Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008

Σεβασμός στις Διστομίτικες παραλίες του βόρειου Κορινθιακού


Τώρα που καλοκαίριασε και όλοι κατεβαίνουμε στις Διστομίτικες παραλίες του βόρειου κορινθιακού, τις εδώ και χρόνια βεβαρημένες απ' τα εργοστασιακά απόβλητα , καλό θα ήταν να τις προσέχουμε λιγάκι παραπάνω.
Ειδικά στην πλευρά της κατασκήνωσης του Αγίου Νικολάου που υπάρχουν και κάδοι απορριμμάτων μετά την ανάπλαση που έγινε απ τον Δήμο Διστόμου, κρίμα θα είναι να πετάμε έξω σκουπίδια.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου από Διστομίτες για να είμαι δίκαιος. Ίσως να σέβονται τον τόπο τους και την ιστορία τους εκεί κάτω, που μερικοί θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.
Εγώ προσωπικά δεν έχω νιώσει ποτέ αφιλόξενα. Άλλοι πρέπει να νιώθουν. Αυτοί που εσκεμμένα πετάνε σκουπίδια εκεί για να εκθέσουνε το Δίστομο.
Πρέπει να τους πω ότι το Δίστομο δεν εκτίθεται με τέτοια ανόητα κατορθώματα που σας κάνει, όποιοι κι αν είστε, να δίχνετε την καταγωγή σας και την παιδεία σας.
Ποιός ξέρει! Από εκεί που ήρθατε και σας φιλοξενήσαμε η θάλασσα να ήταν κάτι άγνωστο και ανύπαρκτο για σας.
Δεν ζητάμε τίποτα γιατί δεν είμαστε της βίας. Σεβασμό στο περιβάλλον ζητάμε και την εμπάθεια σας να την γυρίσατε στην μοίρα σας που σας έφερε σ' αυτά τα άγια εδάφη που βρίζετε.
Άλλωστε αν δεν σας αρέσουμε μπορείτε να τα μαζέψετε και να φύγετε, έτσι κι αλλιώς είναι μηδαμινή η προσφορά σας και απομυζείτε την ανοχή μας.
Και σεις δημοτικοί υπάλληλοι αναρτήστε μια πινακίδα από εκείνες που σπάνε συνεχώς. Τι φοβάστε; Τα'χουμε ξαναπεί αυτά.
Τα περιστατικά δεν παύουν να διαδέχονται το ένα το άλλο γι αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα.
Επίσης, κλείνοντας, θα ήθελα να προτείνω στα σχολεία να κατεβαίνουνε να μαζέυουνε οι μαθητές κανά σκουπίδι απ' τις ακτές μας, έτσι για να είναι δυναμική η παρουσία μας εκεί.
Και για όσους τώρα βλέπουν το blog μου προτείνω να δουν τα άρθρα απ' την αρχή, αν και αναλόγως το τι γράφω βάζω και συνδέσμους για να βοηθήσω τον αναγνώστη.
Θα ήθελα να βοηθήσετε και σεις στο blog αυτό. Μπορείτε να στέλνετε στο mail μου οτιδήποτε σχετίζεται με το Δίστομο και θα το δημοσιεύσω, στο themispap@internet.gr ή στο katsabin@otenet.gr.

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008

''Καληνύχτα Μαργαρίτα'' και λοιπές εκδηλώσεις τον Ιούνιο 2008Συγχαρητήρια να πω επίσης και στο θεατρικό που ανέβασε ο Τάσος ο Σταθάς, το θεατρικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου ''Καληνύχτα Μαργαρίτα''. Όλη η θεατρική ομάδα ήταν τέλεια, έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Και μιλάμε για δύσκολο έργο, εργο αντιφασιστικό και πάντα επίκαιρο.
Βοήθησαν πολλοί Διστομίτες ο καθένας με τον τρόπο του. Ο κόσμος που παρευρέθηκε ήταν πολύς και το χειροκρότημα απέδειξε ότι όλοι μας το καταευχαριστήθηκαμε.
Κάποια ατυχία της τελευταίας στιγμής, εμπόδισε τον μεγάλο ηθοποιό Στέφανο Ληναίο και την επίσης μεγάλη σύζυγο του Έλλη Φωτίου να παρευρεθούν και να προλογίσουν. Ως γνωστόν ήταν οι πρώτοι διδάξαντες του αριστουργηματικού αυτού έργου και μάλιστα στα χρόνια εκείνα τα δύσκολα. Κυνηγήθηκαν απ' τον αγράμματο και απαίδευτο χουντικό Παπαγγελή που δυστυχώς κατάγεται από ένα κοντινό Χωριό μας. Όμως η τέχνη και ο πολιτισμός έχει την δυνατότητα να τους αφανίζει με τον τρόπο της κι όχι με την βία που ήταν ο μόνος τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι φασίστες τύπου Παπαγγελή.
Επίσης συγκινητική ήταν και η παρουσία του Διστομίτη καλλιτέχνη ( Ηθοποιού και παραγωγού ), Στάθη Μίχα που τίμησε την βραδιά και τιμήθηκε και απ' τα παιδιά.
Θα ήθελα να κάνω ειδικά αφιέρωμα στον εξαιρετικό αυτόν καλλιτέχνη και εξαιρετικό άνθρωπο.
Συγχαρητήρια επίσης στην Κέλυ Σταμούλη, κόρη του μεγάλου δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη που χάθηκε πρόσφατα και αγωνίστηκε πολύ για το Δίστομο στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, που έχει πάρει τη σκυτάλη και πολεμάει για τα συμφέροντα μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και στην μεγάλη Σαβίνα Γιαννάτου που με την μαγευτική της φωνή ερμήνευσε Μάνο Χατζιδάκι στα έργα του ''Ματωμένος γάμος'' και ''Μεγάλος ερωτικός'' καθώς επίσης και τραγούδια του μεγάλου δημιουργού απ' τον Ελληνικό κινηματογράφο, μέσα στο πνεύμα βέβαια της βραδιάς.Στις φωτογραφίες και συγκεκριμένα στην πρώτη διακρίνεται ο Τάσος Σταθάς, ηθοποιός και σκηνοθέτης του έργου, η πρωταγωνίστρια που υποδύθηκε την Μαργαρίτα και πολλά υποσχόμενη, Σταυρούλα Τζιτζώκου μόλις 15 χρονών, και ο Ανδρέας Μπούρας που έπαιξε κι αυτός πολύ καλά τον ρόλο του Σταθμάρχη.
Στην δεύτερη φωτογραφία ο Τάσος ο Σταθάς με τον μεγάλο Στάθη Μίχα, ηθοποιό και παραγωγό.

Και του χρόνου παιδιά!!!

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008

Η αλαζονεία της εξουσίας και η μερσεντές του Μπασιάκου στις εκδηλώσεις μνήμης της 10ης Ιουνίου 2008


Τελέστηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για την 64η επέτειο της αποτρόπαιας σφαγής των Διστομιτών απ' τα ακροδεξιά ανθρωπόμορφα τέρατα των φασιστών της Γερμανίας.
Ο φασισμός όμως δεν έχει τέλος. Η συμπεριφορά των ''Ελλήνων;'' πολιτικών ήταν απαράδεκτη, και δη του Υπουργού της νυν δεξιάς κυβέρνησης και ντροπή του, αν βέβαια έχουν τσίπα και κατανοούν την λέξη ''ντροπή'' οι κυβερνώντες αυτής της έρμης χώρας που σκέφτονται με το στομάχι και με τη λαμογιά.
Ξέρω τώρα ότι θα έχω πρόβλημα και κυρώσεις μ' αυτό που θα γράψω γιατί δεν υπάρχει και ποτέ δεν υπήρξε αληθινή Δημοκρατία και υπάρχουν και πολλοί επαγγελματίες ρουφιάνοι. Για να εφαρμοστεί Δημοκρατία και πολυφωνία που είναι παρακλάδι της και απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας αυτής, θα πρέπει να υπάρχει και παιδεία και θεσμοί που δυστυχώς δεν έχουν οι περισσότεροι απ' αυτούς. Και γιατί το λέω;
Ανέβαινα πεζός, ως εξυπακούεται, τον Ιερό χώρο του Μαυσωλείου καθυστερημένα ομολογώ στην λήξη της κατανυκτικής τελετής, καθυστερημένα ανέβαινε και ο ''κύριος''Μπασιάκος με την υπερπολυτελή μερσεντές του και τον οδηγό του.
Εκεί που εγώ ανέβαινα και άκουσα και την μηχανή του αυτοκινήτου που ανέβαινε με μεγάλη ταχύτητα, κατέβαιναν δύο Διστομίτισσες εκ των οποίων η μία ηλικιωμένη και δύσκαμπτη, η νεώτερη κυρία Κα Τ.Κ κούνησε τα χέρια της να ελαττώσει ταχύτητα το όχημα, που όχι μόνο δεν έκοψε, άλλα προτίμησε να σαλτάρουμε εμείς δεξιά και αριστερά προκειμένου να περάσει η ''εξουσία''.
Σχετικό άρθρο για την πομπή και ό,τι γίνεται κάθε χρόνο έχω γράψει και παρακάτω.
Εγώ δεν έχασα την ευκαιρία και τους μίλησα, αλλά δώρο άδωρο βέβαια. Αυτοί προτίμησαν την πολιτική της σιωπής και της αλαζονείας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, αντί να εγκλιματιστεί και να ζήσει την κατανυκτική ατμόσφαιρα, είχε πιάσει πηγαδάκι με τους δεξιούς ψηφοφόρους του για να κανονίσουν τα του κόμματος. Μέρα που διάλεξαν ε; Μα γι' αυτό παρευρίσκονται άλλωστε. Γι' αυτό και για να δεξιωθούν τα πλούσια δωρεάν γεύματα.
Το ίδιο βέβαια έκαναν και κάποιοι άλλοι του άλλου μεγάλου κόμματος την ώρα που περνούσαν τα αεροπλάνα και ακούγονταν τα όνοματα των σφαγιασθέντων.
Αν αυτή η συμπεριφορά λοιπόν δεν είναι φασιστική τότε ποιά είναι;
Και για να μην είμαι άδικος θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Κύριο Ψαριανό του Σύριζα που έδωσε μαθήματα ήθους και Δημοκρατίας. Ντυμένος απλά χωρίς φανφάρες, ήρθε έκατσε σ' ένα καφέ στην πλατεία χωρίς να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα και τα συναφή φαγοπότια.
Τέλος θέλω να παραθέσω ένα ποίημα του μεγάλου Νίκου Γκάτσου που μελοποιήθηκε απ' τον εξ' ίσου μεγάλο Σταύρο Ξαρχάκο.


Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι, με βαμμένα τα μαλλιά
σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά
Καθώς παν για τα ογδόντα, ίδιοι και παράλληλοι
το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι

Μα για να σωθεί η Ελλάδα, στους καιρούς τους ύστατους
βρείτε κάπου έναν Καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους
Τότε θα ’ρθουν άλλα χρόνια, μ’ όνειρα κι οράματα
δίχως λόγους στα μπαλκόνια, κι άχρηστα προγράμματα

Μας φλομώσαν οι παππούδες, με ψευτιές και φούμαρα
λες και είμαστε αλεπούδες, που μασάμε φούμαρα
Μα για να σωθεί η Ελλάδα, στους καιρούς τους ύστατους
βρείτε κάπου έναν Καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους.