Το αρχείο της Διστομίτισσας, Παρασκεύης Καΐλη, από τo Ellis Island |
Εδώ και λίγες μέρες, κάποιος συντοπίτης μας και συγγενής μου, με ειδοποίησε ότι βρήκε στοιχεία, και μάλιστα τα πρωτογενή, μιάς Γιαγιάς μας ( Αδερφής του Παππού μου εμένα και αδερφής της Γιαγιάς του εκείνου ), που έφυγε από το Δίστομο για ένα καλύτερο μέλλον στην Αμερική.
Συγκεκριμένα το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά την πήγε στη Νέα Υόρκη, για να παέι από κει να εγκατασταθεί στην Μινεάπολη το1921, καλεσμένη από τον αρραβωνιαστικό της, Παπακωνσταντίνου Θεόδωρο από την Λιβαδειά.
Ήταν μόλις 17 χρονών όταν έκανε αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι, γεννηθείσα δηλαδή το 1904, και αφού ταξίδεψε περίπου έναν μήνα, έκατσε άλλο τόσο στο κέντρο υποδοχής Ellis Island.
Το νησάκι αυτό της Νέας Υόρκης που λειτουργεί πλέον σαν μουσείο.
Εκεί κάποτε, την εποχή της Παρασκεύης Καΐλη από το Δίστομο, λειτουργούσε σαν κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών, όπου στοιβάζονταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο σε συνθήκες τραγικές, για να περάσουν τις ιατρικές εξετάσεις για να πάρουν την έγκριση και να πάνε στον προορισμό τους. Στον αγώνα για μία καινούργια ζωή σε έναν άγνωστο και τελείως διαφορετικό κόσμο.
Ο συμπατριώτης μας λοιπόν, που δεν θέλει να αναφέρω το όνομα του, κάτι το οποίο σέβομαι ιδιαίτερα, βρισκόταν πριν λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη και επισκέφτηκε τυχαία το μουσείο του Ellis Island.
Διαβάστε, αφού μεγενθύνετε με κλικ την φωτογραφία, τον αριθμό απογραφής της που είναι το νούμερο 5 |
Σκέφτηκε λοιπόν να ψάξει μήπως βρει τα στοιχεία της προγόνου του.
Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπομονή αξιοθαύμαστη, βρήκε τελικά το ιστορικό της Διστομίτισσας Γιαγιάς μας.
Και λέω ότι είχε υπομονή αξιοθαύμαστη, γιατί ό λόγος που άργησε πολύ να την εντοπίσει, ήταν το ορθογραφικό εμπόδιο. Είχαν γράψει το ''Καΐλη'' αντί για Kaili, όπως ακούγεται δηλαδή, με το γράμμα ( y ), κι έτσι προέκυψε ταλαιπωρία γι αυτόν.
Όπως και να χει όμως βρήκε αυτό που ζητούσε, και που είναι κάτι ιστορικό και πολύτιμο, πόσω μάλλον για μας τους Διστομίτες που πρόκειται για πρόγονο μας.
Να πούμε ότι αργότερα, πάρα πολλοί Διστομίτες εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα στο Σικάγο όπου έχουν και Σύλλογο Διστομιτών και διαπρέπουν
Γ.Μ σε ευχαριστούμε όλοι πάρα πολύ
2 σχόλια:
Αν παει καποιος στη δ/ση ellisisland.org και κανει εγγραφη θα βρει οποιον -α εχει μεταταστευση
αμερικη.
Τακης.
Ναι το διαπίστωσα, Τάκη!!
Αν δεις έχω υπογραμμίσει και έχω βάλει σύνδεσμο, αν κάνεις κλικ στο όνομα, που σε παραπέμεπει εκεί.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Δημοσίευση σχολίου