Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η Αστερία: Ο λυγμός και η μνήμη του Διστόμου - Του Θανάση Τοτόμη


 Του Θανάση Τοτόμη*                        Δίστομο, γυναίκες 1945 Βούλα Παπαϊωάννου

Πηγή/Αναδημοσίευση:fractalart

 •Η Αστερία είναι ένα όνομα εμβληματικό στο Δίστομο. Μπορεί, γιατί έχει το σχήμα των πλατύφυλλων μαντιλιών που κάλυπταν τις κεφαλές τους οι γυναίκες της πόλης, για να «κρατήσουν» τον πόνο για πολλές δεκαετίες, των 223 εκτελεσμένων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, κοντά ή μέσα στα σπίτια και στις αυλές.

Μπορεί, γιατί έχει το σχήμα, μιας προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, που μπορούν να κοιτάζουν τ’ άστρα δίχως φόβο για τη ζωή τους, πια.

 

 

Δίστομο φθινόπωρο 1945

 

Δίστομο, Αφέντρα Σταύρου 1945

 

 

Κοιτώ το Δίστομο από την κοντινή απόσταση της μιάμισης ώρας διαδρομής, από την Αθήνα. Έχουν περάσει 78 χρόνια, από τις 10 Ιουνίου 1944.

Οι άνεμοι φυσούν δυνατά κάθε φορά που οι επισκέπτες βρίσκονται εκεί, στο λόφο Κάναλες, στο μαυσωλείο της πόλης, για την ιστορική ξενάγηση.

 

 

Διστομο, Γερμανοί

 

 

Τα μαντήλια των γυναικών της πόλης δεν μπορούν να τα πάρουν ποτέ, γιατί αυτά έχουν πάνω τους μια ζωγραφιά απ’ τ’ όνειρο για ζωή, έχουν το σχήμα ενός φάρου της μνήμης, έχουν πάνω τους τις μορφές των γυναικών που τα φόρεσαν, της Μαρίας, της Ελένης, της Αστερίας, έχουν πάνω τους τη μορφή του θρήνου, και της προσμονής σε μια παραστιά. Έχουν πάνω τους ένα τραγούδι για το νεκρό αδελφό, έχουν πάνω τους τη μορφή του active Distomo.

• Οι Αστερίες είναι πάντα εδώ, για να μας θυμίζουν το χρέος, και την ευθύνη μας.

 

 

Δίστομο, ζωγραφική

 

 

 

* Ο Θανάσης Τοτόμης είναι συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: