Για 4η συνεχόμενη φορά, το Δίστομο μέσω του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου, παίρνει μέρος με επιτυχία στην 4η έκθεση ''Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός'', αυτή την φορά στον Ο.Λ.Π, αντί για το Σ.Ε.Φ που γινόταν μέχρι πέρυσι.
Αναμένουμε νεώτερες φωτογραφίες.
Μέχρι να βγουν και να σας δώσω το link, δείτε παλαιότερες από το Δημοτικό μας site
Κλικ εδώ
Πηγή: Επιμελητήριο Ημαθίας
4η Έκθεση: Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός
Η μεγαλύτερη συνάντηση των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ του Πειραιά στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010. Μια διοργάνωση θεσμό στα ελληνικά δρώμενα που την παρακολούθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 επισκέπτες.
Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία και μουσεία ιστορίας καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, βιοτέχνες, ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους. Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.
Η χώρα μας είναι ίσως ο πιο πλούσιος τόπος σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις στην Ευρώπη. Παραδόσεις που χάνονται μέσα στο χρόνο και παραμένουν αναλλοίωτες. Η παράδοση αποτελεί μέρος της ζωής των Ελλήνων και σημείο αναφοράς όπου κι αν βρίσκονται στην υφήλιο.
Αυτός, λοιπόν, ο πλούτος θα παρουσιαστεί και θα αξιοποιηθεί στην 4η Διοργάνωση για τον πολιτισμό στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010.
ΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΠΟΝΤΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Στην έκθεση συμμετέχουν
o Δήμοι και Κοινότητες
o Νομαρχίες
o Επιμελητήρια
o ΤΕΔΚ
o Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Αδελφότητες, Όμιλοι
o Ομοσπονδίες Πολιτιστικών Συλλόγων
o Μουσεία
o Πολιτιστικοί Οργανισμοί
o Ιδρύματα Πολιτισμού
o Πανεπιστήμια
o Γυναικείοι Συνεταιρισμοί
o Εκδοτικοί Οίκοι
o Αργυροχρυσοχόοι
o Βιοτεχνίες Παραδοσιακών Φορεσιών
o Λαϊκοί Ζωγράφοι
o Θέατρα σκιών
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Η αυθεντική ελληνική παράδοση από ντόπιους εκφραστές»
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κατάμεστους με κόσμο από όλη την Ελλάδα, οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν:
Τον αυθεντικό τοπικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, θέατρο σκιών, αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα ειδικά μεγάλα αφιερώματα στη μουσική και χορευτική παράδοση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας από ντόπιους εκφραστές της παράδοσης.
Επίσης, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις αναδεικνύοντας την άγνωστη Ελλάδα.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στόχος των διοργανωτών μέσα από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα είναι η παρουσίαση και ανάδειξη της αυθεντικής τοπικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης της χώρας μας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε τα χορευτικά συγκροτήματα που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω ζητήματα που αφορούν στην παρουσίασή τους και διέπουν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.
Η μη εκπλήρωση των παρακάτω προϋποθέσεων αποτελούν αιτία αποκλεισμού από τη διοργάνωση:
1. Παρουσίαση της συγκεκριμένης περιοχής του Ελληνισμού που εκπροσωπούν όσο δυνατόν πιο ειδικευμένα π.χ. Ήπειρος: να παρουσιαστεί συγκεκριμένη περιοχή της Ηπείρου (Πωγώνι, Ζαγόρι, Πρέβεζα, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Συρράκο, Σούλι κλπ) και όχι γενικό πρόγραμμα χορών από όλη την Ήπειρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιοχές της Ελλάδας
2. Οι ενδυμασίες των χορευτών να προέρχονται από την ίδια περιοχή (ή και χωριό) με αυτή των χορών που θα παρουσιαστούν
3. Οι ενδυμασίες πρέπει να είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών φορεσιών της περιοχής ή ακόμη, αν είναι δυνατόν, αυθεντικές. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τρόπο ένδυσης για αποφυγή παραποιήσεων
4. Απαλοιφή κάθε είδους χορογραφίας και προσθήκης στους χορούς
5. Απόδοση των χορών με έμφαση στο ύφος και στην αυθεντικότητα κάθε περιοχής
6. Παρουσίαση κάθε χορού μεμονωμένα και όχι ως ενιαίο σύνολο με τη μορφή <<σουίτας>>
7. Επιθυμητή η παρουσίαση εθίμων ή δρώμενων σχετικά με την ελληνική παράδοση
8. Επιθυμητή η λαογραφική παρουσίαση της περιοχής αλλά και σχόλια - ερμηνείες για τους χορούς που παρουσιάζονται
9. Απαραίτητη η συνοδεία ζωντανής μουσικής με ορχήστρα από ντόπιους μουσικούς της περιοχής που παρουσιάζεται
10. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην απόδοση και στους στοίχους των τραγουδιών που θα ερμηνευθούν για να αποφευχθούν παραποιήσεις.
11. Δεν γίνονται δεκτά συγκροτήματα ανηλίκων.
12. Ο προσανατολισμός είναι προς την εμφάνιση συγκροτημάτων που αποτελούνται από ηλικιωμένους με παραδοσιακά βιώματα.
13. Η παρουσίαση να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά της ώρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου