Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΟΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ «Για την αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δίστομο».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΟΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

«Για την αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δίστομο».

Σήμερα 27 Απριλίου 2016 συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας με μοναδικό θέμα συζήτησης την ειδοποίηση για αναστολή λειτουργίας του μοναδικού Τραπεζικού Καταστήματος στο Δίστομο, έδρα του Δήμου μας. Μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ Γιάννη Γεωργακού, το Δ.Σ. ενέκρινε ομοφώνα το παρακάτω Ψήφισμα το οποίο αποστέλλεται άμεσα στον  Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ Μιχάλη Σάλα, τα μέλη του Δ.Σ. και τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης  Καταστημάτων της εν λόγω Τράπεζας.
Κοινοποιείται επίσης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τους Βουλευτές του Νόμου, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ Φανή Παπαθωμά και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ Αγνιάδη.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Με το παρόν Ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας ζητά από την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να επανεξετάσει την απόφαση των οργάνων της Τράπεζας περί αναστολής, της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, στην Μαρτυρική Πόλη του Διστόμου, που είναι η έδρα του Δήμου μας.


Εκφράζοντας τα συναισθήματα των χιλιάδων δημοτών μας, θεωρούμε την ανωτέρω απόφαση που γνωστοποιήθηκε αρμοδίως ως λανθασμένη και ληφθείσα χωρίς να συναρμολογηθούν πολλοί παράμετροι οικονομικής φύσεως που άπτονται, επιπλέον, με την κοινωνική διάσταση της λειτουργίας ενός Τραπεζικού Ιδρύματος ως εργαλείου της οικονομικής δραστηριότητας ενός τόπου αλλά και πολύ περισσότερο, ως μοχλού ανάπτυξης της Οικονομίας της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι για την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του Καταστήματος στο Δίστομο, συντρέχουν λόγοι όπως :

ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: Το Κατάστημα της Πειραιώς στο Δίστομο τυχαίνει να είναι το μοναδικό πλέον Υποκατάστημα Τράπεζας που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα, στην ιστορική κωμόπολη του Διστόμου. Μάλιστα λόγω της γεωγραφίας και της οικονομικής διάρθρωσης της περιοχής το εν λόγω κατάστημα εξυπηρετεί αποκλειστικά και τα χωριά και κωμοπόλεις του Στειρίου, του Κυριακίου, της Αντίκυρας, της Δαύλειας - ακόμα και της Δεσφίνας του διπλανού Νομού Φωκίδας που δεν διαθέτουν Τράπεζα!. Μόνο η Αντίκυρα εξυπηρετείται εν μέρει από την Εθνική Άσπρων Σπιτιών. Δηλαδή απευθύνεται σε έναν ντόπιο, μόνιμο, πληθυσμό που φτάνει τις 10.000 κατοίκους (στην πλειονότητα τους ενεργοί έμποροι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, φορτηγατζήδες, γεωργοί και συνταξιούχοι).

ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ: Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου ανήκει και ο τουριστικός προορισμός της  Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά, ένα από τα πλέον γνωστά τουριστικού ενδιαφέροντος μέρη στην Ελλάδα λόγω της γειτνίασης και με τους Δελφούς, με μέσο αριθμό επισκεπτών 150.000/200.000 κατ έτος και με τον δρόμο τους να περνά - κυριολεκτικά!- μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς Διστόμου. 

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια, λόγω και της προβολής της υπόθεσης της Διεκδίκησης από την Γερμανία των Οφειλών από τα εγκλήματα και τις λεηλασίες κατά την κατοχή, το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και το Μαυσωλείο Θυμάτων Σφαγής Διστόμου, έχει πολύ μεγάλη άνοδο επισκεπτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Προσκυνηματικός τουρισμός στο ίδιο το Δίστομο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έφτασε τις 15.000. Να σημειωθεί δε ότι το Κατάστημα της Πειραιώς είναι στην ίδια Πλατεία, σχεδόν δίπλα στα δυο Μουσεία (Σφαγής και Αρχαιολογικής Συλλογής) . 

Δηλαδή από πλευράς μονίμων, ενεργών οικονομικά, κάτοικων αλλά και τουριστών - επισκεπτών, η πελατεία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς αντλείται από μια πάρα πολύ ισχυρή δεξαμενή, συνεχώς μάλιστα ανανεούμενης. Μάλιστα δεν είναι μονό οι επισκέπτες του Θρησκευτικού - Προσκηνηματικού, Αρχαιολογικού τουρισμού, αλλά ο αριθμός τους πολλαπλασιάζεται ακόμα περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το Δίστομο είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ όλης της Δυτικής Βοιωτίας (και της πρωτεύουσας Λιβαδειάς συμπεριλαμβανομένης) προς τις πλαζ κολύμβησης φτάνοντας τους 20.000 παραθεριστές ανά Σαββατοκύριακο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΡΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Το Δίστομο, διατηρεί, δεδομένων φυσικά των παραμέτρων της κρίσης, ικανοποιητική οικονομική δραστηριότητα  κυρίως λόγω της θέσης του ως ''κεφαλοχώρι''. Επιπλέον, στο ίδιο το Δίστομο και την περιοχή δραστηριοποιούνται ή έχουν έδρα, πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συνεργάζονται στους Τομείς της Συντήρησης, της Καθαριότητας. της Μεταφοράς  και των νέων Έργων με το μεγαλύτερο εργοστάσιο της χώρας, το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και την εταιρία Ενέργειας που ανήκει στον ίδιο Επιχειρηματικό Όμιλο- οι εγκαταστάσεις τους είναι εντός των ορίων του τ. Δήμου Διστόμου.

Επιπλέον στο Δίστομο και στο Στείρι έχουν εγκατασταθεί αρκετές Ανεμογεννήτριες παραγωγής ΑΙΟΛΙΚΗΣ ενέργειας καθώς και πολλές ντόπιες και άλλες μεγάλες και μεσαίες ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΕΣ εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ : Το Μαρτυρικό Δίστομο, από το σύνολο των Ολοκαυτωμάτων που προκάλεσαν τα Ναζιστικά στρατεύματα, είναι όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια, η πόλη-σύμβολο των θηριωδιών των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και αντίστοιχο σύμβολο για τους αγώνες των κάτοικων του για την Διεκδίκηση των αποζημιώσεων που έφτασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και συνεχίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε έδρα Δήμου και χαρακτηρίστηκε ''Μαρτυρική Πόλη'' μετά το ''Εγκλημα κατά της Ανθρωπότητας '' όπως έχει χαρακτηριστεί η Σφαγή των 228 Διστομιτών την μαύρη 10η Ιουνίου 1944. 

Ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον τραγικό να έχει επιλεγεί από την Τράπεζά σας η 13η Ιουνίου, η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Ετήσιο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων συμπατριωτών μας, να κλείσει η τελευταία Τράπεζα στο Δίστομο, να μπει ''ταφόπλακα'' σε μια οικονομική λειτουργία που το τέλος της  είναι ζημιογόνος όχι μόνο για τους κατοίκους του Δίστομου και της ευρύτερης περιοχής μας αλλά - όπως πιστεύουμε ότι σας  αναλύσαμε με στοιχεία - και για την ίδια την Τράπεζά σας. 

Κι αυτό διότι καθώς δεν υπάρχει άλλο Υποκατάστημα Τράπεζας στο Δίστομο και σε αρκετά από τα γύρω χωριά - κωμοπόλεις οι κάτοικοι (συνταξιούχοι, έμποροι - επιχειρηματίες κλπ) θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν αλλού- πιθανότατα όχι στην Λιβαδειά  που απέχει 24 χλμ και όπου λειτουργεί δικό σας κατάστημα, αλλά στον μόλις απέχοντα 9 χλμ οικισμό των Άσπρων Σπιτιών όπου λειτουργεί πλήρες κατάστημα ανταγωνιστικής σας Τράπεζα.

Παρακαλούμε θερμά για την ευαισθητοποίησή σας επί του θέματος και ευελπιστούμε στην από μέρους σας επανεξέταση και  την ανάκληση της απόφασης διακοπής της λειτουργίας του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δίστομο, για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των συμπολιτών μας αλλά και εν τέλει επ' ωφελεία και των δυο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: