Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ & ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ


Ο 84χρονος Rolf Becker είναι ένας πάρα πολύ γνωστός Γερμανός τηλεοπτικός ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής - στέλεχος του πολύ μεγάλου - και ριζοσπαστικού- συνδικάτου εργαζομένων της Γερμανίας VER-DI.
Πριν μερικές ώρες ήταν στο Δίστομο όπου - μαζί με άλλα στελέχη του συνδικάτου VER-DI κυρίως από το Αμβούργο -ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, προσκεκλημένοι του Δημάρχου Γιάννη Σταθά. 
Στελέχη του VER-DI - που αριθμεί πάνω από 2 εκατομμύρια μέλη έχουν έρθει και άλλες φορές στο Δίστομο και το Μουσείο, όπως και μερικοί από τους τωρινούς επισκέπτες . Είναι αλληλέγγυοι του Αγώνα μας για τις τις Αποζημιώσεις - και σήμερα μετά την ξενάγηση το κύριο μέρος έκανε ο Χρήστος Παπανικολάου, άπλωσαν πανό στα ελληνικά και στα γερμανικά, με σαφές περιεχόμενο:
ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ:
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ
-ΕΠΑΝΑΡΘΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ.
Κάποια στιγμή είδα τον Ρόλφ Μπέκερ να κοιτά μόνος την γνωστή φωτογραφία που φέρεται να δείχνει Γερμανούς στρατιώτες να απολαμβάνουν την καταστροφή που μόλις έχουν κάνει στο Δίστομο- και του έδειξα με το δάκτυλο έναν Γερμανό με το τσεκούρι στον ώμο.
Έκανε μια αυθόρμητη,έντονη, κίνηση αποστροφής και αηδίας. Δεν μίλησε... Δεν ξέρω τι ακριβώς θα σκέφτηκε ...για τους SS και τον αρχηγό τους τον Χίτλερ.
Ο ίδιος είχε πρωταγωνιστήσει το 1982,σε μια πολύ επιτυχημένη αμερικάνο-γερμανική τηλεοπτική σειρά με θέμα την γερμανική νεολαία κάτω από τον Χίτλερ (Blut und Ehre - Jugend unter Hitler- Αίμα και τίμημα: Η νεολαία κάτω από τον Χίτλερ ). 
Η αμερικανική έκδοση κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1982 σε διάφορους ανεξάρτητους τηλεοπτικούς σταθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες (KBHK-44, WPIX-TV κ.λπ.), ενώ στην Γερμανία είχε θεαματικότητα που έφθασε 50%.
Έλαβε το βραβείο Peabody το 1982 [και παρουσιάστηκε σε 7 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και το Ισραήλ.
Ο Rolf Becker - που το 2014 η ταινία ''Ο κ. Kaplan'' που έπαιξε, παραλίγο να προταθεί για Βραβεία Όσκαρ ως η καλύτερη ξένη τιανία- με την πρώτη του σύζυγο, ηθοποιό Monika Hansen, είναι ο πατέρας των επίσης γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών Ben Becker και Meret Becker - αλλά και στις πίσω γενιές τους θα βρεις γνωστούς ανθρώπους της Τέχνης..
Το βράδυ οι συνδικαλιστές και ακτιβιστές επισκέφθηκαν μαζί με τον Δήμαρχο την Αντίκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: