Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

1971: Οι Γάλλοι αναγνωρίζουν τον Διστομίτη Ι. Μπάρλο "πατέρα των ελληνικών βωξιτών" (&... ξεχνούν το Δίστομο)!!


Ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη το 1971, όχι μόνο για τον τόπο μας, το Δίστομο και τους οικισμούς του, αλλά συνολικά για την ιστορία της εθνικής μας οικονομίας, ''ψαρέψαμε'' στο 18ο, τριμηνιαίο δίγλωσσο τεύχος της ''ΑΛ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ- REVUE'' της "Αλουμίνιον της  Ελλάδος": 

Πρόκειται για το ρεπορτάζ σχετικά με τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Διστομίτη Επιχειρηματία Μεταλλειολόγου Ιωάννου Μπάρλου που ανακάλυψε και εξόρυξε πρώτος τους Βωξίτες στην Ελλάδα από τα βουνά γύρω από το Δίστομο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να γίνει η Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του μεταλλεύματος αυτού -χαρακτηριζόμενός ως " ο πατέρας των έλληνικών βωξιτών".

Για να έρθει στην συνέχεια, η ίδρυση από την γαλλική εταιρία Πεσινέ, του εργοστασίου Αλουμίνας και Αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο, και του οικισμού των εργαζομένων στην Παραλία Διστόμου, να καταστεί η χώρα μας, σταδιακά και με την αγορά του εργοστασίου από τον Όμιλο Μυτιληναίου (METLEN σήμερα), σημαντικός ''παίκτης'' των προϊόντων αυτών στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Δυστυχώς όμως διάφοροι ιθύνοντες -και μη-  φρόντισαν τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία να βγάλουν ουσιαστικά ΈΞΩ από την ανάπτυξη το Δίστομο,  να το  "από-βιομηχανοποιήσουν", παίρνοντας από εδώ τις έδρες και τις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών εταιρειών του, ερημώνοντάς το και συρρικνώνοντας τον πληθυσμό του και αφήνοντας πίσω μόνο χαίνουσες πληγές.

Ας δούμε όμως το ρεπορτάζ του 1971 στο περιοδικό της "Αλουμίνιον της Ελλάδος", με τίτλο ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ - με την ίδια σύνταξη και ορθογραφία: 

''Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1971 έγιναν στο Δίστομο τα αποκαλυπτήρια τής προτομής του αειμνήστου Ιωάννου Μπάρλου πού πρώτος ανεκάλυψε και αξιοποίησε τούς βωξίτας, τόν τόσο σημαντικόν αύτόν μεταλλευτικόν πλοϋτον τής χώρας μας και εισήλθε στην μεταλλευτική ιστορία και γενικώτερα στην έθνική μας οικονομία σαν ό πατήρ των έλληνικών βωξιτών.

Στή σεμνή και συγκινητική τελετή παρέστησαν έκπρόσωποι τής Εθνικής Κυβερνήσεως (Σ.Σ. βρισκόμαστε στην μαύρη περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών) ύπό τόν Ύφυπουργόν Οικονομικών κ Δημόπουλον, όλες οι πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχέςωτοϋ Νομοΰ ύπό τόν Νομάρχην κ Άργυριάδην ό Στρατιωτικός Διοικητής Βοιωτίας κ Ίατρίδης ό πρόεδρος του συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Γεωργαντάς, ομάς Μηχανικών και Στελεχών τής Α Ε Αλουμίνιον τής Ελλάδος ύπό τόν Γενικόν Διευθυντήν κ Massol εκπρόσωποι διαφόρων Οργανώσεων, σύσσωμος ό λαός του Διστόμου καθώς κα πολλοί κάτοικοι τής περιοχής.

Μετά τήν έπιμνημόσυνον δέησιν ή όποια άνεπέμφθη χοροστατοΰντος τοΰ Σεβ Μητροπολίτου κ Νικοδήμου ώμίλησε ό Πρόεδρος τής Α.Μ. Ε . ΜΠΑΡΛΟΣ ΒΩΞΙΤΑΙ ΕΛΛΑΣ κ Άναστ Λιάσκος και έσκιαγράφησε μέ άδρές εικόνες τήν ζωή τούς άγώνες τις άπογοητεύσεις καί τήν τελική δικαίωσι τοΰ τιμωμένου.

Έν συνεχεία ό Υφυπουργός κ Δημόπουλος προέβη στην άποκάλυψι της προτομής και έξήρε την προσωπικότητα του Ιωάννου Μπάρλου και τήν άνεκτίμητη προσφορά του προς την οικονομία τής χώρας μας''.

Στην στήλη φωτό-ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής σχετικά μαζί με την σχετική φωτογραφία:

''Στιγμιότυπο άπο τα άποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννου Μπάρλου στο Δίστομο στις 10.10.71. Σε πρώτο πλάνο βλέπομε τον Υφυπουργόν Οικονομικών κ Δημόπουλον και τον Πρόεδρον τής Α.Μ. Β. Ε. Ελληνικοί Βωξΐται Διστόμου και Δήμαρχον της κωμοπόλεως του Διστόμου κ Άθαν Μπάρλον''.

Να σημειώσουμε ότι στο Δίστομο λειτουργούσε τότε και η μεταλλευτική εταιρία '' Γεώργιος Μπάρλος -Ελληνικοί Βωξίται Ελικώνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: