Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

«Ζωντανεύουν μνήμες τρόμου» Οι κάτοικοι του μαρτυρικού Διστόμου μιλούν στα «ΝΕΑ» και χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή «νεοναζιστική οργάνωση»

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ
«Μου προκαλεί τρόμο και οργή η ρετσινιά ότι το Δίστομο ψήφισε Χρυσή Αυγή. Τα ποσοστά στο χωριό μας δεν ήταν αυτά που παρουσίασαν», λέει ο Γιώργος Μπαλαγούρας με φόντο το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού
Δεν το περίμενε. Οχι στον τόπο όπου κάθε οικογένεια μετρά και νεκρό. «Δεν ντρέπεστε; Πώς το κάνατε αυτό στο χωριό σας;», του είπαν χθες το πρωί όταν κατέβηκε στη Λιβαδειά. Λίγο αργότερα του τηλεφώνησε η μητέρα του. «Τα κανάλια λένε ότι ψηφίσαμε φασίστες», του είπε κλαίγοντας. «Μας κόλλησαν τη ρετσινιά», μονολογούσε ο Γιώργος Μπαλαγούρας, κάτοικος του μαρτυρικού Διστόμου, στην είδηση που κυκλοφόρησε ότι συντοπίτες του ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. «Δεν το δέχομαι. Αυτοί είναι απόγονοι του Χίτλερ».
Από νωρίς χθες είχε διαδοθεί η είδηση ότι στο Δίστομο, όπου τον Ιούνιο του 1944 άνδρες των SS εκτέλεσαν 218 πολίτες, η Χρυσή Αυγή έλαβε 335 ψήφους και ποσοστό 5,96%. Ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα αφορούσαν τον καλλικρατικό δήμο που περιλαμβάνει την Αράχοβα, την Αντίκυρα και άλλα χωριά. Στα εκλογικά κέντρα του Διστόμου το ποσοστό της ήταν 2,7%. Οπως διευκρινίζουν οι ντόπιοι, σε αυτά ψήφιζαν και οι κάτοικοι Παραλίας Διστόμου (Ασπρων Σπιτιών), εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Αλουμινίου, με καταγωγή από διάφορα μέρη της χώρας, «αποκομμένοι από την ιστορία του μέρους». Σε αυτό το δημοτικό διαμέρισμα, όπου θα βρεις γυναίκες που έξι δεκαετίες τώρα δεν έβγαλαν τα μαύρα, η Χρυσή Αυγή έλαβε 44 ψήφους. Το 2009 είχε πάρει έξι.
«Καλούμαστε να απολογηθούμε γι' αυτό, ενώ οι πρώτοι που πρέπει να το πράξουν είναι οι πολιτικοί που μας οδήγησαν εδώ», είπε ο Γιώργος Μπαλαγούρας όταν τον συναντήσαμε έξω από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Θρήνησε και η δική του οικογένεια το 1944. Ακόμη θυμάται την ουλή που είχε αφήσει το διαμπερές τραύμα από πυροβολισμό γερμανών στρατιωτών στο σαγόνι της γιαγιάς του. Είχαν προηγηθεί οι εκτελέσεις τεσσάρων συγγενών της σε μια ημέρα όπου «οι λύκοι σιωπούσαν γιατί οι άνθρωποι ούρλιαζαν». Χθες στα καφενεία του χωριού οι ντόπιοι αναρωτιόνταν πώς κάποιος μπορεί να ψήφισε Χρυσή Αυγή. «Από άγνοια, αντίδραση, μόδα... Δεν ήξεραν τι πρεσβεύει», είπε ο Παναγιώτης Κοτρόγιαννος.
Το Δίστομο έβγαζε παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ με ποσοστά άνω του 55%. Τώρα ανέδειξε βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Γιάννη Σταθά. Πριν από την Πρωτομαγιά οι κάτοικοι αντέδρασαν σε επικείμενη επίσκεψη μελών της Χρυσής Αυγής κρεμώντας πανό και αφίσες. Τελικά τα μέλη της δεν εμφανίστηκαν.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ. Οι κάτοικοι του Διστόμου κοιτάζουν περιφρονητικά και με οίκτο έναν ηλικιωμένο συγχωριανό τους που λέει ότι ψήφισε τη Χρυσή Αυγή. «Τι κατάλαβα και από τους άλλους που ψήφιζα τόσα χρόνια;», αναρωτήθηκε. Απηχεί απόψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2011 σε συνέντευξή του στο ιστολόγιο «Ελλάς - Ορθοδοξία»: «Τι εννοείτε Ολοκαύτωμα; Οπωσδήποτε είχαν μεγάλες απώλειες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Ηταν φυσιολογικό, διότι γινόταν πόλεμος και τα λοιπά... Δεν νομίζω ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο». Στην επόμενη ερώτηση για το αν είναι νοσταλγός του Χίτλερ, είχε απαντήσει ως εξής: «Ο Χίτλερ είναι ένα πρόσωπο της Ιστορίας που δεν έχει κριθεί αντικειμενικά. Πολέμησε την Ελλάδα παρασυρόμενος από την άδικη επίθεση του Μουσολίνι και των Ιταλών και τον πολεμήσαμε». Εναν μήνα μετά τη συνέντευξη χαιρετούσε ναζιστικά στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: