Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Σπασμένες λάμπες-χώρος αφύλαχτος μόλις λίγα μέτρα απ' το Δημαρχείο





Πάνε τώρα κάμποσα χρόνια που αυτός ο ιερός χώρος μεταξύ του Αρχαιολογικού μουσείου( Πρώην Δημοτικό σχολείο Διστόμου. Έτος ιδρύσεως 1901 ) και του Πνευματικού κέντρου, όπως θέλουν να το ονομάζουν οι αρχές, ( Πρώην Δημοτικό σχολείο Δανιήλ Γαμβρίλη και Γεωργίου Μπάρλου ) , έχει μετατραπεί σε αφύλαχτο παιδότοπο.
Να θυμίσω εδώ ότι στον χώρο αυτό εκτελέστηκαν την μέρα της σφαγής 12 παλικάρια. Σε ένα χώρο μάλιστα που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα απ' το Δημαρχείο.
Επίσης να επισημάνω ότι στον αύλειο αυτόν χώρο μεταξύ των δύο ιστορικών κτιρίων φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα και υπάρχουν και κάμερες που καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση.
Παρόλα αυτά όμως γίνονται ζημιές σε καθημερινή βάση με κυριότερες, από πλευράς αισθητικής, το σπάσιμο των λαμπών όπως βλέπεται στις φωτογραφίες.
Γνωστά - άγνωστα παιδιά που παίζουν σε καθημερινή βάση εκεί δεν γίνονται αντιληπτά απ' τους αρμόδιους; Καταρχήν το ένα τμήμα είναι σήμερα ''Μουσείο θυμάτων ναζισμού'' με δημοτικό υπάλληλο απασχολούμενο εκεί.

Δεν ζητάω να γίνουν οι αρμόδιοι εκεί χωροφύλακες, ούτε να κυνηγούν τα παιδιά σε καθημερινή βάση. Τι πιο απλό όμως απ' το να έρθουν σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν; Κοινωνία μικρή είμαστε, ξέρουμε ποια παιδιά είναι. Η πιο απλά να ενημερώσουν την αστυνομία που τώρα ήρθε στο Δίστομο απ' την Παραλία Διστόμου όπου έδρευε. Μια- δύο φορές να έρθει η Αστυνομία και να προειδοποιήσει παιδιά και γονείς νομίζω θα λυθεί το πρόβλημα. Στο κάτω-κάτω ένας λόγος που εξελέγησαν απ' τον λαό είναι κι αυτός, αλλιώς αν δεν μπορούν να κάνουν την δουλεία τους να παραιτηθούν.
Στο σημείο όμως αυτό μου γεννιέται μια απορία. Γιατί την περίοδο των εκδηλώσεων για την επέτειο της σφαγής είναι όλες οι λάμπες στην θέση τους και δεν κουνιέται φύλο; Μόνο τότε μπορούμε και αγαπάμε το Δίστομο; Μήπως γιατί εκείνες τις ημέρες έρχονται οι ''επίσημοι'' και θέλουν να δείξουμε καλή εικόνα; Οι πολιτικοί της Βοιωτίας που δεν κάνουν ούτε καν τον κόπο να ανέβουν το Μαυσωλείο με τα πόδια, πάρα με τα πολυτελή αυτοκίνητά τους και κορνάρουν με απολίτιστο τρόπο στον κόσμο που κατεβαίνει κάτω πεζός για να προλάβουν να δεξιωθούν τα χαβιάρια και τα ακριβά κρέατα και χαλάν την πομπή; Γι αυτούς αλλάζετε τις λάμπες κάθε 10 Ιουνίου; Και τον υπόλοιπο χρόνο που είναι; Εμείς που ζούμε κάθε μέρα εδώ δεν έχουμε δικαίωμα να δούμε τον χώρο περιποιημένο;
Το ίδιο γίνεται και με τους γλόμπους που βρίσκονται στον δρόμο του Μαυσωλείου, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα καλάθι σκουπιδιών!
Στα Καλάβρυτα υπάρχει φύλακας εκεί στον ιερό χώρο του Μαυσωλείου.
Θυμάμαι ακόμη και στο Ηρώο μπροστά στο Δημαρχείο, υπήρχε παλιά αλυσίδα που εμπόδιζε την επαφή με το μάρμαρο. Τώρα δεν υπάρχει και βλέπεις μικρά παιδιά να το κλοτσούν και να σημαδεύεται το μάρμαρο απ' τις πατημασιές τους, κι όλα αυτά σε άμεση οπτική επαφή με τα γραφεία του Δήμου.
Υπομονή λοιπόν μέχρι της 10 Ιουνίου να δούμε τον αύλειο χώρο φωτισμένο.
Μέχρι τότε πεφωτισμένοι να είναι οι αρμόδιοι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: