Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Από Δίστομο σε Αράχοβα: ''Δρόμος Τιμής'' για τον Καραϊσκάκη και την Μάχη της Αράχοβας

Στα ''βήματα του Καραϊσκάκη'' των 16 χλμ από το Στρατηγείο του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης στο Δίστομο, μέχρι στην Αράχοβα όπου δόθηκε η ομώνυμη μάχη, έτρεξαν σήμερα οι δρομείς που συμμετείχαν στον 3ο Δρόμο αυτής της ιστορικής διαδρομής με τον οποίο ξεκίνησαν μια σειρά δρομικών εκδηλώσεων για την φετινή 196η επέτειο της Μάχης της Αράχοβας (18-24 Νοεμβρίου 1826).

Το σύνολο των εκδηλώσεων διοργανώνονται από τον Δήμο Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας και την Τοπική Κοινότητα Αράχοβας, διαρκούν από 22-24 Νοεμβρίου. Χθες Έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης με παλαιά όπλα και κειμήλια του Αγώνα του 1821, που παρουσίασε στην Αράχοβα ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας. 

Οι σημερινές πρωινές εκδηλώσεις έχουν τον γενικό τίτλο ''Δρόμος Τιμής -Καραϊσκάκης 1826'', και περιλαμβάνουν επίσης μεταξύ άλλων δρόμους 8 χλμ και 1000 μέτρων.

Η διαδρομή των 16 χλμ Δίστομο -Αράχοβα έχει την ιστορική της αξία διότι αποτελεί την αρχή της μεγάλης μάχης και νίκης του Καραϊσκάκη. Την εκκίνηση έδωσε ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας,  Γιάννης Σταθάς μπροστά από την διασωζόμενη - σε κακή κατάσταση - οικία της οικογένειας Σταθά που χρησιμοποιούσε ο Καραϊσκάκης ως τοπικό Στρατηγείο. Ο τερματισμός έγινε στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Γεωργίου Αράχοβας.: ''Στις 17 Νοεμβρίου ο Καραϊσκάκης στρατοπέδευσε στο Δίστομο. Mόλις ο Mουσταφάμπεης (ή Μουστάμπεης) πληροφορήθηκε την κίνηση του Kαραϊσκάκη, κατευθύνθηκε προς τα Σάλωνα για να ελευθερώσει τους συμπατριώτες του, που είχαν αποκλειστεί από τους Έλληνες στο κάστρο. Μαζί του είχε πλέον και τους άντρες που του έστειλε για βοήθεια ο Kιουταχής υπό τον Kεχαγιάμπεη (2.000 Tουρκαλβανούς και 200 ιππείς), διαβάζουμε στο skiathoschannel.gr.

Ο ίδιος έμεινε στη Μονή Ιερουσαλήμ, σε πλαγιά του Παρνασσού πάνω από τη Δαύλεια. Ένας διάκονος που γνώριζε αλβανικά, άκουσε τον Μουσταφάμπεη να λέει ότι επρόκειτο να βαδίσουν προς τα Σάλωνα μέσω Αράχοβας και αμέσως ενημέρωσε τον ηγούμενο της μονής. Ο ηγούμενος έστειλε τον μοναχό Παφνούτιο Χαρίτο και ειδοποίησε τον Καραϊσκάκη στο Δίστομο για την κρίσιμη πληροφορία.

Ο Καραϊσκάκης κινήθηκε αποφασιστικά. Tο ίδιο βράδυ της 17ης Nοεμβρίου, έστειλε το Γαρδικιώτη Γρίβα και το Γεώργιο Bάγια με 500 άντρες να οχυρώσουν την εκκλησία του Aγίου Γεωργίου μέσα στην Αράχοβα και στις 18 Nοεμβρίου, τον Iωάννη Δυοβουνιώτη με 400 άντρες να κλείσουν το πέρασμα προς τα Σάλωνα. Ακόμα ζήτησε απ’ όλους τους οπλαρχηγούς της περιοχής να σπεύσουν στην Aράχοβα. 

Το μήνυμα έλαβαν ο Γεώργιος Δυοβουνιώτης που βρισκόταν στους Δελφούς αλλά και οι πολιορκητές των Σαλώνων.

Το σχέδιο του Καραϊσκάκη, ήταν ευφυές. Τοποθέτησε σκοπιές (καραούλια) σε διάφορα σημεία για να πληροφορείται κάθε κίνηση του εχθρού και απέκλεισε αθόρυβα τους εχθρούς του στην Αράχοβα. 

Ο κλοιός που σχημάτισε γύρω τους αποδείχτηκε ασφυκτικός''- η νίκη στεφάνωσε τα όπλα των Ελλήνων μετά από σκληρές μάχες.

Για τις Οπτικές Αναπαραστάσεις αυτής της Μάχης μιλά το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Σχολείο της Αράχοβας η συντονίστρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, αρχαιολόγος Αμαλία Παπαϊωάννου. Από τις αυριανές (Κυριακή) θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις επισημαίνουμε την Αναπαράσταση της Μάχης , στις 11 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: