξει σημεία του  προγράμματος  του κανένας δεν θα τον εγκαλέσει  για προγραμματική παρασπονδία . Στην πολιτική  συμβαίνει ότι  και στον πόλεμο  (….Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα..  μας λέει ο Φον Κλαούζεβιτς ). Το πιο καλομελετημένο στρατιωτικό σχέδιο τροποποιείται μόλις  ακουστούν οι πρώτοι κανονιοβολισμοί έλεγε  ο Ναπολέων.  Άλλωστε  δια στόματος προέδρου ειπώθηκε ότι θα αναζητήσει συμμαχίες εύρους  πέρα του  50% του εκλογικού σώματος   και δεν θα  αρκεσθεί στην απόλυτη πλειοψηφία των 300 μελών της Βουλής όταν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.





  Αν για τον Νίκο Ζαχαριάδη  από την φυλακή  της Ακροναυπλίας πατριωτισμός ήταν με το ιστορικό του διάγγελμά να προτρέψει  τα μέλη του ΚΚΕ   να πυκνώσουν τον υπό την μεταξική στρατιωτική ηγεσία  ελληνικό στρατό  για να αποκρούσουν  τον φασίστα εισβολέα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα την 28η Οκτωβρίου 1940 , τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών  για τη σημερινή ηγεσία  του ΚΚΕ πατριωτισμός είναι η αποτίναξη του ζυγού του χρέους, η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς και η περιφρούρηση της  εθνικής μας κυριαρχίας υπό συνθήκες μάλιστα ‘’βρυχηθμού’’ των  ‘’μελανοχιτώνων’’ του πολιτικού μορφώματος  της  ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.  «..Salus populi suprema lex esto..» δηλ «…η ευημερία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος..» μας  λέει  ο Κικέρωνας .   Άλλοι  καθοριστικοί παράγοντες του μεγέθους της  δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  είναι : 1) Το ήθος, η  ικανότητα, η συνέπεια λόγων - έργων  των στελεχών ανεπηρέαστων από την φθοροποιό αντίληψη του επάρατου  ‘’ κυβερνητισμού’’  του γνωστού κύκλου που έκλεισε οριστικά  και  2) το κυβερνητικό του πρόγραμμα χρονικά και κοστολογικά προσδιορισμένο, χωρίς γενικολογίες , αμφισημίες και ανυλοποίητες παροχολογίες.   Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν επιθυμεί την έξοδο από την  ευρωζώνη . Ούτε η χώρα θέλει να αποξενωθεί  από  την  Ευρώπη. (Η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου πού  ίδρυσε τη πόλη μου τη  Θήβα και κατά την  μυθολογία επειδή ήταν όμορφη απήγαγε ο Δίας μεταμορφωμένος σε κάτασπρο ταύρο ).  Η  πλειονότητα των πολιτών δεν επιμένει στην φυγή από το ευρώ, αλλά  θα προτιμούσε    δύο δύσκολα  χρόνια  με δραχμή παρά  το  συνεχές μαρτύριο της σταγόνας με ευρώ.     Θέλω όμως να  ξεδιαλύνω δύο ερωτήματα:   
Μετα τις δύο συνεντεύξεις (1)& (2) που διάβασα τι γίνεται με  την πολυσυζητημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.   Και   τι γίνεται με τη διαγραφή μνημονίων , εφαρμοστικών νόμων  ,του μεγαλύτερου μέρους του χρέους  , τη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων κλπ  αλλά  συγχρόνως με την  παραμονή  μας  στο ευρώ  γιατί μου φαίνονται λίγο οξύμωρα  .  Αποκλείεται η  κυρία Μέρκελ  σε ένα αυτοκαταστροφικό παροξυσμό επίδειξης πυγμής  να κλείσει την κάνουλα  της θανατηφόρας δόσης  της οικονομικής  ‘’βοήθειας’’, να προκαλέσει μια ευρύτερη ρήξη με τον ευρωπαϊκό  νότο  και να στείλει έτσι  την  ελληνική κυβέρνηση να ξανακόψει δραχμές;    Έχει μελετήσει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  τέτοια πιθανά σενάρια  π.χ  με τις διεθνείς συμμαχίες, την ενεργειακή αντοχή , την συναλλαγματική επάρκεια , την εθνική μας ασφάλεια ; Έχει προλειάνει  δρόμους  προς  τον  ενεργειακό και αμυντικό γίγαντα τη Ρωσία  και  το  συναλλαγματικό   ‘’κολοσσό ‘’ την Κίνα ;    Σε τέτοιες συνθήκες ρήξης και ρίσκου όσο αναπόφευκτες και κατανοητές είναι οι  προγραμματικές αποκλίσεις  άλλο τόσο πρέπει  μια κυβέρνηση λαϊκής ενότητας ,εθνικής σωτηρίας και ηγεμονική δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού να απαντήσει σε τέτοια φλέγοντα ερωτήματα.    Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αφού πρώτα απαντήσει στο ερώτημα της συνένωσης και ενιαίας έκφρασης των Ριζοσπαστικών Ανανεωτικών δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας με τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, να αναδείξει με σαφήνεια την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά, καθορίζοντας τα άμεσα και μακροπρόθεσμα καθήκοντα αυτής της κυβέρνησης
 ----------------
(1 ) του προέδρου Αλέξη  Τσίπρα  στην εφημερίδα ‘’6 μέρες’’ στις 18.11.2012 : « ….Προφανώς θέλουμε δανεισμό αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε τους όρους του δανεισμού Ακόμη κι αν διαπιστώναμε ότι έχουμε εκτροχιαστεί, όπως σήμερα, για να φτάσουμε σε πρωτόγεννες πλεόνασμα αυτό θα απαιτούνταν 2,5 δισ., όχι 13,5 δισ.  ….. Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αφού όμως εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες για να είναι υγιείς.»
(2) του καθ. Γιαν. Βαρουφάκη  στην εφημερίδα ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’ της Λάρισας  στις 18.11.2012  «…..Σε αυτή τη μάχη θα χρειαστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη όλων των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται σταθερά απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και το Μνημόνιό της και φυσικά την ανοχή τους για ένα διάστημα στην περίπτωση που αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικό ρόλο μόνος του. Από τις δόσεις που θα λάβει το δημόσιο, η μερίδα του λέοντος θα πάει στις τράπεζες στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης τους. Τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα θα «ρεύσουν», υπό τη μορφή τραπεζικής πίστης, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά; Ελάχιστο! Γιατί; Επειδή τα χρήματα αυτά θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό εγγυάται ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, και έτσι κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες έως ότου γίνει αυτό το «κούρεμα». Συνεπώς, οι τραπεζίτες, που το γνωρίζουν αυτό, θα κρατήσουν αυτά τα χρήματα (της επανακεφαλαιοποίησης) στα ταμεία τους, περιμένοντας τις δυσκολότερες μέρες που έρχονται. Από τα υπόλοιπα χρήματα της δόσης (όσο μεγάλη κι αν είναι), το 99% θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν χρέη προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους δανειστές. Συμπερασματικά, οι επόμενες δόσεις, όσο μεγάλες και να είναι, θα πέσουν στη μαύρη τρύπα τραπεζών και χρέους, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα στην πραγματική οικονομία….»
(*) Πρώην Κοινοτάρχης Βαγίων ,Γεν. Γραμ ΚΕΔΚΕ τηλ:  2262022177, 6997189448

Δεν υπάρχουν σχόλια: