Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Θαλάσσιες χελώνες βολτάρουν ήρεμα στην Παραλία Διστόμου.

Θαλάσσιες χελώνες - δύο ή και περισσότερες κατ' ορισμένους - κάνουν τις βόλτες τους κοντά στις ακτές της Παραλίας Διστόμου, τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων λουόμενων να τις δουν.

Αρκετοί έχουν δει το κεφάλι και τα μπροστινά πόδια- πτερύγια χελώνας να εξέχουν για λίγο, σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές πλευρές της πλαζ - π.χ. μια πιο πέρα από τις σχεδίες στο Περοκέ και άλλη μπροστά από το Λιμεναρχείο, περίπου στα 100 μέτρα από την ακτή . Το καβούκι τους το περιγράφουν ως τουλάχιστον μισό μέτρο, κιτρινοπράσινου χρώματος. Ίσως είναι ζευγάρι.

Και πέρυσι είχαν θεαθεί  μπροστά και δυτικότερα των γηπέδων τένις. 

Πριν μερικά χρόνια είχε ξεβραστεί μια νεκρή χελώνα στον Άγιο Νικόλαο ( στα " τσαμεικα") την οποία και έθαψε συνεργείο του Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας.

Επίσης φέτος τον Μάρτιο σύμφωνα με το korinthostv.gr, τέσσερις χελώνες καρέτα καρέτα ξεβράστηκαν νεκρές στην παραλία Κεχρεών Κορινθίας. 

Επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο μεγαλόσωμη  θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε νεκρή στην παραλία Βραχατίου.

Ο Κορινθιακός  φιλοξενεί χελώνες κυρίως της κατηγορίας καρέτα καρέτα - μάλιστα πέρυσι στην νότια ακτή του ( στην Κορινθία)  μια  χελώνα δάγκωσε ελαφρά μια κολυμβήτρια.

Οδηγίες

Οι γενικές οδηγίες είναι οι κολυμβητές να μην πλησιάζουν πολύ κοντά τις χελώνες και φυσικά να μην τις ενοχλούν διότι "αναστατώνονται" και αντιδρούν. 

Επίσης συνιστάται να μην τις ταΐζουν διότι τότε η χελώνα συνδυάζει την τροφή με την ανθρώπινη παρουσία και γίνεται "επιθετική" . 

Με αφορμή τέτοια περιστατικό πριν μερικά χρόνια, ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ( που ασχολείται πανελλαδικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας-  E-mail: rescue@archelon.gr) αλλά και άλλοι φορείς έχουν προβεί  σε ανακοίνωση η οποία περιλάμβανε συστάσεις στους λουόμενους αναφορικά με τα περιστατικά με θαλάσσιες  χελώνες .

Οι βασικές πληροφορίες / συμβουλές για την ορθή συμπεριφορά μας απέναντι στα προστατευόμενα αυτά είδη είναι :

– Να παρατηρούμε τις θαλάσσιες χελώνες από απόσταση, χωρίς να τις αγγίζουμε, ούτως ώστε να μην τους προκαλούμε την οποιαδήποτε όχληση.

– Να μην προσφέρουμε φαγητό στις θαλάσσιες χελώνες. Αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους. Τα θαλάσσια ζώα έχουν την ικανότητα να τρέφονται από μόνα τους.

Επίσης αναφέρουν: ''Οι θαλάσσιες χελώνες απαντώνται σε ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, όπου ζευγαρώνουν, τρέφονται και μεταναστεύουν. Βρίσκονται καθεστώς αυστηρής προστασίας τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή τους. Οι σοβαρότερες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο είναι η υποβάθμιση των βιοτόπων αναπαραγωγής τους και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία''.

Τι τρώει 

Η  θαλάσσια χελώνα είναι παμφάγα, διαβάζουμε στην Βικιπαίδεια. 

Τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα του πυθμένα, όπως γαστερόποδαδίθυρα μαλάκια και δεκάποδα. Έχει μεγαλύτερο εύρος θηραμάτων από οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια χελώνα. Άλλα είδη θηραμάτων περιλαμβάνουν τα σφουγγάριακοράλλια, οι πολύχαιτοιθαλάσσιες ανεμώνεςκεφαλόποδακαρκινοειδήβραχιόποδαισόποδαέντομαβρυόζωααχινοί, αμμοδόλαρα, τα θάλασσια αγγούριααστερίεςψάρια (αυγά, νεαρά και ενήλικα), χελωνάκια (συμπεριλαμβανομένων και μελών του είδους τους), φύκια και αγγειόφυτα

Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης στην ανοιχτή θάλασσα τρώνε μέδουσες, επιπλέοντα μαλάκια, πλωτά συμπλέγματα αυγών, καλαμάρια και χελιδονόψαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: