Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Σχολική Επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου - Συγκίνηση και οργή από το Γυμνάσιου Νέας Λαμψάκου

 

Νιάτα- ιστορία, μνήμη, απαίτηση για δικαίωση. Γύρω στους 150 μαθητές του Γυμνασίου Νέας Λαμψάκου Χαλκίδας, επισκέφθηκαν σήμερα το Δίστομο στο πλαίσιο Εκπαιδευτικής εκδρομής και ενημερώθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου για ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα κατά αμάχων που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί σε όλο τον κόσμο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συγκίνηση τους ήταν έκδηλη βγαίνοντας από την αίθουσα ενημέρωσης/προβολής του Μουσείου, και αρκετοί συζητούσαν για ό,τι είδαν και άκουσαν κατά τις βόλτες τους μετά στα όμορφα σοκάκια και πλατείες και σε cafe της κωμόπολης - σε ένα cafe μίλησαν ντόπιοι με κάποια από αυτά.

''Δεν ήξερα αρκετά για αυτά τα εγκλήματα των Γερμανών ούτε για την Σφαγή του Διστόμου, παρόλο που είμαστε από τον γειτονικό νομό! Πρέπει αυτά να διδάσκονται αναλυτικά!'', είπε ένας της 3ης τάξης. Για να συμπληρώσει μια συμμαθήτριά του- που μίλησε με οργή: ''Συγκινήθηκα ιδιαιτέρως. Έκλαψα. Και αγανάκτησα που τα θύματα παραμένουν αδικαίωτα- δεν έχει πληρώσει η Γερμανία τις αποζημιώσεις που οφείλει! Ντροπή!''

Οι φωτογραφίες αυτή την φορά που έστειλαν οι αρμόδιοι του Μουσείου, είναι όλες εκτός Μουσείου ή Μαυσωλείου διότι όπως ανέφεραν, είδαν από κοντά την διάθεση των μαθητών από τον γειτονικό, στην Βοιωτία, νομό Ευβοίας, να κάνουν βόλτες παντού πριν ή μετά την ξενάγηση, να συζητούν, να ζητούν πληροφορίες, να απολαμβάνουν τον καφέ, το παγωτό ή την κρέπα τους.

Κάποια παρέα μάλιστα πήγε βόλτα μέχρι τα κτήρια των Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου, στην άκρη σχεδόν της κωμόπολης.

Οι προσκυνηματικές -εκπαιδευτικές εκδρομές στο Δίστομο, είναι συνεχείς- λίγη ώρα μετά τους Ευβοιώτες, είχαν σειρά να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

Το ταξίδι στην Μνήμη και η απαίτηση για Δικαίωση συνεχίζεται! Η επέτειος της 10ης Ιουνίου 1944 πλησιάζει..

INFO ### για επίσκεψη στο Μουσείο και Μαυσωλείο Διστομου : ###

Τηλ: 2267 350130

Ηλ. Διεύθυνση : dimuseum1944@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: