Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Πρόσκληση και Δελτίο Τύπου για την έναρξη λειτουργίας ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων στο Καλαμάκι


Πληροφορίες: κα. Καρφάκη Ασπασία
Τηλ.:213 2039720
Αθήνα, 31/10/2016

Δελτίο Τύπου
Εγκαίνια «Ξενώνα Φιλοξενίας για Ασυνόδευτα Παιδιά»

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και η διεθνής οργάνωση Save the Children, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζουν τον Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής προστασίας που απευθύνεται σε ασυνόδευτα παιδιά υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Τα εγκαίνια του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 13.00, στον χώρο του Ξενώνα. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας και ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης ο Προέδρος του ΕΚΚΑ, κ. Περικλής Τζιάρας, ο Humanitarian Representative, της Save the Children για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια κ. Andreas Ring και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, κα Σοφία Κωνσταντέλλια.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξασφάλιση προστατευόμενης στέγασης ασυνόδευτων παιδιών, αγοριών, ηλικίας 10-18 ετών, με την παροχή αφενός ασφαλούς και κατάλληλης φροντίδας και αφετέρου υπηρεσιών προστασίας (σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ιατρική φροντίδα & περίθαλψη, ασφάλεια) εντός του Ξενώνα με επαρκές και κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ο ξενώνας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μέχρι 30 παιδιά. Στον ξενώνα επίσης παρέχονται υποστηρικτικές δράσεις από εξειδικευμένη ομάδα, στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ανάγκες για νομική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται στη βάση της βέλτιστης εξυπηρέτησης των Δικαιωμάτων των Παιδιού, καθώς και προς το συμφέρον και την ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν εντός του Ξενώνα. Παράλληλα οι συνεργαζόμενοι φορείς προετοιμάζουν πιλοτικό πρόγραμμα «ανάδοχης φροντίδας για ασυνόδευτα παιδιά» με γνώμονα το εξατομικευμένο συμφέρον του κάθε παιδιού.
Ο Ξενώνας χρηματοδοτείται από τo τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commissions Humanitarian Aid department - ECHO).

Δεν υπάρχουν σχόλια: